Para biriktirmenin formülü!
Birikim yapamamanızın nedeni bugüne kadar yanlış bildiğiniz birikim formülü. Yazının sonunda “birikim yapmanın doğru formülünü” size vereceğim. Şimdi adım adım “Nasıl birikim yaparız?” öğrenelim.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlHer gün yeni bir şey ihtiyaç haline getiriliyor. Sabahları işe giderken kahveciden kahve almak artık zorunlu ihtiyaç oldu nerdeyse. Herkes aynı şeyi söylüyor “Para mı var ki biriktirelim? Gelen gidiyor.” Sonra bütçemiz şaşırıyor. Peki, harcamalarınızın hangisi istek, hangisi ihtiyaç biliyor musunuz? İhtiyaç olarak gördüğünüz bir şey isteğiniz olmasın.
Her şeyin başı bütçe yapmaktan geçiyor. Bu yüzden “Parasını yöneten hayatını yönetir” diyoruz. Birikim yapmamız için gelirimizin nerelere gittiğini bilmemiz gerekiyor. İsteklerimiz sınırsız ama gelirimiz sınırlı. Her ay nereye ne harcadığımızı yazarak kontrol altına almamız gerekiyor. Her bütçe kalemimize bir sınır koyup ona göre harcama yapmalıyız. Çünkü artık brikim yapacağız.
Bir hayaliniz bir amacınız yoksa neden biriktiresiniz ki. Bu yüzden de gelen gider. Bunun için önce hayalinize, amacınıza inanacaksınız ve ona sahip çıkacaksınız. Yoksa Ağustos böceği gibi günü yaşamaya başlarsınız. Bunun için hayalinizi, amacınızı yazın, altına imzanızı atın. Yazmak belgelemektir.
Sadece hayal kurmakla olmaz tabi ki. Ama hayal kurmak bize moral verir bir yol gösterir. Bunun içinde hayali hedefe döndürmemiz gerekir. Nasıl? Harekete geçip “birikim planı” yaparak. Hayaliniz ne? Bir ev bir araba almak mı? Bir meslek ya da dil kursuna gitmek mi? Yurt dışı tatili mi? Çocuğunuzun eğitimi mi?
Ne için biriktireceğinizi belirledikten sonra her konuda sıkı bir araştırma yapın. Sonra fiyat araştırması yapın. Hedefinizin resmini çekin görebileceğiniz yerlere asın. Cep telefonunuzun açılış resmi yapın. Her gördüğünüzde motivasyonunuz artacak biriktirmek aklınıza gelecektir.
Hedefinizi gerçekleştirmek için artık bir ”birikim zaman planı” yapmalısınız. Hedefinize ulaşmak için bu parayı kaç ayda, kaç yılda biriktirebilirsiniz. Zaman planınızı kısa orta ve uzun vade olarak belirleyin. Örneğin 20.000 liralık bir dil kursuna gidecekseniz 10 ay gibi kısa vadeli bir zaman planı oluşturun ki sıkılmadan hedefinize ulaşın. Eğer hedefiniz bir ev almaksa peşinatınızı biriktirmek için 5 yıl gibi uzun vadeli bir birikim planınız olacaktır.
Alışkanlıklar tekrarlanarak kazanılır. Biriktirmekte bir alışkanlıktır. Araştırmalar gösteriyor ki bir şeyi alışkanlık haline getirmek için yılmadan ara vermeden 21 defa tekrarlamak gerekiyor. Biriktirmek alışkanlığı kazanmanız için 21 ay hiç ara vermeden biriktirdiğinizde artık siz de sıkı bir birikimci olursunuz.
21 kuralını unutmayın. Önce alışkanlık kazanmak için küçük küçük biriktirmeye başlayın. Kendinize güveniniz geldiğinde ve bütçe kontrolünüzü sağladığınızda hedefinize göre belirlediğiniz miktarı biriktirebilirsiniz.
Yapılan deneylerde 10.000 lirayla geçinenler, 9000 lirayla da geçinebiliyor. 1000 lira da birikime gidiyor. Bütçe yapmanızın önemi burada ortaya çıkıyor. Bütçe kalemlerinizin aylık kaç lira olduğunu bildiğinizde birikim için ayıracağınız 1000 lirayı nereden bulacağınızda görüyorsunuz.
Eğer bekârsanız, ailenizle yaşıyorsanız aylık birikim oranınızın %20 hatta %25 civarında olması gerekir. Önünüzde evlenme hedefiniz var. Evliliğinizin ilk ve en güzel yıllarını borç ödeyerek geçirmek istemiyorsanız tabi.
Bugüne kadar bize öğretilen ay sonunda maaşınızdan artarsa biriktirin oldu. Birçoğumuz artmadığı için biriktiremiyoruz. GELİR – GİDER = BİRİKİM. Oysa bu yanlış bir birikim formülü.
Doğru birikim formülü: Maaşınızı alır almaz ilk önce belirlediğiniz miktarı birikim hesabınıza yatırmak, sonra da harcamaları yapmak. GELİR – BİRİKİM = GİDER. Örneğin Geliriniz 10.000 TL – birikim 1000 TL = Giderleriniz 9000 TL olmalıdır.
Birikimlerinizi kesinlikle evde saklamayın. Her an elinizin altında olması harcama olasılığını yükseltir, ayrıca çalınma riski de bulunur. Birikimlerinizi bankanızda açacağınız ayrı bir “otomatik birikim hesabında” biriktirin. Eğer maaşınız banka hesabına yatıyorsa bankanıza talimat vererek maaşınız yatar yatmaz belirlediğiniz miktarı bu hesaba otomatik olarak yatacaktır. Siz farkında olmadan paranız orada birikecektir.
Uzun vadeli bir birikim yapıyorsanız örneğin 5 yıllık ev peşinatı gibi, paranızı enflasyona karşı korumalısınız. Siz nasıl çalışıyorsanız paranız da çalışsın birikimleriniz enflasyon karşısında erimesin.
Eğer çevrenizde harcamacı Ağustos böceği arkadaşlarınız varsa bu sizi de harcamacı yapacaktır. Arkadaşlarınızı birikimci karıncalardan seçmeye özen gösterin.
Artık nasıl birikim yapacağınızı öğrendiniz. Hadi küçükte olsa bugün ilk adımı atın.