Gamestop Hikayesini Anlamak İçin 'The Big Short'u İzleyin
Bir süredir herkes bir araya gelerek Wall Street'te bütün hafta mutlak kaosa neden olan GameStop olayının perde arkasını ve hedge fonları ile Reddit’te organize olan küçük yatırımcıların hikayesini anlamaya çalışıyor.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlBir süredir herkes bir araya gelerek Wall Street'te bütün hafta mutlak kaosa neden olan GameStop olayının perde arkasını ve hedge fonları ile Reddit’te organize olan küçük yatırımcıların hikayesini anlamaya çalışıyor. Finansla ilgilenmiyorsanız, oldukça kafa karıştırıcı da olabiliyor. “Short Squeeze’’ (Bir hisse senedinin fiyatındaki hızlı bir artış, kısa süreli sıkışma.) gibi bir kavramı anlamaya çalışıyoruz.
Hem bu olayı hem de Wall Street'in tüm tarihini anlamanız için bir önerimiz var. Durmadan araştırma yapmanıza da gerek yok. Bu sadece 130 dakika, koltuğunuzda oturarak, 2015 yapımı "The Big Short" filmini izlemeniz anlamına geliyor.
Adam McKay'in yönettiği, Charles Randolph ile yazdığı bir senaryodan yönetilen “The Big Short”, emlak balonunun tetiklediği 2008 finansal krizini ayrıntılarıyla anlatıyor ve aynı adlı bir Michael Lewis kitabına dayanıyor; En İyi Uyarlama Senaryo Akademi Ödülü'nü kazandı ve çok sayıda başka film için aday gösterildi. Tüm karakterler gerçek yatırımcılara ve firmalara dayanıyor ve gerçek olayları yakından takip ediyor.
Subprime mortgage ile ilgili bir film sizi hemen heyecanlandırmazsa, Brad Pitt, Steve Carell ve Christian Bale'in başrolde olduğunu da bilmelisiniz. The Big Short krizin geldiğini fark eden birkaç iş adamının kriz yaşanmadan önceki son olaylarını anlatıyor. Film gerçek bir olaya dayanıyor. Gerçek olmayan kısımlar da siz filmi izlerken belirtiliyor. Şu anda Reddit üyelerinin yaptığı durum da bu olayın bir daha yaşanmasını hem engellemek hem de bu olayı yaşatan dev şirketlerden intikam almak.
Film, büyük ölçüde, yatırımcıların temelde belirli hisse senetlerinin başarısına karşı bahis oynadıkları, değerleri düştüğünde kar elde ettikleri, GameStop olaylar zincirindeki riskten korunma fonu taktiğinin de merkezinde yer alan bir kavram olan ‘’short’’ kavramına dayanıyor. Dolayısıyla, mevcut Wall Street fiyaskosunun emlak balonuyla hiçbir ilgisi olmasa da GameStop hikayesini daha mantıklı hale getirecek bazı önemli borsa terimlerini ve taktiklerini daha iyi anlayacaksınız. Ayrıca, hızlı diyaloglar, finansal jargonu da heyecan verici bir hale getiriyor.
Para Konularında Pişmanlıklarınız Var Mı? İşte finansal konulardaki pişmanlık alanları ve çözümleri!