Microsoft'un Metaverse Planları Neler?
Microsoft'un 68,7 milyar dolarlık oyun şirketi Activision Blizzard'ı satın alması, teknoloji devinin sadece video oyunu hakimiyeti savaşındaki bir aracı değil.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlMicrosoft'un 68,7 milyar dolarlık oyun şirketi Activision Blizzard'ı satın alması, teknoloji devinin sadece video oyunu hakimiyeti savaşındaki bir aracı değil.
Aynı zamanda metaverse ile de ilgili - Disney'den Walmart'a kadar markaların dijital alanda kendi nişlerini oluşturmaya çalıştığı ve insanların sonunda keşfedebilecekleri, çalışabilecekleri ve oynayabilecekleri sanal dünyalar vaat eden şu popüler konu.
Oyun, özellikle Microsoft'un metaverse planlarının büyük bir parçası gibi görünüyor. Salı günü yaptığı basın açıklamasında şirket, “Call of Duty” ve “Warcraft” yapımcısını satın almanın “metaverse’ün yapı taşlarını sağlayacağını” yazdı. Bu basın açıklamasının ilerleyen saatlerinde Microsoft CEO'su Satya Nadella, oyunun "metaverse platformlarının geliştirilmesinde önemli bir rol oynayacağını" söyledi.
Hareketin gelmesi uzun zaman almış olabilir. Artık Meta olarak adlandırılan Facebook'un adını sanal odaklı bir geleceğe yönelik iddiasını yansıtacak şekilde değiştirmesinden sonra, kurumsal metaverse ilgisi patladı. Ancak Microsoft ve Nadella, Mark Zuckerberg'den önce bile fikrin potansiyeli hakkında alenen konuşuyorlardı ve desteklemek için büyük oyun komünitelerine sahip şirketleri satın alıyorlardı.
2020'de Microsoft, oyun stüdyosu Bethesda'nın ana şirketi ZeniMax Media için 7,5 milyar dolar ödedi. Ve 2014'te teknoloji devi, "Minecraft"ın yapımcısı Mojang için 2,5 milyar dolar ödedi.
Nadella, Nisan 2021'de çeyrek kazanç duyurusu sırasında "Sanal ve fiziksel dünyalar bir araya geldikçe, metaverse birinci sınıf bir platform olarak ortaya çıkıyor" dedi. Microsoft'un "Minecraft" ve o zamanki 140 milyon aylık kullanıcısı gibi oyun toplulukları, "oyunlar metaverse ekonomilerine dönüştükçe" büyük ticari pazarlara dönüşebilir.
Bu kazanç çağrısı, Zuckerberg'in Facebook ve metaverse için planlarını ilk kez açıklamasından yaklaşık üç ay önce geldi ve şirketin Ekim ayında Meta'ya dönüşmesini sağladı.
Microsoft'un Kasım ayında düzenlediği Ignite 2021 konferansında Nadella, metaverse vaadini teknoloji dünyasının 1990'larda ortaya çıkan internete bakma biçimiyle karşılaştırdı.
Nadella, konferanstaki bir açılış konuşmasında, "Metaverse hakkında konuştuğumuzda, 90'ların başında web ve web siteleri hakkında nasıl konuştuğumuza benzer şekilde, hem yeni bir platform hem de yeni bir uygulama türü tanımlıyoruz" dedi. “Artık mesele sadece arkadaşlarla oyun oynamak değil. Onlarla oyunun içinde de olabilirsiniz.”
Microsoft, bu kadar sürükleyici bir oyun deneyimi için gerekli olacak ticari sanal gerçeklik kulaklığını henüz sunmuyor. Ancak Haziran ayında Nadella, metaverse oyunlarının sağlayabileceği ekonomik etkiyi açıkladı: Microsoft'a ait Xbox'ın başkanı Phil Spencer ile yaptığı bir konuşma sırasında Nadella, on binlerce "Minecraft" oyun modifikasyonunun yaratıcısının diğer oyuncuların keşfetmesi için yeni manzaralar inşa ederek toplu olarak 350 milyon dolardan fazla hasılat yaptığını belirtti.
Nadella, "Minecraft'ta tüm üniversite kampüslerini oluşturuyorlar" dedi. Microsoft ayrıca oyun içi satın alma yapan oyuncu topluluklarından da kazanç sağlıyor, diye de ekledi.
Geçen yılki bir pazar raporu, oyun içi satın alımların 2021'de 34 milyar doları aşabileceğini tahmin ediyordu. Activision anlaşması Microsoft'un payını artırmaya yardımcı olabilir: Dünyanın en popüler mobil oyunlarından biri olan ve uygulama içi satın alımlardan yılda 1 milyar dolardan fazla hasılat elde etmesi beklenen Candy Crush Saga'yı içeriyor.
Tabii ki, Microsoft'un metaverse iddiaları oyunla sınırlı değil. Şirket, geçen yıl sanal 3D iş toplantıları için Microsoft'un "metaverse’e bir ağ geçidi olarak hizmet edebileceğini" söylediği bir Mesh bulut iş birliği hizmeti başlattı.
Ve Microsoft'un Mayıs 2021'deki Build konferansında, Nadella'nın açılış konuşması, şirketlerin Microsoft'un ticari yazılım ürünlerini metaverse tabanındaki tedarik zincirlerini izlemek için kullanabilecekleri ve şirketlerine “tam bir dijital ikiz” oluşturabilecekleri “kurumsal metaverse” olarak tanımladığı şeye değindi. Ürünleri üretim aşamasından teslimata kadar daha iyi takip etmek için gerçek dünya altyapısı.
Ancak salı günkü Activision satın alma anlaşması, Microsoft'un oyun oynamayı Meta ve diğer metaverse devleriyle rekabet etmenin bir yolu olarak görebileceğini gösteriyor. Gerçekten de Nadella, Microsoft'un oyun bölümlerinin çatısı altında birden fazla metaverse fikrini ima etti.
“'Halo'yu oyun olarak alırsanız, bu bir metaverse'dir. Nadella, Kasım ayında Bloomberg'e verdiği demeçte, "Minecraft" bir metaverse ve "Flight Sim" de öyle. "Bir bakıma bugün 2D'ler ve asıl soru şu: 'Bunu şimdi tam anlamıyla bir 3D dünyaya götürebilir misiniz?' İşte kesinlikle bunu yapmayı planlıyoruz." (cnbc)
Elon Musk’ın Başarı İçin İzlediği 3 Strateji Elon Musk'ın iş yaklaşımı, büyümek isteyen herkes için ulaşılabilir olan bir zihniyet gerektiriyor.