borçumu kapatıp işimi büyütmek istiyorum
Merhabalar ben bir işletme sahibiyim 27 yaşındayım ailemin hiçbir katkısı olmadan kendi işimin patronu oldum. 10.000 tl borç alarak işimi kurdum ve almış olduğum o borcu kapattım. Kredi kartı limitimi 15.000 bin tl ye kadar çıkardım minimum ödemesini iyi kötü ödüyorum ayrıca ailemin 100.000 tl si vardı 57.000 bin tl kredi çektim 157,000 bin tl değerinde 3 yıl önce bir ev aldık. dükkanım evin kredisi ev masrafı vs giderleri karşılamaktadır. ben ve kardeşim çalışmaktayız. 5 haneyiz borç batağına doğru sürüklenmekteyim. yardım ve desteğinize ihtiyacım var ilginize teşekkür ederim .Yanıt - borçumu kapatıp işimi büyütmek istiyorum
Merhaba Soner Bey,
İyi bir başarı göstermişsiniz. Kendi işinizi kurmanız, ev sahibi olmanız bunlar kolay şeyler değil.
İşletme bütçesi ve kişisel bütçenizi birbirinden ayrı tutun. İşletme sahibi veya kardeşiniz ile ortaksanız, kendinize bir maaş belirleyin. Maaşınızla ev, kişisel harcamalarınızı yapın.
Yaptığınız işin büyümesi için iyi bir mali müşavir, muhasebeci ile çalışmanız önemli.
Bir de size faydası olabilir; Pareto kuralı, basit fakat problemin teşhis ve analizinde son derece etkili bir tekniktir. Bazı örnekler:
– İnsanlar başarılarının %80’ini zamanlarının %20’sinde gerçekleştirirler.
– Ürünlerin %20’si cironun %80’ini oluşturur.
– Müşterilerin %20’si satışların %80’inin oluşturur.
– Hammaddelerin %20’si toplam maliyetin %80’ini oluşturur.
– Milli gelirin %80’i toplumun %20’si tarafından elde edilir.
– İlişkilerimizin %20’sinde mutluluğumuzun %80’ini yaşarız.
– Satışların %20’si karın %80’ini sağlar.
Yöntem nasıl kullanılır:
Yöntemi uygulamaya başlamadan önce üzerinde çalışılacak bilgileri içeren bir liste yapılır. Bu liste üzerinde önemli olan değişken tespit edilir. Bu önemli kritere göre listedeki maddeler önem sırasına göre büyükten küçüğe sıralanır. Önemli kriter olan değişkenin kümülatif toplamı alınır ve bu orantısal olarak da belirtilir. Ortaya çıkan veri sayısının yaklaşık %20’lik kısmına karşılık gelen önemli kriter oranı eşleştirdirildiğinde genellikle %80/%20 oranını veya buna yaklaşık bir sonuç görülür.
Örnek: Cironun %20 si müşterilerin %20’lik kısmından geliyordur. Bu %20 korunmalı, kaybedilmemelidir. Şirket politikası, iş modeli bu müşterilere odaklı belirlenmelidir. Diğerlerine buna oranla daha az enerji harcanabilir.