Bu meslekler kısa süre içinde ortaya çıkacak
Metaverse ile bazı yeni meslekler ortaya çıkacak gibi görünüyor. Peki nedir bu meslekler? İşte yeni metaverse meslekleri:
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlArtırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik üzerinde araştırmalar yürüten bilim insanları zaten günümüzün en iyi üniversitelerinde ve büyük teknoloji şirketlerinde çalışıyor. Ancak Metaverse'ün yavaş yavaş toplum tarafından kabul görmeye başlamasıyla birlikte elimizdeki beyin gücünden fazlasına ihtiyacımız olacağı aşikâr.
Metaverse Araştırmacı Bilim İnsanları, şirketlerin müşteri ve ortak çekebileceği basit dijital dünya modelleri geliştirmekten ibaret olmayacak.
Gelecekte çok daha büyük şeyler gerçekleşecek. Bilim insanları, tüm dünyanın dijital olarak görünür ve eyleme geçirilebilir olduğu, 'her şeyin teorisi' gibi bir mantığı olan bir şey geliştirmek zorunda olacak. Oyunlar, reklamlar, fabrika kalite kontrol programları, bağlantılı sağlık sistemleri ve daha pek çok şey, bu mimari yapının üzerine inşa edilecek.
Adayların 3B hesaplamalı fotoğrafçılık, sinirsel görüntüleme, sahne rekonstrüksiyonu, hesaplamalı görüntüleme, görsel-ataletsel odometri, durum tahmini, sensör füzyonu, haritalama ve yer saptama alanlarında kullanılan bilgisayar görüşü algoritmalarını birleştiren teknolojilerle prototipler inşa etmesi ve bunları ölçekleyebilmesi gerekecek. Bu prototiplerin zamanla daha da büyüyeceğini unutmayalım.
Metaverse araştırmacı bilim insanı olabilmek için derin öğrenim, bilgisayar görüşü, bilgisayar grafikleri veya bilişsel görüntüleme alanlarından birinde doktora yapmanız gerekiyor. Ayrıca C++ bilmelisiniz.
Fikirler ucuz olsa da onları gerçekleştirmek epey pahalıdır. Metaverse çalışır hâle geldikten sonra, işlevsellikle ilgili her şeyi sanal dünyada planlama ve uygulama yeteneği çoğu şirketin en büyük önceliği olacak. Aynı şey hızla dijitalleşen yeni dünyada doğru şeyleri seçmek için de geçerli.
Burada devreye Metaverse planlayıcıları giriyor.
Ceo'lar şirketlerinin Metaverse'de gelir elde etmesi için bir vizyon ve strateji belirlerken, Planlayıcılar kavram kanıtlamadan pilot uygulamaya ve sonrasında yerleştirmeye kadar bir stratejik fırsat portföyü oluşturması gerekecek. Kısacası pazar fırsatlarını belirleyecek, olurluk önerisinde bulunacak, mühendislik projelerinin yol haritalarında düzenleme yapacak ve temel ölçütleri oluşturacaklar... Çok çekici görünmediğinin farkındayız.
Metaverse planlayıcısı olabilmek için uzun yıllar yöneticilik yapmış olmanız, donanım/yazılım/hizmet olarak yazılım/hizmet olarak platform pazarlama ve iş modelleri hakkında bilgi sahibi olmanız ve girişimci bir zihniyete sahip olmanız gerekiyor.
Metaverse yalnızca Zuckerberg’ün iradesiyle ortaya çıkacak değil elbette. Koskoca bir ekosistemin oluşturulması gerekiyor. Sensörler, merkezî işlem birimleri, grafik işlemci üniteleri, müşteri tanımlama işlemleri, veri depoları, yeşil elektrik üretimi, uç hesaplama, yasalar, sınırlamalar... Karmaşık dünyamızı dijital ortama aktarmak kolay olmayacak.
Bu işteki zorluk, elektrikli araçlara geçmekte olan otomobil sektöründekine benziyor.
Ürünler hazır ama kullanılıp benimsenmelerinin önündeki en büyük engel, cadde ve yollarda yaygın olarak şarj istasyonlarının bulunmaması ve pil kapasitelerinin sürekli olarak artması. Benzer şekilde Metaverse'ün yalnızca yazılım ve donanımına sahip hâlde diğer her şeyin ortaya çıkmasını bekliyor olabiliriz.
Ekosistem geliştiricisi, oluşturulan işlevlerin büyük ölçekte kullanılabilir hâle getirilmesi için ortakları ve hükûmetleri koordine etmekle yükümlü olacak.
