6 gezegenin senkronize hareket ettiği bir güneş sistemi keşfedildi
Amerika Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) astronomları, Samanyolu Galaksisinde 6 gezegeninin senkronize hareket ettiği bir güneş sistemi tespit etti.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlAstronomlar, milyarlarca yıl boyunca dış etkenlere maruz kalmadan varlıklarını sürdürebilen ve tamamen uyumlu bir şekilde hareket eden bir güneş sistemi ortaya çıkarmayı başardılar.
Bu güneş sisteminin keşfi, NASA'nın Geçiş Halindeki Öte Gezegen Araştırma Uydusu (TESS) ve Avrupa Uzay Ajansı'nın CHEOPS Teleskobu tarafından gerçekleştirildi. Samanyolu Galaksisi'nde bulunan bu güneş sistemi, Dünya'ya 100 ışık yılı uzaklıkta konumlandı.
Güneş sisteminde yaşam var mı?
En içteki gezegen, en yakın komşusunun iki yörüngesini tamamlarken, diğer gezegenler de benzer bir senkronizasyon içinde hareket ediyor. Araştırmacılar, sistemin güneşine yaşam için uygun bir mesafede hiçbir gezegen bulunmadığı için sistemde yaşam olmadığını öne sürüyorlar.
Sistemin merkezinde bulunan HD 110067 adlı güneşin etrafında dönen diğer potansiyel gezegenlere dair düşünceleri olan araştırmacılar, şimdiye kadar keşfedilen gezegenlerin güneş etrafındaki tam turunun 9 ile 54 gün arasında değiştiğini belirttiler.
Araştırmacılar, tüm sistemlerin başlangıçta senkronize bir şekilde oluştuğunu ve daha sonra göktaşları gibi dış etmenlerin gezegenlerin hareketlerini değiştirdiğini tahmin ederken, her 100 sistemden sadece birinin senkronize hareketi koruduğunu kaydettiler.
Enric Palle gibi araştırmanın yazarları, yaklaşık 50 senkronize hareket eden güneş sistemi keşfettiklerini ancak HD 110067'nin bu gezegenler arasında en çok sayıya sahip olanı olduğunu belirttiler. Keşif sonuçları ve araştırmanın detayları Nature dergisinde yayımlandı.