Uzayda çöpünü toplamayan şirkete para cezası kesildi! Bakın ne kadar ödedi...
Emekliye ayrılan uydularını Dünya'nın yörüngesinde bırakan telekomünikasyon şirketine ilk kez ceza kesildi. İşte detaylar...
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlAmerika'da faaliyet gösteren Dish Network isimli uydu şirketi, uzaya bıraktığı atıklar sebebiyle cezalandırılan ilk şirket unvanını elde etti. Bu durum, şirketin eskiyen uydularını yanlış bir konumda uzayda bırakmasının ardından Amerikan telekomünikasyon düzenleyici kurumu Federal İletişim Komisyonu (FCC) tarafından 150 bin dolar para cezasına çarptırılmasıyla gerçekleşti.
Komisyon'un İcra Bürosu Başkanı Loyaal Egal, bu cezanın uzay atıkları konusunda bir dönüm noktası olduğunu belirtti ve komisyonun önemli uzay atığı kurallarını uygulama yeteneğini ve gücünü vurguladı.
FCC'nin açıklamasına göre, Dish'e 2002 yılından bu yana 122 kilometre yükseklikteki yörüngede bulunan EchoStar-7 adlı uydunun "uygun olmayan bir şekilde yörüngeden çıkarılmaması" sebebiyle ceza verildi.
Şirket, komisyonla yaptığı anlaşma uyarınca, uydunun operasyonel yörüngeden çıkarılarak yaklaşık 300 kilometre uzağa taşınması taahhüt etmişti.
Uzay araçları için tehlike oluşturuyor
Dünya Dışı Uzay İlişkileri Ofisi'ne göre, yörüngede bilye boyutlarında yarım milyon parça ve yaklaşık bir milimetre ölçülerinde yüz milyon atık bulunuyor. Bu atıklar, uzay araçları için potansiyel tehlike oluşturuyor.
Aralık 2022'de Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenen bir Soyuz MS-22 kapsülü, küçük bir göktaşının çarpması sonucu hasar görmüştü.
2022 yılının başlarında bir Çin uydusu, Pekin'in "son derece tehlikeli" olarak nitelendirdiği bir olayda, bir önceki yıl imha edilen bir Rus uydusunun enkazından sıyrılmıştı.
Birleşmiş Milletler'e göre, yörüngedeki 14 bin uydunun yaklaşık yüzde 35'i son üç yılda fırlatıldı ve önümüzdeki on yıl içinde 100 bin uydunun daha fırlatılması bekleniyor. (Euronews)