Yapay zeka hayatımızı nasıl etkileyecek? Uzmanı açıkladı!
Yapay zeka, tüketim alışkanlıklarına nasıl yön veriyor? Firmalar yapay zeka teknolojisinden nasıl yararlanıyor? Yapay zeka istihdam mı oluşturuyor yoksa işten çıkarmalara mı yol açıyor? Bu konuda araştırmalar yapan, eğitimler veren Alman uzmandan çarpıcı bilgiler.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlFirmalar, teknolojiden faydalanıyor. Yapay zeka teknolojisi ile bireylerin ilgilenebileceği, beğenilebileceği ürünler karşısına çıkarılıyor hatta alışveriş siteleri kullanıcıların tercih edebileceği ürünleri algoritmalarla reklam panolarına yerleştiriyor, kampanya gibi ilgi çekici başlıklarla ürünü satmada ısrarcı olabiliyor.
Almanya'da yapay zekanın toplum üzerindeki etkileri üzerine araştırmalar yapan ve bu alanda eğitim veren Dr. Wilhelm Bielert, bu konuda şu bilgileri verdi:
İnsanların ürün ve hizmetleri tüketme şekline yapay zeka yön veriyor. Yapay zeka destekli kişiselleştirilmiş öneriler, sohbet robotları ve sanal asistanlar, insanların alışveriş yapma, bilgi bulma ve satın alma şeklini değiştiriyor.
Bunun olumlu ve olumsuz olmak üzere iki yönü var. Olumlu tarafı, tüketicileri doğru ürünü bulma konusunda destekleyebilir. Olumsuz tarafı; bu, tüketicileri etkilemek için bir kaynaktır.
Yapay zeka teknolojileri ve geliştirilen algoritmalar insanların tüketim alışkanlıklarını değiştirmeye hatta kimilerine göre insanı ihtiyacı olmayan ürünlere asli ihtiyaçmış gibi yönlendirmeye başladı.
Yapay zeka, yeni küresel ekonomik dengenin kurulmasına neden olabilir
2030’a kadar 23 trilyon dolar artış bekleniyor
Yönetim danışmanlık şirketi McKinsey & Company’nin tahminlerine göre, 2030'a kadar küresel tüketimin yaklaşık 23 trilyon dolar artış kaydetmesi beklenirken tüketim talebinin büyük ölçüde gelişen ekonomilerden gelmesi öngörülüyor.
Yaşlı nüfus, gelişmiş ülkelerin sorunlarının başında geliyor. Bu durum özellikle üreten/tüketen toplumlarda bir sorun gibi görünse de gelişmiş ülkeler bu meselenin çözümü için yapay zekaya güveniyor. Bu ülkeler, robotik sistemler ve yapay zeka ile mal ve hizmetlerin üretimi, lojistiği ve ticaretini sağlamaya devam edebilecek.
Yapay zeka yeni alanlar açarak istihdam oluşturulmasını sağlıyor, bazı alanlarda da işten çıkarmalara yol açıyor.
Yapay zeka, işletmelerde verimlilik, üretkenlik ve karar verme mekanizmalarını geliştirerek rekabet gücünün artmasını sağladı. Yapay zekanın benimsenmesinin daha fazla gelir eşitsizliğine ve servetin birkaç teknoloji şirketinin elinde toplanmasına da yol açabileceğini not etmek önemli.
Yapay zekanın yaygınlaşmasıyla insanların ‘zeka maliyeti’ olmayacak. Bireylerin aklını fazla kullanmasına gerek kalmayacak.
400 ile 800 milyon aralığında iş tarih olacak
ABD merkezli McKinsey & Company'nin araştırmasına göre, 2030'da dünya çapında 400 ile 800 milyon aralığında iş, yapay zeka sebebiyle yok olacak.
ABD yatırım bankası Goldman Sachs bu ayın başında yayımladığı raporda, Chat GPT gibi yapay zeka sistemlerinin dünya genelinde 300 milyon tam zamanlı işi etkileyebileceğini açıkladı. Aynı rapora göre ABD'de hukuk servisleri ve idari işlerde çalışanların istihdamlarının devamı, teknoloji nedeniyle risk altında.
Yapay zeka, özellikle tekrar eden, manuel veya veri odaklı işlerde belirli görevleri otomatikleştirme ve fabrikalarda insanların yerini alma potansiyeline sahip.
Bu potansiyel kısa ve orta vadede iş kaybına ve işsizliğe neden olabilir. Öte yandan insanların daha üretken, stratejik ve katma değerli görevlere odaklanmalarını da sağlayabilir.
Yapay zekanın insan becerilerini tamamlayıcı bir yönü de bulunuyor. Bunlar zaman zaman yetenekleri de geliştirici olabiliyor.
Estonya'dan Mattas da yapay zekanın insanların yapmak istemediği, kirli, sıkıcı ya da tehlikeli işleri devralabileceğini, böylelikle insanların yapay zeka ile işbirliği içerisinde çalışabileceğini ifade ediyor.
Sümeyye Dilara Dinçer / AA