Spotify'a Telif Davası

ABD'de dijital müzik platformu Spotify'a, şarkı yazarları, besteciler ve müzik yayıncılarına eksik ödeme yaptığı iddiasıyla büyük bir dava açıldı. Federal mahkemede açılan bu dava, müzik endüstrisinde büyük yankı uyandırdı.

Müzik telif ücretlerini toplayan ve dağıtan kar amacı gütmeyen kuruluş Mechanical Licensing Collective (MLC), ABD'de Spotify'a dava açtı. Dava, Spotify'ın şarkı yazarları ve müzik yayıncılarına milyonlarca dolarlık eksik ödeme yaptığı iddiasına dayanıyor.

MLC, Spotify'ın 1 Mart'ta abonelik hizmetlerini yeniden sınıflandırarak telif ödemelerinde yaklaşık yüzde 50'lik bir azalmaya neden olduğunu iddia ediyor. Bu durum, söz yazarları ve müzik yayıncıları için büyük bir mali kayıp anlamına geliyor.

"Etkisi Yüz Milyonlarca Doları Bulabilir"

MLC'ye göre, Spotify'ın yasal yükümlülüklerini yerine getirmemesi, şarkı yazarları ve müzik yayıncıları üzerinde ciddi mali etkiler yaratabilir. MLC, "Kontrol edilmediği takdirde, Spotify'ın eksik raporlamasının etkisi yüz milyonlarca doları bulabilir." ifadelerini kullandı.

MLC, Spotify'ın Premium Bireysel, Duo ve Aile abonelik planlarını sesli kitapları da içerdikleri için Paket Abonelik Teklifleri olarak yeniden sınıflandırdığını belirtiyor. Paketlenmiş hizmetler için ödenen telif ücretleri ise önemli ölçüde daha düşük.

Spotify'dan İlk Açıklama

Spotify, davayla ilgili yaptığı açıklamada, davanın yıllar önce kabul edilen şartlarla ilgili olduğunu belirtti. Şirket, geçen yıl telif ücreti olarak rekor miktarda ödeme yaptığını ve 2024 yılında daha da büyük bir ödeme yapmayı planladığını söyledi. Spotify, "Bu konunun hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulmasını bekliyoruz." açıklamasını yaptı.

2023'te 9 Milyar Dolar Ödedi

Spotify, Şubat ayında yaptığı açıklamada, 2023 yılında müzisyenlere ve yayıncılara toplamda 9 milyar dolar ödediğini ve bu miktarın yarısının bağımsız sanatçılara gittiğini belirtti.

Yorumlar
Kalan Karakter 800