MONAY'LA SORU CEVAP
Soran: Maidenur Yıldırım

Öğrenciyim, birikim/yatırım için hangi yol mantıklı? Ne önerirsiniz?

Merhaba ben Maide. Anlatacaklarım belki çok küçük miktarlar ya da bunları düşünmek için erken mi bilemiyorum ama görüşünüzü almak istedim. Üniversitede okumaya başlayacağım ve aldığım burs+ailemin desteğiyle tahminimce elime her ay 700 tl ve üzeri bir miktar geçecek. Ben gelecek seneye kadar yaklaşık 2-3bin TL biriktirip bunu tatil için kullanmak istiyorum. Ayrıca acil durum fonu gibi 3 aylık harçlığıma denk bir miktarı da kenarda saklamak istiyorum. Bunun dışında da gelecekteki eğitim planlarım için elimden geldiğince yatırım yapmak istiyorum. Ara sıra bazı işlere girip biraz gelir kazanmayı da düşünüyorum. İnternette altına ya da dövize yatırım yapanlar gördüm sizce bu eğitim yatırımım için mantıklı olur mu? Mantıklı değilse ne tür bir yolla yatırım yapmalıyım? Tatil gibi planlarım için de gelecek yaza kadar birikimli mevduat hesabı açmam mantıklı mı? Şimdiden teşekkürler, sevgilerle...
Cevaplayan: Özge Özsoy

Yanıt - Öğrenciyim, birikim/yatırım için hangi yol mantıklı? Ne önerirsiniz?

Maide merhaba,

Para konularında genç yaşında çok bilinçli bir yaklaşım benimsemişsin, tebrikler. Hedeflerin de var. Harika! Küçük miktar diye düşünme, sahip olduğun her kuruş değerli... Erken yaşta başlaman hayatın boyunca da sana ciddi bir kazanç olarak geri dönecektir. 
İlk olarak internette gördüklerinle, okuduklarınla, eş-dost tavsiyesi ile ya da tüyo duyumu ile yatırım yapmamayı kendine temel kural olarak belirle. Hangi yatırım aracı ile ilgileniyorsan önce araştır, oku, bilgilen, sonra paranı koy. Gerektiği yerlerde uzmana danışmaktan çekinme.
Paranı farklı yatırım araçlarına bölerek de değerlendirebilirsin. Örneğin bir ayki gelirini x yatırımı ile değerlendirirken, bir sonraki ayki gelirini y yatırımına koyabilirsin. Böylece yatırımının riskini de dağıtmış olursun. 
Acil durum fonun hayatın boyunca sahip olman gereken önemli bir güven kaynağı olacaktır. Mezuniyet sonrasında iş görüşmelerine giderken de daha dik durmana destek olacaktır. Bu nedenle onu önemse. Ayrı bir hesapta tut. Acil bir durumda ulaşabilmen adına ayrı bir hesapta dursun. Bu paranın sana bir maliyeti olmasın. Yani acil bir durumda bu parayı çekmen gerektirdiğinde düşükten de olsa satmak zorunda olacağın bir yatırım aracında durmasın. Acil durum hesabının acil durumlar için olduğunu hiç aklından çıkarma. Anlık bir istek harcaman için bu parayı kullanma. 
Hedefin için ayrı bir hesabın olsun. Burada tatil hedefin için birikim yapabilirsin. Birikimini de uygun gördüğün yatırım araçlarında değerlendirebilirsin. 
Her insanın kendine özel bir para ve yatırım karakteri vardır. Bu geçmiş yaşadığı deneyimlerden, aileden gördüklerinden... oluşur. Sen kendi yatırım karakteri analizini bir bankanın internet sitesi aracılığı ile yap. Risk iştahını da öğren. Yatırımlarını kendi risk iştahın çerçevesinde yaparsan geceleri uykuların kaçmaz, finansal huzurun olur. 

Sağlık, sevgi ve para ile kal

Sizin de danışmak istediğiniz bir konu varsa uzmanlarımıza sorabilirsiniz. Uzmanına Soru Sor
Diğer Sorular
Ön ödemeli kart
Cevaplayan: Özge Özsoy
Ek gelir için ne yapabilirim?
Cevaplayan: Özge Özsoy
deşifre hizmeti
Cevaplayan: Özge Özsoy
Kredi kullanmak
Cevaplayan: Özge Özsoy
Kefillik kredi notu
Cevaplayan: Özge Özsoy
Takibe düşen borç
Cevaplayan: Özge Özsoy
Borçlarımı Nasıl Kapatabilirim?
Cevaplayan: Özge Özsoy
Kredi ve kredi kartı
Cevaplayan: Özge Özsoy
BORÇTAN KURTULMA
Cevaplayan: Özge Özsoy