NFT balon mu, yatırım fırsatı mı?

NFT Pazar yerlerinde satış oranları hızla azalırken, daha önce satın alınan dijital eserlerin değerlerinde de keskin düşüşler yaşanmıştı. Bu tablo sonrası ‘NFT balonu söndü’ yorumları yapılsa da son birkaç ay içinde NFT’lere yönelik ilginin tekrar arttığı istatistiklere yansıdı.

NFTGo verilerine göre, NFT sahiplerinin sayısı son üç ayda yüzde 32,24 artış gösterirken, NFT’lerin taban fiyatları ve alım satım fiyatlarına bakılarak hazırlanan toplam piyasa değeri de, yüzde 16,5 yükseliş kaydetti. NFT için en büyük Pazar yeri OpenSea, NFT’lerin fiyatlandırılması için yeni bir sınıflandırma aracı geliştirirken, teknoloji devi Apple da, geliştiricilerin oyunların ve uygulamaların içinde NFT satmasına izin vermeye karar verdi.

YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN NFT

Özellikle kripto para piyasalarının gelişimi ve yaygınlaşmasıyla birlikte NFT kavramını daha sık işitir olduk. Birçok insanın daha önce duyduğu ancak ne olduğunu tam olarak bilmediği NFT’lerin altında esasında güçlü bir teknoloji yatıyor.

Blockchain, kripto para, NFT ve metaverse gibi kavramların hayatımızdaki yeri çok eskiye dayanmıyor. Teknolojinin hızlı gelişimi insanların adaptasyonunun da hızlı olmasını zorunlu kılıyor. Global kripto para borsası KuCoin bu doğrultuda yaptığı bilgilendirmelerle üzerine düşeni yapıyor. Borsa şimdi de yeni başlayanlar için NFT’yi anlatıyor.

Freelance çalışma nedir? Artıları ve eksileri Freelance çalışma nedir? Artıları ve eksileri Freelance nedir? Kimler Freelance çalışma yöntemi ile çalışabilir? Freelance çalışmanın artıları ve eksileri nelerdir?

 

NFT NEDİR? 

Açılımı Non-Fungible Token olan NFT, en kısa haliyle eşi olmayan dijital varlıklar olarak tanımlanıyor. Non-fungible teriminin Türkçe karşılığı değiştirilemez anlamına geliyor. Her biri kendine has yani benzersiz token’lar oluşturmak NFT’deki mantığın temelini oluşturuyor.

Gelişen kripto para piyasası ve blockchain teknolojisiyle birlikte geçtiğimiz yıl hayatımıza hızlı giriş yapan konulardan bir tanesi NFT olmuştu. Kripto para piyasasında yaşanan boğa döngüsüyle birlikte NFT’lere olan talep de yoğun artış göstermiş ve hatta birçok önemli marka kendi NFT’lerini kullanıcılarına sunmuştu.  

NFT ve kripto paraların her ikisi de temelde blockchain teknolojisine dayansa da birbirlerinden birçok farkı bulunuyor. Örneğin dünya üzerinde 21 milyon adet Bitcoin bulunurken NFT’ler çok daha eşsiz ve benzersiz ürünler olarak biliniyor. NFT’ler aynı zamanda hem değiştirilemiyor hem de çoğaltılamıyor.   

NEFT'LER EKSİK BİLİNİYOR 

NFT’lerin kullanım alanları ise bilinenin aksine oldukça çeşitli. Birçok kişi NFT’leri sadece koleksiyonlardan ibaret sanarken aslında NFT’ler çevrimiçi oyunlarda, fikri mülkiyet hakkı verebilmesi sebebiyle kripto sanat eserlerinde ve Metaverse dünyasında sıkça kullanılabiliyor. Genellikle Ethereum ağı üzerinde ERC-721 ve ERC-1155 standartları kullanılırken gelişen piyasayla birlikte birçok farklı ağda da NFT’ler bulunuyor.  

PARÇALANMIŞ NFT NEDİR? 

Bundan birkaç sene öncesinde NFT’lerle ilgili kavramlara baktığımızda bölünmesi ve parçalanması mümkün olmayan dijital varlıklar olduğunu söylemek mümkündü. Aslında durum değişmemiş olsa da son dönemlerde ise Parçalanmış NFT(Fractionalized NFT) kavramı hayatımıza girdi. NFT’leştirilmiş sanat eserlerinin tokenize edilerek birden fazla kişiye satılmasına olanak sağlayan Parçalanmış NFT’ler fiyatı oldukça yüksek olan birçok NFT’ye erişim imkanı sağlıyor.

Akıllı cihazlara dikkat! Kadınlar ve çocuklar da görülüyorAkıllı cihazlara dikkat! Kadınlar ve çocuklar da görülüyorAkıllı telefonlar ve tablet bilgisayarlarda kullanılan nikelin uzun süre cilde temas etmesi halinde ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabileceği uyarısında bulunuldu.

 

Etiketler NFT
Yorumlar
Kalan Karakter 800