Birikimli hayat sigortaları tamamlayıcı emeklilik olarak kullanılır mı?
"Birikimli hayat sigortaları vefat halinde tazminat ödeyeceği gibi sigortalının yaşamına devam etmesi halinde bu poliçedeki birikimleri kullanabilir. Bir anlamda tamamlayıcı emeklilik olarak düşünebiliriz..."
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlBir önceki yazımızda başımıza gelecek, beklenmedik aniden oluşan vefatlarda ailemizi koruyan hayat sigortalarından bahsetmiştik. Belirtiğimiz gibi bu poliçe beklenmedik anda vefat halinde geride kalanlara güvence sağlayacağı gibi sigortalıya da birikim sağlar. Birikimli hayat sigortaları vefat halinde tazminat ödeyeceği gibi sigortalının yaşamına devam etmesi halinde bu poliçedeki birikimleri kullanabilir. Bir anlamda tamamlayıcı emeklilik olarak düşünebiliriz.
Birikimli hayat sigortalarında ödemiş olduğunuz pirimler de %15'e varan vergi indirimi avantajından yararlanabilirsiniz. Veri mükelleflerini beyan ettikleri gelirini %15 oranında asgari ücretin senelik bürüt miktarını aşmayacağı şekilde vergi matrahından indirim sağlanır.
Diğer sağladığı önemli bir imkanda sürekli sakatlılık yani daimi maluliyet durumunda sigorta şirketleri, sigorta primlerini sigortalı adına öder. Böylece kalıcı sakatlık olması durumunda da bu poliçe devam eder.
Birikimli hayat sigortası dövize endeksli yapılabilir. Yani poliçe içerisindeki birikimleriniz döviz bazında değerlendirilir.
Kısaca özetlersek birikimli hayat sigortası;
- Vefat teminatı sağlayarak sevdiklerinizi, ailenizi korur.
- Birikim sağlar yani tamamlayıcı emeklilik olarak adlandırabiliriz.
- Sürekli sakatlılık durumunda primlerinizi sigorta şirketi öder.
- Vergi avantajı sağlar.
- Sizlere sürekli sistematik olarak para biriktirme alışkanlığı sağlar. Çünkü primler otomatik ödeme ile bankanızdan çekilip hesabınıza yatar. İleride birikim belki tamamlayıcı emeklilik olarak size katkı sağlar.
Yurt dışında özellikle Amerika da çok popüler olan bu sigorta uzun dönemli birikim olarak da kullanılmaktadır. Sadece vefat teminatı olarak düşünülmemelidir. Macro olarak değerlendirmek gerekir. Diğer başka hiçbir yatırım bu yukarda belirtilen 5 ayrı faydayı sağlamaz.
Tabi yatırım olarak birçok enstrüman vardır ama bu saydığımız faydalardan dolayı herkesin birikimli hayat poliçesini düşünmesi hatta değerlendirmesini tavsiye ederiz.
Bir sonraki yazımızda; yıllık hayat sigortası ne sağlar ve bankadan veya aracı kurumdan yaptırırken nelere dikkat etmeleri gerekir? Örneğin hak ettikleri halde sigorta poliçelerinde tahsil edilmemiş ,bekleyen milyonlarca liralar neden orada bekliyor sorularını cevaplayacağız.
Poliçeleri yaptırırken nelere dikkat edilmeli? En önemlisi, poliçe içeriğini iyice anlamalı ve müracaat formunu eksiksiz doldurup mutlaka imzaladığınız ıslak imzalı formun bir kopyasını alınız.
Detaylı bilgi için:
Taner Çağatay kimdir?
Florida Atlantic Üniversitesi’nden 1986 yılında mezun oldu. Ekonomi masterını tamamladıktan sonra staj için sigorta sektörüne girdi. Bu sektorde uzun yıllar ABD’de çalıştıktan sonra Türkiye’de kendi şirketini kurdu. Sigorta ve reasürans brokerliği ile elementer, hayat branşlarında hizmet veriyor. Çağatay ayrıca Tüketici Sorunları Derneği Sigorta Komisyonu Başkanı olarak tüketicilerin sorunlarına yardımcı olmaktadır.