Bugün işsiz kalsanız kaç ay idare edebilirsiniz?

Hayatta sağlam durmak için beklenmedik durumlara karşı mümkün olduğunca hazırlıklı olmalıyız.

Hayat bu her zaman kontrolümüz dışında gelişen olaylar olur. İşsiz kalmak, hastalık, ölüm, işlerimizin bozulması…Konuşmak hatta düşünmek bile istemediğimiz olaylar. Ama hayatta sağlam durmak için beklenmedik durumlara karşı mümkün olduğunca hazırlıklı olmalıyız.

Bizler anne babalarımız gibi kötü günler için para saklama adetlerini sürdüremiyoruz. Bunun yerine maaştan maaşa gün sayıyoruz. Anneannelerimiz ’Sakla samanı gelir zamanı’ derlerdi. Bugünlerde bunu unuttuk maalesef, para yoksa borç kullanırım mantığını artık bırakmamız gerekiyor. Nakit güvencedir, kraldır. Nakit ‘sıkıntımı atlatmama yardımcı ol ‘acil durum fonudur. Hayata tedirgin yaşayarak devam etmek yerine bu tür olaylar başımıza geldiğinde para düşünmemek için gelin bir ‘Acil Durum Fonu ‘oluşturun.

Kendinizi kötü günlerden korumak için kenara ne kadar para koymanız gerekiyor ve bu parayı nerede saklayacaksınız?

Başlangıç olarak aylık giderlerinizin en az 3 katı kadar bir para olabilir. Eğer yapabiliyorsanız 6 ay veya 1 senelik giderler kadar olabilir. Bu size bağlı. Acil durum fonu bir ‘acil istek fonu’ değil. Vitrinde görür görmez âşık olduğunuz bir ayakkabı, arkadaşınızın sizi birlikte gitmeye ikna ettiği bir tatil de ‘acil’ kapsamına girebilir. Ama bunlar ‘ihtiyaç’ değildir. Bu fonun üstünde gerçekten ihtiyacın yoksa bana dokunma uyarısı var.

Bu para maaş veya harcamalarınızı yaptığınız banka hesabından ayrı bir hesapta olmalı. Ama dikkat edin. Hesap kesim ücreti vs olmasın.

Peki nasıl biriktireceksiniz? Aylık giderleriniz ne kadar, bu parayı mevcut gelir ile ne kadar zamanda biriktirebilirsiniz? Bütçenizden kısabileceğiniz harcamalara karar verin. Hemen birikime başlayın.

'Para mı var ki biriktirelim?' demeyin! İşte size formül...Birikim yapamamanızın nedeni bugüne kadar yanlış bildiğiniz birikim formülü. Yazının sonunda “birikim yapmanın doğru formülünü” size vereceğim. Şimdi adım adım “nasıl birikim yaparız?” öğrenelim.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800