Bu Evler 7 Büyüklüğünde Depreme Dayanıyor! Japonya’nın Köpük Evleri
Japonya’daki köpük evler depreme ve felaketlere olan dayanıklılığı, hızlı inşa edilebilmesi ve fiyatı sayesinde dünyada ve ülkemizde popüler oldu. Japonların köpük evleri ülkemizde kullanılabilir mi? Köpük ev fiyatı ne kadar?
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlTürkiye’yi etkileyen deprem felaketinin ardından vatandaşlar depreme dayanıklı ev arama arayışına girdi. Bu arayış arasından en dikkat çeken ve popüler olan yapılardan biri Japonya'da bir sağlık tesisi tarafından üretilen depreme dayanıklı köpük evler.
Aso Farm Land isimli tatil köyünde bulunan 480 köpük evin müdürü köpük evlerin Japonya'da 2016 yılında 7.0 ve 6.2 büyüklüklerinde gerçekleşen ölümcül Kumamoto depremlerinden bir cam kırığı dahi olmadan hiç hasar almadıklarını belirtti.
Kumamoto şehrinin altında yaklaşık 10 kilometre derinlikte sırasıyla 7.0 ve 6.2 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Bu depremlerde 50 kişi hayatını kaybetti ve 3 bin 129 kişi yaralandı. Kumamoto ve çevre eyaletlerde çok sayıda yapı çöktü ve ağır hasar aldı. Kumamoto depremi 40 binden fazla kişinin evlerini tahliye etmesine neden oldu.
4. nesil yapı malzemesi olarak bilinen genleşmiş polistiren (bir tür strafor malzeme) ile üretilen köpük evlerde demir kullanılmadığından paslanma yaşanmıyor. Ahşap malzeme bulunmadığından çürüme olmuyor. Kubbe yapısı sayesinde sert rüzgarlara ve fırtınalara da dayanıklı olduğu açıklanan köpük evlerin yalıtkanlığı yüksek olan polistiren tarafından üretilmesi iyi bir sıcaklık izolasyonu sağlıyor.
Köpük Evler her biri yaklaşık 60 kilogram ağırlığında olan, çok sayıda polistiren köpük parçasının birbirine yapıştırılmasıyla oluşuyor. Köpük evlerin üretimi için ağaç kesmeye gerek olmadığından, sadece karbon ve hidrojenden meydana gelen kullan at bardaklardan aşina olduğumuz polistiren malzeme kullanıldığından çevre dostu olarak kabul ediliyor.
Japon Kara ve Ulaşım bakanlığı tarafından üretimi onaylanan ve 16 yıldır Japan Dome House firması tarafından üretilen köpük evlerde kullanılan polistiren bilinen kullan at bardaklarda kullanılanılanın aksine genleşmiş polistiren olduğundan çok daha sert, sağlam ve içerisinde daha az oksijen barındırıyor.
Polistiren parçaları ve köpük evleri üreten Japan Dome House şirketi 2016 da yaşanan depremden sonra satışların üç kat arttığını açıkladı. Japon firma artan taleplere rağmen senede yaklaşık 100 adet ev üretebildiklerini belirtti.
Köpük evlerin yapımında kullanılan polistiren parçaların en büyüğü 80 kilogram ağırlığında. Birkaç kişilik bir ekibin çalışmasıyla köpük evin yapımı yaklaşık 7 günde tamamlanıyor. En temel modelinin fiyatı ise yaklaşık 75.000 Dolardan başlıyor.
Birbirine yapıştırılan farklı parçalardan oluşmasından dolayı köpük evler farklı şekiller ve boyutlarda üretilebiliyor. Parçalarından da göründüğü gibi istenilen boyutta köpük ev üretmek mümkün. En temel modeli olan 44 m2'lik köpük evler ülkemizde alışagelmiş ev boyutlarına göre ufak kalıyor. Fakat son zamanlarda popülerleşen Tiny house ile karşılaştırıldığında köpük evler ülkemizde iyi bir alternatif olabilir.
Sizce ülkemizde Köpük evlerin üretimi ve kullanımı yaygınlaşabilir mi?