Türkiye'nin ilk uzay aracı Ay'a yolculuk edecek! İşte tarihi...

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ve diğer kurumların işbirliğiyle oluşturulan Milli Uzay Programı, Türkiye'nin 10 yıllık uzay hedeflerini belirlemek amacıyla hazırlandı.

 İlk olarak duyurulan program, Ay Araştırma Programı. Bu program, Türkiye'nin Ay'da mevcudiyetini sağlayarak sınırlı sayıda ülkeden biri olma hedefini taşıyor. 

Ay Araştırma Programı'nın ilk aşaması, AYAP-1 olarak adlandırılıyor. Bu aşamada Ay'ın yörüngesine ulaşılarak veri toplanması ve Ay yüzeyi ile ilk temasın kurulması amaçlanıyor. İkinci aşamada ise AYAP-2 Projesi ile bir gezici keşif aracının Ay'a yumuşak bir iniş yapması hedefleniyor.

Ay'la ilgili bilgi sağlayacak

AYAP-1 Projesi, Dünya'dan Ay yörüngesine ulaşabilen ve Ay yüzeyi ile iletişim kurabilen bir uzay aracının geliştirilmesini içeriyor. Bu proje, Türkiye'nin ilk Ay ve Derin Uzay görevini gerçekleştirmeyi ve operasyonel deneyim kazanmayı amaçlıyor. Ayrıca, yerel olarak geliştirilen Hibrit İtki Sistemi'nin uzay tarihindeki önemli bir kilometre taşı olarak kabul edilmesi ve Ay yüzeyinden alınacak yüksek çözünürlüklü görüntüler ve bilimsel verilerin çözümlenmesi planlanıyor. Bu veriler, Ay'daki suyun kökeni, minyatüre manyetik alan oluşumları, yüzey bileşenleri, yüzey sıcaklık ve yansıma haritaları, radyasyon gibi konularda Türk bilim insanlarına bilgi sağlayacak.

Uzay aracının sistem seviyesi tasarım aşaması tamamlandı, ancak ayrıntılı tasarım (Ekipman/Modül/Bileşen Geliştirme) aşaması devam ediyor. Kullanılacak ekipmanların görev yeterliliği incelendi ve bazıları için yeterlilik modelleri geliştirildi. Ayrıca uzun teslimat sürelerine sahip ekipmanlar için sözleşmeler imzalandı ve "Uzay Aracı Uçuş Modeli" üzerinde kullanılacak tüm ekipmanların planlaması tamamlandı.

Ne zaman fırlatılacak?

Aracın alt sistemleri ve ekipmanlarının uçuş modelleri üretildikten sonra sistem seviyesi entegrasyonu gerçekleştirilecek ve ardından çevresel testler (titreşim, ısıl-vakum, elektromanyetik uyumluluk vb.) ve işlevsel testler yapılacak. Tüm bu süreçlerin 2026 yılında tamamlanması ve aynı yıl içinde aracın fırlatılması planlanıyor. 

Yurt dışından bazı bileşenler ve ekipmanların tedariki için işbirlikleri olsa da Ay görevi ve uzay aracının tasarımı yerli kaynaklarla gerçekleştirildi. Aracın entegrasyonu, testleri ve operasyonları da Türkiye'nin altyapısı ve beşeri sermayesi tarafından gerçekleştirildi.

AYAP-1 kapsamında geliştirilen uzay aracı, AYAP-2 için planlanan yumuşak iniş görevi gereksinimleri doğrultusunda tasarlandı. Ayrıca, yumuşak iniş için gereken ekipmanlar ve teknolojiler üzerine AYAP-2 kapsamında konsept tasarım çalışmaları da sürdürülüyor. 

Etiketler ay
Yorumlar
Kalan Karakter 800