Altyapı yatırımları yapmaları için hükûmetlere baskı yapacak ve ünlülerden destek almaya çalışacaklar. Odaklanmaları gereken en önemli şeylerden biri birlikte çalışılabilirlik anlayışı, yani Metaverse müşterilerinin sanal ögeleri farklı ortamlarda kullanabilmesini sağlamaktır.
Diğer lobicilik faaliyetleri ise finansal kurumlara yönelik olacak.
Finansal kurumlar, platform üzerinde değiş tokuş edilen mal ve hizmetler için dağıtık hesap defteri teknolojisine ve akıllı sözleşmelere ihtiyaç duyacak.
Ekosistem geliştiricisi olabilmek için uzun yıllar hükûmetlerde çalışmış ve lobicilik faaliyetlerinde bulunmuş olmanız ve gerçeğe yakın sanal dünyaların mantığını keskin bir şekilde kavramış olmanız gerekiyor.
İnternet herkes için güvenli bir ortam sunmazken Metaverse'ün böyle bir şeyi mümkün kılacağını düşünmek kendimizi kandırmak olur. Elbette güvenli ve kapsayıcı bir yer olması için fırsatlar sunulacaktır ama bu öylece olacak bir şey değil. Gizliliğin sağlanması, dünya içi kimlik doğrulama uygulaması, güvenli başlıklar, uygun sensörler lazım.
Tasarım, doğrulama ve seri üretim aşamalarında bu konularda rehberlik edecek ve denetleme yapacak kişilere ihtiyaç var.
Bu şahıslar dijital dünyamızın güvenli olduğundan ve geçerli kısıtlayıcı güvenlik gereksinimlerinin karşılandığından emin olacak. Bunu işlevsellik ve tasarımdan ödün vermeden, bir de gelirlerde azalma yaşanmasına sebep olmadan gerçekleştirmeleri gerekiyor. İşte bu kişiler Metaverse'ün güvenlik müdürleri olacak.
Bu hiç de kolay bir meslek olmayacak.
Metaverse'ün işlevlerinin nasıl kullanılabileceğini ve kötüye kullanılabileceğini doğru tahmin etmeleri ve bu tahminlerden yola çıkarak güvenlik açısından kritik durumda olan bileşenleri, sistemleri ve üretim aşamalarını belirlemeleri gerekecek. Yeni, dijital bir dünyaya taşınıyor olmanın karmaşıklığı ve hareketliliği bile baş döndürmeye yetiyor...
Metaverse güvenlik müdürü olabilmek için mühendislik mezunu olmanız ve ticari elektronik ve imalat alanlarında deneyim sahibi olmanız gerekiyor.
Metaverse yalnızca kodlardan meydana gelmeyecek. Aynı zamanda sensörler, kameralar ve kulaklıklar üzerine kurulacak. Birisi çevrim içi ortamda kolunuzu sıktığında sensörler sayesinde dokunulduğunuzu hissedeceksiniz. Kameralar, canınız sıkkınken yapay zekânın sizi rahatsız etmesini önleyecek. Kulaklıklarla sanal dünyada gerçeklik hissiyatına sahip olmak için güneşin vurduğunu ve bir yaz gününde bulunduğunuzu hissedeceksiniz.
Buna ek olarak atalet ölçüm birimleri, görsel ışık kameraları, derinlik kameraları ve daha nice özellik de bu donanımlarla kullanılabilir hâle gelecek.
İzleme, haritalandırma ve yer saptamaya olanak sağlayan tüm bu donanımlar, pahalı, kompleks ve fiziksel dünyayla iç içe geçmiş olan tamamıyla dijital bir dünya meydana getiriyor. Metaverse'ün donanım geliştiricileri bu donanımları birleştirecek ve gittikçe karmaşıklaşacak olan Metaverse'e uyarlayacak.
Şu anda en iyi sensörler sınai faaliyetler ve otomotiv endüstrisinde kullanılmak üzere üretiliyor.
Bu sektörler büyük miktarda sermayeye sahip. Bu nedenle Metaverse'ün donanımlarını her kim üretirse üretsin, sanal dünyanın yalnızca zenginlere hitap eden bir uygulama olmaması için ucuz ve güvenilir bir üretim şekli bulması gerekecek. Metaverse donanım geliştiricisi olabilmek için kompleks ticari elektronik ürünleri üretebilen bir fabrikaya sahip olmanız gerekiyor.
Deneyim ekonomisi ve oyunlaştırma kavramı hızla güçlenmeye devam ederken, genişletilmiş gerçeklik deneyiminin insanların bir şeyler öğrenip dersler çıkaracağı büyük anlatılarla dolu olmasını istemek hakkımız. Gülmek, ağlamak, öğrenmek, dijital dünyanın saçmalıklarını ve tuhaflıklarını görmek istiyoruz. Burada da devreye Metaverse anlatıcıları giriyor.
