Blok zincir nedir, nasıl çalışır?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Gençlere blokzincir teknolojisi gibi yeniliklerin geliştirilmesinde yer alarak daha büyük mecralara yönelmeleri tavsiyesinde bulunuyorum" demesi gözleri blokchain teknolojisine çevirdi. Blokzincir olarak Türkçeleştirilen Blokchain teknolojisi nedir, ne işe yarar?

DIŞARIDAN MÜDAHALEYİ ENGELLİYOR

Blockchain, özetle veri tabanının bir merkezde toplanması yerine birden fazla cihaz veya bilgisayara dağıtılması işlemini tanımlamaktadır. Verilerin tek bir merkezde olması yerine üzerinde değişiklik yapılamayan farklı defterlerde biriktirilmesi, verilere dışarıdan yapılabilecek tüm müdahaleleri de engellemektedir.

Blockchain veri tabanı, yalnızca kullanıcılarına değil herkese açıktır. Böylece kontrolünün yapılması şeffaftır. Bir blok içinde kayıtlı olan işlemleri, cüzdan adreslerini, Transaction ID (gönderim kodu) ve miktarlar herkes tarafından kontrol edilebilmektedir.

İZNİ OLANIN ULAŞABİLECEĞİ DEFTER 

Blockchain’in bu noktada en temel faydası, yalnızca izni olan ağ üyelerinin ulaşabileceği bir defter niteliğinde olmasıdır. Üstelik, sisteme erişebilen üyeler, verilerde herhangi bir değişiklik yapamamaktadır. Blockchain’i ideal kılan bir özelliği de paylaşılabilen ve şeffaf bilgi sağlayan bir yapıda oluşudur. Bu, kullanıcı için güven verici bir unsurdur.

Blockchain sistemi tüm kullanıcıların cüzdan adresleri, işlem yapıldıkça blockchain tarafından kaydedilir ve tekrarlayan işlemlerin önüne geçilir.

BLOKZİNCİR NASIL ÇALIŞIR?

Blockchain Türkçe’de “Blok Zincir” olarak isimlendiriiyor. Gerçekleştirilen her işlemin blockchain ağında kriptografik bir karşılığı vardır ve yapılan işlemler blokları doldurduğunda yeni bir blok oluşturur bu blokların birbirine bağlı olduğu ve her yeni bloğun kendisinden önceki blokların kodlarını bünyesinde barındırmaktadır.

Bu işlem tekrarlandıkça bloklar arası bir zincir oluşmaktadır. Bloklardan biri tamamlandığında bir “Hash” kodu oluşturur ve bir sonraki blok bu “Hash” kodunu baz alarak yeni bir blok oluşturmaya başlar. Bu “Hash” kodu sayesinde kopya bir blok oluşturmanın önüne geçilmiştir.

Blockchain üzerinden yapılan varlık gönderme işlemleri, bankalar ile yapılan işlemlere göre hem daha ucuz hem de daha hızlı olmaktadır. Cüzdanınızdan başlattığınız gönderim blockchain ağına işlenir. Cüzdan adresiniz, alıcı cüzdan adresi ve miktar detaylarını barındıran ve gönderiminize ait bir Transaction ID kodu oluşturulur.

Bu kod sayesinde gönderiminizi takip edebilirsiniz. Transaction ID kodu ile gönderiminize ait tüm detayları blockchain ağında bulabilirsiniz. Alıcı cüzdan, gönderici cüzdan, miktar, kaç onay aldığı, kaçıncı blokta olduğu ve ödeyeceğiniz fee ücreti gibi detayları bulabilirsiniz.

YENİ NESİL EFT

Yaşamımızda birçok network'ün içinde yer alıyoruz. Sosyal medya hesaplarımız üzerinden mesajlaşmak, e-posta göndermek, bir banka üzerinden transfer yapmak veya borsada hisse senedi alım-satımı yapmak. Bütün bunlar günlük yaşamımızda kullandığımız networkler ve bu networkler üzerinde gerçekleştirdiğimiz işlemlerin bazılarıdır. Tüm bu networkler üzerinde ilgili ağı yöneten bir aracının bulunduğu da bilinmektedir.

Örneğin, bankamız üzerinden başka bir bankadaki hesaba transfer yapabilmek için Merkez Bankası tarafından yönetilen EFT sistemini kullanmaktayız. Hisse senedi alım satımı yaptığımız zaman ise işlem, aracı kurumlar tarafından gönderilen emirle Borsa İstanbul üzerinde gerçekleştirilmektedir. İşlem yapılan yatırım aracının transferi ve ödemeleri ise Takasbank tarafından yapılmaktadır.

Kullandığımız sosyal medya hesaplarında da söz konusu ağı ilgili şirketler yönetmektedir. Bir transfer için transferi yapacak tarafın hesabında yeterli tutarın bulunduğunun teyit edilmesi, bu transferin zaman bilgisi, gönderilen tutar, gönderen ve gönderilen taraf bilgilerini içeren kayıtların oluşturulması gerekmektedir. Kısaca tüm bu ağlardaki işlemlerin sorunsuz gerçekleşebilmesi ve kayıt altına alınması, yapılan işlemlerin bir sorun çıkması durumunda doğrulanması, anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için ilgili ağları yöneten aracılara ihtiyaç duyulmaktadır.

BLOCKCHAIN’İN AVANTAJLARI NELER?

Blockchain sisteminin avantajları genel olarak beş ana başlıkta toplanmaktadır:

  •  Herhangi bir merkeze veya kişiye bağlı olmaması işlemlerin güvenli, ucuz ve hızlı yapılabilmesine olanak sağlamaktadır.
  • Blockchain üzerinde yapılan tüm işlemlerin kontrol edilebilmesi sistem üzerinde yapılabilecek müdahale ve sahtekarlıkların önüne geçmektedir.
  • Blockchain ağı ile ilgili tüm verilerin dağınık olarak bir çok cihazda tutulması dışarıdan gelebilecek tüm saldırıları engellemekte ve güvenli bir sistem sunmaktadır.
  • Temelinde bir matematik formülüne bağlı olması ve otomatik olarak çalışmasından dolayı hata ihtimali bulunmamaktadır.
  • Blockchain sistemine dahil olan cihazların dağınık olması sisteme herhangi bir müdahaleyi engellemekte ve şeffaflık sunmaktadır.
Stresin hata yapmanıza yol açmasına izin vermeyin!Stresin hata yapmanıza yol açmasına izin vermeyin!İş aramak stresli bir süreç ancak, bu stresin hata yapmanıza yol açmasına izin vermeyin. Sizin için dikkat etmeniz gereken tüm ayrıntıları listeledik.

 

Etiketler Blockchain eft
Yorumlar
Kalan Karakter 800