Yurtdışı telefon kullanımında fatura şoklarına karşı abonelerin hakları neler?
"...Yurtdışı kullanımlarda tüketici paket aşımları ile ilgili bilgilendirilmeli ve paket bittiğinde hizmet durdurulmalıdır. Yeni bir kullanım paketi alınırsa da aynı durum söz konusudur..."
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlGeçtiğimiz günlerde bir gsm hattı abonesinin yurt dışı kullanımının 219.000 TL tutarında olması sosyal medyada gündem olmuştu. Gerek turizm gerek iş sebebiyle yurtdışı seyahatleri oldukça yaygın. Ancak telefonlarının bu yüksek meblağlara ulaşması durumunda birçok kişi mağdur olabilir. Bu noktada yasa, yönetmelik ve BTK kararları tüketicilere yasal haklar sağlamaktadır.
Özellikle;
BTK tarafından Kullanım Miktarı Sınırlı Hizmetler ile Fatura Üst Sınır Uygulamasına İlişkin Usul ve Esaslar kararı bu konuda 7 maddesinde şu düzenleme yer almaktadır.
(1)Uluslararası veri dolaşım hizmetine ilişkin, paket aşımı ve/veya paket dışı veri kullanım ücretleri toplamının vergiler dâhil;
a)100 TL’ye ulaşması halinde; aboneler ulaşılan değer bilgisi ve aksi yönde talepleri olmaması halinde ücretin 250 TL’ye veya işletmeciler tarafından 250TL’nin altı ve üstü olacak şekilde sunulacak alternatif değerlerden abonenin tercih ettiği değere ulaşması durumunda veri hizmetinin durdurulacağı hakkında bilgilendirilir.
b) 250 TL’ye veya işletmecilerin alternatif olarak sunduğu değerlerden abonenin tercih ettiği değere ulaşması halinde, bu maddenin birinci fıkrasının(a) bendi kapsamında yapılan bilgilendirmeyi müteakip veri hizmetinin devam etmesini talep etmeyen abonelerin veri hizmeti durdurulur ve aboneler ulaşılan değer bilgisi, veri hizmetinin durdurulduğu ve durdurulan hizmetin başlatılması için yapılması gereken işlemler hakkında bilgilendirilir.
(2) Aboneler bu maddenin birinci fıkrası kapsamında uluslararası veri dolaşım hizmetinin durdurulmamasını veya durdurulan hizmetin başlatılmasını her zaman talep edebilirler.
Bu düzenlemeden görüleceği üzere kullanım 100 TL’ye ulaştığında abonelere 250 TL ya da kendi seçtikleri bir üst sınır sunulur ve bu değere ulaşıldığında hizmet durdurulur. Hizmetin devamı için yine abone talepte bulunarak hizmetin devamını isteyebilir. Bu şekilde olası bir fatura şokunu abone engelleyebilir. GSM şirketi bu hizmetler noktasında bilgilendirme yükümlülüğüne aykırı davranırsa BTK kararının 8/2 “(2) Abonelerin eksik veya geç bilgilendirilmesi ya da bilgilendirilmemesi ile bu Usul ve Esasların 7 nci maddesi kapsamında veri hizmetinin devam etmesi yönünde bir abone talebi olmamasına rağmen durdurulmaması hallerinde abone sorumlu tutulamaz” abone bu bedelden sorumlu olmaz.
Özetleyecek olursak yurtdışı kullanımlarda tüketici paket aşımları ile ilgili bilgilendirilmeli ve paket bittiğinde hizmet durdurulmalıdır. Yeni bir kullanım paketi alınırsa da aynı durum söz konusudur. GSM şirkete bilgilendirme yükümlülüğüne aykırı davranırsa abone bu nedenle ortaya çıkan fazla kullanımı ödemek zorunda değildir. Abonelere tavsiyem yurtdışındayken GSM şirketinden gelen bilgilendirmeleri dikkatle okumaları ve GSM firmasının kullanım hizmetinin kapsamını iyi bilmeleridir.
Rıdvan Yıldız kimdir?
11 Şubat 1988 tarihinde Bartın’da doğdu. Bartın Anadolu Öğretmen Lisesi’nde lise eğitimini bitirdikten sonra lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladı. Çeşitli hukuk bürolarında tecrübe kazandıktan sonra serbest avukatlığa başladı. 2012’den bu yana İstanbul Barosu’na bağlı olarak avukatlık mesleğini icra ediyor. Tüketici Sorunları Derneği’nde Genel Başkan Vekilliği ve Genel Başkanlık görevlerini üstlendi. Tüketici, bilişim, gayrimenkul, kentsel dönüşüm, kat mülkiyeti ve spor hukuku alanındaki makaleleri çeşitli mecralarda yayımlandı.
2019 yılında "Sınırsız Yeni Dünyanın Sınırları- Sosyal Medyada Hukuk" adında sosyal medya hukuku okur yazarlığını arttırmaya yönelik bir kitabı yayımlandı.