Tekne inşaat poliçesi neleri kapsar, zorunlu mudur?
Gemi İnşa Sigortası teknenin inşaatının başlaması ile başlar ve inşaat sırasında meydana gelecek riskleri, ta ki denize indirilmesi ve deneme seferlerini de kapsayacak şekilde teminat kapsamına alır. Peki zorunlu mudur?
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlBazı sigorta şirketleri tarafından istenilmesi halinde yeni yapılan geminin tesliminden sonra 1 yıl geçerli olacak şekilde garanti sigortası da yapılabilmektedir. Bu garanti sigortası bazen 2 yıla uzatılabilir. Bu sigortayı gemi inşa sigortasını yapan sigorta şirketi yapar.
Gemi inşa poliçesi inşaatın başlamasıyla başlar ve önceden belirlenecek inşaat süresince teminata alır. Eğer poliçede belirtilen süre zarfında inşaat tamamlanmazsa ek bir prim ile uzatma yapılır. Ama sigorta şirketleri biraz daha fazla prim alır. Bundan dolayı bitiş tarihinin iyi hesaplanması önemlidir.
Bu poliçenin teminatları yani klozları Londra Sigortacılar birliğince belirlenir. Uluslararası geçerliliği vardır. Geminin kızağa konulup inşaatı tamamen bitene hatta gemiyi yaptırana teslim edilene kadar bu poliçe güvence altına alır. Burada önemli olan sigorta bedeli sigorta değerini aşamaz aşarsa geçersizdir ve aşan kısım ödenmez yani boşuna prim ödenmiş olur.. Onun için bedelin tam ve doğru verilmesi gerekir. Bu poliçe zorunlu olamamakla beraber olmamakla beraber hem tekneyi yaptıranı, hem tersaneyi hem de taşeronları korur.
Bu poliçe kısaca:
- Her türlü doğal afetler (yıldırım, seylap, toprak çökmesi, deprem, don, fırtına, su ve sel baskını)
- Savaş ve kötü niyetli hareketler ,sabotaj.
- Yangın.
- Hırsızlık.
- Grev
- Kötü işçilik, ehliyetsizlik, ihmal, insan hatalarını kapsam altına alır.
- Poliçe karşılaştırırken klozların iyi incelenmesi gereklidir.
- Poliçede mutlaka muafiyet vardır. Bunun bilinmesi önemlidir. Örneğin poliçede yüzde 1 muafiyetle yüzde yarım muafiyet arasında büyük fark vardır. Tabi bu tekne fiyatları 10 milyon olursa rakam daha yüksek olur. Çünkü sigorta şirketi muafiyet altında kalan kısmı ödemez.
- Poliçe primlerinde aynı şartlarda olmak kaydı ile kaç çarpan ile çalışıldığı önemlidir. Buda ödeyeceğiniz prim miktarı demektir. Bu konuda sektörde rekabetçi 6 veya 7 sigorta şirketi vardır. Mutlaka karşılaştırma yapmak tüketicinin hakkıdır. Tabi aracı kurumda profesyonelce sigortalıyı bilgilendirmeli ve yardımcı olmalıdır.
- Tekneyi teslim aldıktan sonra hemen tekne sigortası yaptırılmalıdır. Teknenin hasar görmesi durumunda tüm bu masraflar boşa gidecektir. Konusunda uzman ve hasar anında sizin yanınızda olacak aracı kurum ile çalışmak önemlidir.
- Detaylı bilgi için: www.cagataybroker.com