Sağlık sigortası yaptırmanın püf noktaları
Sağlık her ne kadar paha biçilmez olsa da, beklenmedik sağlık sorunlarıyla karşılaşmak herkesin başına gelebilecek bir durumdur. Tam da bu noktada, sağlık sigortasının hayatımızdaki önemi devreye giriyor. Taner Çağatay sağlık sigortasıyla yaptırmanın püf noktalarını yazdı. İşte detaylar...
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlEn önemli varlığımız olan sağlığımız çok önemlidir. Hastalık anında sağlığımızdan önemli bir şey yoktur. Hatta ve hatta sağlığımıza kavuşmak için malvarlığımızı, servetimizi bile feda edebiliyoruz. Bunun için sağlığımızı daha doğrusu olacak sağlık giderlerimizi tedarik edebilmek için önceden sağlık sigortası yaptırmak çok önemlidir. Hatta en önemli sigortalardan biridir. Evimizin, arabamızın başına bir şey gelmemesi için güvence alıyoruz ama sağlığımızı neden güvence altına almayalım? Birçok insan hastane ve muayene masraflarını karşılamak için arabasını veya evini satabiliyor.
En önemli şey sağlıktır. Onun için sağlık sorunlarınız olmadan sağlık sigortası yaptırmayı düşününüz. Sağlık sorunu olduktan sonra sigorta şirketleri poliçe yapmayı reddedebilir, o hastalık için muafiyet koyabilir veya extra prim talep edebilir. Onun için sağlıklı iken poliçe yaptırıp ileride ÖMÜR BOYU YENİLEME HAKKINA sahip olunuz. Bu size ilerideki yaşlarda yaşayabileceğiniz sağlık sorunlarına rağmen yenileme güvencesi verir ve sigorta şirketi poliçeyi yenilemiyorum diyemez. Bu önemli kazanımın değerini ileriki yaşlarda daha çok anlayabilirsiniz.
Sağlık sigortası primlerinde artışların medikal enflasyon başta olmak üzere birçok nedeni vardır. Medikal enflasyon normal enflasyonun üzerinde seyretmektedir. Tabii son zamanlardaki kur artışlarının da etkisi olmuştur. İnsanların yaşları ilerledikçe hastalanma şansı artıyor. Bu da otomatik olarak prim artışını etkiliyor. Tabii sigorta şirketinin idari masrafları da eklenince özel sağlık sigortalarındaki ortalama artışlar %300 ile %350 arasında artıyor. Mesela primi 10.000 TL olan poliçenin yenilemesi 30.000 veya 35.000 TL'yi hatta daha fazlayı bulabiliyor. Tüketici eğer daha rekabetçi prim bulmak için farklı bir şirketten yenilemek isterse ilk bakacağı şey kazanılmış olan hakların devam etmesi olmalıdır. Poliçe yapılıp hasar alındıktan sonra poliçede hiçbir değişiklik yapılamaz. En önemlisi prim artışlarından dolayı poliçenizi iptal etmeyiniz. Teminatlarınızın içeriğini gözden geçirip revize yaparak primlerde indirim yaptırabilirsiniz. Poliçenizde en az yatarak tedavinin kalması gerekir.
Bu olumsuz gelişmeye rağmen Türkiye Sigorta Birliğinin yaptığı açıklamada geçen yılın aynı dönemine göre Özel Sağlık Sigortası ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortalarında üretim %202 oranında artmıştır. Sağlık sigortası üretimi mart sonu itibari ile 18.5 milyar TL'yi geçmiştir. Bu da tüketici bilincinin arttığını göstermektedir. Çok geç olmadan sağlığınızı koruyup sağlık sigortası yaptırmayı ihmal etmeyiniz.
Taner Çağatay kimdir?
Florida Atlantic Üniversitesi’nden 1986 yılında mezun oldu. Ekonomi masterını tamamladıktan sonra staj için sigorta sektörüne girdi. Bu sektorde uzun yıllar ABD’de çalıştıktan sonra Türkiye’de kendi şirketini kurdu. Sigorta ve reasürans brokerliği ile elementer, hayat branşlarında hizmet veriyor. Çağatay ayrıca Tüketici Sorunları Derneği Sigorta Komisyonu Başkanı olarak tüketicilerin sorunlarına yardımcı olmaktadır.