F1 takımları ve sürücüleri nasıl milyonlar kazanıyor?
Formula 1 hızın, teknolojinin ve rekabetin en üst düzeyde yaşandığı bir yarış kategorisidir. Bu içeriğimizde F1 dünyasının nasıl bu kadar kazançlı hale geldiğini ve takımlar ile sürücülerin neden bu kadar büyük paralar kazandığını inceleyeceğiz.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlFormula 1, milyar dolarlık bir organizasyon. Yarışa katılmak ve yarışta kalmak için önemli miktarda para gerekiyor. Sürücüler 11.000 doları aşan temel kayıt ücreti ve önceki sezondan puan başına 2.230 dolar ödemek zorunda. Puan başına ödenen bu ücret toplamda ağır bir maliyeti de beraberinde getiriyor.Örneğin F1 2022 şampiyonu Max Verstappen, 2023 sezonuna girebilmek için 1 milyon doların üzerinde ödeme yapmak zorunda kaldı.
Liberty Media'nın kazanç raporuna göre Formula 1, rekor katılım ve genişleyen küresel izleyici sayesinde 2022'de toplam 2,57 milyar dolar gelir elde etti. Örneğin ESPN, Formula 1’e 90 milyon dolar ödeyerek Amerika'daki yayın hakları sözleşmesini 2025'e kadar uzattı.
Formula 1'in 2,5 milyar dolarlık geliri, sponsorlar, katılım ücretleri ve izleyici hasılatıyla elde ediliyor!
F1 takımları sezon başı performansları ve hazırlıklarına göre finanse ediliyor. Bununla birlikte daha büyük bütçeli takımlar daha iyi performans gösterme ve daha küçük bütçeli takımları devre dışı bırakma eğiliminde olduğundan 2021'de harcamalara sınırlama getirildi. Böylece 2021’de takımlar için 140 milyon dolar olan harcama limiti, 2023’te 135 milyon dolara çekildi.
2023 yarışları F1 takımları Alfa Romeo, Alpine, AlphaTauri, Aston Martin, Ferrari, Haas, McLaren, Mercedes, Red Bull ve Williams arasında geçiyor. Bugüne kadar en büyük bütçelere sahip takımlar Ferrari, Mercedes ve Red Bull oldu.
F1 takımları ayrıca otomobil üreticilerinin sponsorlukları ve yatırımları yoluyla da para kazanıyor. Örneğin 2019'da Mercedes'in ana şirketi Daimler, takıma 80 milyon dolar yatırdı. Otomobil üreticileri F1'i bir pazarlama aracı olarak görüyor.
Sponsorluklar F1 takımlarının para kazanmasının en büyük yoludur. 2010'dan 2018'e kadar F1 sponsorları 17.8 milyar dolar ödedi ve bunun %11.8'i Ferrari'nin payı oldu.
Her F1 takımının ödeme yapılan iki pilotu vardır. Sürücü ve takım ekibinin ücretleri bütçe sınırlamasının dışındadır. Sürücüler, ödenen sabit maaşın dışında pistteki performanslarına göre ikramiyeler, sponsorluklar ve cirolardan da para kazanıyorlar.
2023’te F1 sürücülerinin maaşları 1 milyon dolar ile 55 milyon dolar arasında değişiyor. 2022'de F1 Sürücüler Şampiyonluğu'nu kazanan Red Bull'dan Max Verstappen, yılın en yüksek maaşlı F1 pilotu oldu. Verstappen 2022’de F1'den 40 milyon dolar maaş ve 20 milyon dolarla toplam 60 milyon dolar kazandı. Yedi kez Dünya Şampiyonu olan Lewis Hamilton, Mercedes'ten 55 milyon dolar maaş alarak 2022’nin en çok kazanan ikinci pilotu oldu.
Formula 1 sadece bir yarış serisi olmanın ötesine geçmiş, bir milyarlarca dolarlık endüstrinin merkezine konumlanmış bir etkinlik haline gelmiştir. Hem teknolojik yeniliklerin sınırlarını zorlaması hem de dünya çapında geniş bir izleyici kitlesine sahip olması F1'in ekonomik başarısının temel taşlarını oluşturuyor. Takımların ve sürücülerin milyonlarca dolarlık gelirleri, sponsorluk anlaşmaları, televizyon yayın gelirleri ve global markalaşmanın bir sonucudur. Ancak bu milyonlarca dolarlık gelirlerin yarattığı baskı ve rekabet de unutulmamalıdır. Formula 1'in finansal dünyası hem büyüleyici bir başarı öyküsü sunarken hem de karmaşık bir denklemin parçasını oluşturur.