Alışveriş bütçesi yapmanın 4 önemli faydası
Farkında olmadan hiç de ihtiyacımız olmayan ürünleri aldığımızı bazen kasada, bazen de ne yazık ki eve geldikten sonra fark ediyoruz. Peki bunun önüne geçmek mümkün mü? Alışveriş bütçesi yapmanın faydaları neler?
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlAlışveriş bazen ihtiyaçtan bazen de ne yazık ki, harcama dürtüsünden dolayı hayatımızın bir parçası. İhtiyacınız olmadığı halde aldıklarınızı bir düşünsenize…
Mesela market alışverişi… Eve lazım olan birkaç bir şey var, alıp çıkacağız ama kasaya bir geliyoruz ki, her türlü abur cubur sepetimizde yerini almış. Hele bir de aç gittiysek, eyvah…
Diğer alışverişlerde de durum böyle. İhtiyacımız olan bir şey için alışverişe çıkıyoruz, vitrinler bize gel gel diyor, bir bakmışız yine sepet dolmuş, bütçe alt üst olmuş varsa kredi kartı limitleri zorlanmış.
Bir şeyi alırken ihtiyaç olup olmadığını düşünmediğimizde sonuçlarına katlanmak durumunda kalıyoruz. Anlık mutluluk yaşadığımızı düşünüyoruz ama gerçekten ihtiyacımız olmayan şeylerle mutlu oluyor muyuz ki?
Bunun önüne geçmek için ise alışveriş bütçesi oluşturmak şart. Evden çıkmadan önce her alışveriş için bir liste yapın ve internetten ürünlerin fiyatlarına bakarak tahmini bir alışveriş bütçesi oluşturun. Eğer bu rakam bütçenizi aşıyorsa, en acil olan ihtiyaçlarınızı bu listede tutun, acil olmayan ihtiyaçları bütçe dışına çıkarın. Alışveriş bütçesi oluşturduğunuz zaman gereksiz ürünlere para harcamamış oluyorsunuz. Yaptığınız her harcama sizin aslında bütçenizi etkiliyor. Eğer alışveriş bütçesi oluşturursanız, ihtiyacınıza göre harcama yapmış olursunuz. Yani bir listeyle iki işi birden çözersiniz.
Alışveriş bütçesi oluşturduğunuz zaman;
1- Gereksiz harcamalardan kaçınırsınız.
2- Sadece ihtiyacınız olanları almış olursunuz.
3- Bilinçli tüketim yaparak hem kendinize, hem de doğaya faydalı olursunuz.
4- Tasarruf ederek birikime para ayırabilirsiniz.
Borçlarınızı azaltacak 5 önemli adımİster ihtiyaç kredisinden, ister kontrolsüz alışverişten kaynaklı bir borç, isterse de başka bir borç olsun... Borcun türü ne olursa olsun, önceliğiniz borç yükünden kurtulmak, borcu azaltmak olmalı. Peki borcu azaltmak için ne yapmak, neleri değiştirmek gerekir?