Trafik Sigortası’na Amerika'da uygulanan havuz sistemli çözüm
Sene başında trafik sigortası yapmayan sigorta şirketlerine yönelik ceza uygulaması da çözüm olmamıştı. Taner Çağatay, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun sorunu çözüme kavuşturacak yeni sistemini yazdı.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlSon zamanlarda sigorta şirketleri, trafik sigortası yapmaktan kaçınıyor daha doğrusu yapmıyor. Teklif çalışmasının belli aşamasında ekran donuyor. Aracı kurum teklif veremiyor. Bu durumda brokerler veya çoklu sistemle çalışan acentalar diğer şirketlerden teklif araştırıyorlar. Yeni araç alanlar ve yüksek hasarlı sürücülere teminat bulmak çok zorlaşıyor. Aslında sigorta şirketleri de bile bile zarar etmek istemiyor.
Yurtdışında buna yönelik uygulamalar olmuştur. Örneğin 1993 yılında Florida’da yaşanan Andrew Kasırgası hasarından sonra birçok sigorta şirketi konut poliçelerinden kasırga teminatını çıkarmak istese de devlet, sigorta eyalet komisyonu müdahale edip havuz teminatı oluşmasını sağlamış ve Florida’da poliçe yapan sigorta şirketlerinin bu havuza katkısı sağlanmıştır. Sigortalamayan risklerin veya trete (Reasürans anlaşması) istisnası olan risklerin havuz sistemi ile karşılanması önemlidir.
Ülkemizde ise durum kısaca; sene başında trafik sigorta poliçesi yapmaktan imtina eden sigorta şirketlerine ceza uygulamaya başlasa da bu çözüm getirmedi.
16 Eylül itibarıyla Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), Trafik Teklif Platformu adı altında sistem kurdu. 16 Eylül’de Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile Trafik Teklif Platformu hayatımıza girdi. Böylece sigorta aracılarının tüketicilere trafik sigorta poliçesi yapamama durumunda Trafik Teklif Platformu sayesinde sorun çözümlenecek.
Örneğin sürücü sigorta yaptırmak için aracısına gidecek ve teklif alacak. Eğer aracısı belirli zamanda teklif alamazsa ve poliçeleştiremiyorsa Trafik Teklif Platformuna başvuracak ve poliçesi platform üzerinden yapacak ve poliçe en son sigorta yapan sigorta şirketi üzerinden yapılacak ve poliçe riskli sigortalılar havuzunda SEDDK’nin belirleyeceği prime göre fiyatlanacak. Yani azami prim tutarını SEDDK belirleyecek.
Bu konuda Türkiye Sigortacılar Birliği yetkilileri, Özel Riskler Yönetim Merkezi yetkileri ile aracılar dahil olmak üzere sektör temsilcileri toplanarak çözüm önerileri sunmuşlardır.
Trete istisnası olması sebebi ile sigorta şirketleri tarafından teminat verilemeyen risklerin kapsama alınması konusunda planlamalar yapılmıştır. Asgari risk kriterleri tespit edilerek sigorta şirketlerinin buna uyum sağlanması buna paralel olarak Sigorta Gözetim Merkezi bünyesinde sigorta aracılarına yönelik bir teklif platformu kurulması sağlanmıştır.
Bu çalışmalar çok değerli olup tüketicilere yani sürücülere sigortalanma imkânı vereceği gibi sigorta aracı kurumlara da rahat nefes aldıracaktır.
Daha kolay sigorta hizmeti verebileceklerdir.
Sigortalar ile ilgili daha detaylı bilgiye https://cagataybroker.com.tr/ üzerinden ulaşabilirsiniz.
Taner Çağatay kimdir?
Florida Atlantic Üniversitesi’nden 1986 yılında mezun oldu. Ekonomi masterını tamamladıktan sonra staj için sigorta sektörüne girdi. Bu sektorde uzun yıllar ABD’de çalıştıktan sonra Türkiye’de kendi şirketini kurdu. Sigorta ve reasürans brokerliği ile elementer, hayat branşlarında hizmet veriyor. Çağatay ayrıca Tüketici Sorunları Derneği Sigorta Komisyonu Başkanı olarak tüketicilerin sorunlarına yardımcı olmaktadır.