Anlatıcılar, kullanıcıların Metaverse'ü keşfetmesi için sürükleyici görevler hazırlayacak.
Görevlere ek olarak askerler için eğitim senaryoları, şirketler için anlatı şeklinde fark edilmesi zor pazarlama fırsatları, psikoloji seansları ve çok daha fazlasını üreterek kullanıcıların hizmetine sunacaklar.
Metaverse Anlatıcısı olabilmek için Edebiyat mezunu olup Pazarlama yandalı yapmış olmak ve bir oyun şirketinde kariyere başlayıp sonrasında Teknoloji alanına yönelmiş olmak gerekiyor.
Mimari yapı, donanım ve hikâye kısmı tamamlansa bile devasa dünyalar yaratmamız gerekecek. Bunları kodlamaktan değil, hayal etmekten bahsediyoruz. Bu rol için oyun tasarımcılarının becerilerinin çoğuna sahip olunması gerekecek.
Hayal edilecek şeyler henüz bir teknoloji veya ürünle var edilmediğinden tasarımcıların ileriyi düşünen ve olasılıkları değerlendiren kimseler olması gerekiyor.
Dünya tasarımcısı olabilmek için hem düşünür hem de grafik tasarımcısı olmanız gerekiyor.
Meta'nın (eski adıyla Facebook) nasıl para kazandığını biliyoruz. Aldıkları reklamlarla tabii. Metaverse de muhtemelen benzer şekilde işleyecek. Genlerinde varsa demek ki... Eğer ınstagram’daki reklamların tam size uygun ve sinir bozucu olduğunu düşünüyorsanız, hele bir de bütün bir veri kümesiyle neler yapabileceklerini düşünün. Muhtemelen gerçekten peşinize takılabilecekler.
Reklamlar kullanıcıları rahatsız edip kötü deneyimler yaşamalarına neden olabilir.
Dijital ortamda yürüdüğünüzü ve o sırada gerçek hayatta aç olduğunuzu düşünün. Bilinçsizce dijital kafe ve restoranlara göz gezdiriyorsunuz. Birdenbire yemek reklamları önünüze çıkıyor. Başta kulağa güzel gelebilir ama bu, uzun vadede can sıkacak bir durum. Kullanıcılar, gerçekliğin içine yedirilmiş reklamları tespit etmek için gelişmiş reklam engelleyiciler arayacaktır.
Reklam engelleme uzmanları bu sorunu çözebilir.
Tarayıcılarımızda kullandıklarımıza benzer reklam engelleyici eklentiler geliştirilebilir olacaktır. Fazla maaş almasalar da bağışlar ve veri hazinelerine erişim sahibi olma fırsatı, bu mesleğin ortaya çıkmasını pekâlâ sağlayabilir.
Reklam engelleme uzmanı olabilmek için temel kodlama bilgisine sahip olmanız ve Metaverse'in kaynak koduna erişim sahibi olmanız gerekiyor.
Metaverse siber saldırı düzenlemek ve insanları dolandırmak için mükemmel bir yer olacaktır. Hacklenen avatarlar, NFT hırsızlığı, biyometrik veya fizyolojik veri sızıntıları, hacklenen kulaklıklar derken say say bitmez. Neredeyse sonsuz sayıda terslik yaşanabilecek şey var.
Sanal hayattaki ihlallerin gerçek hayatta yıllar sürecek davalara dönüşmesi fazlasıyla olası.
Bu yüzden gerçek zamanlı olarak saldırıları engelleyecek ve kanunlarla protokollerin Metaverse'in barındırdığı riskleri tanıyacak şekilde gözden geçirilmesini, değiştirilmesini ve hatta yeni yasaların çımasını sağlayacak siber güvenlik uzmanları lazım.
Metaverse siber güvenlik uzmanı olabilmek için bildiğimiz siber güvenlik alanında deneyim sahibi olmanız ve/veya Hukuk mezunu olup teknoloji kanunları konusunda uzmanlığınızı olması gerekiyor.
Sonuncu mesleğimiz tam olarak bir meslek olmasa da şu anda yaşadığımız dünyada ne yazık ki böyle acı bir gerçek var. Stajyerler Metaverse'ün geleceğinde büyük rol oynayacak. Zira kendileri verilere göz atar, risk sermayesini kavramaya çalışır, dünyadaki taş ve ağaçların kodlarını yazarlar. Teknoloji imparatorlukları onların emekleriyle inşa edilir. Bu fedakârlıkları saygı görmeli ve stajyerlere de ödeme yapılmalı. (Bundle)