Ani vefatlarda sevdikleriniz mağdur olmasın, hayat sigortası yaptırmayı ihmal etmeyin!
" Sigorta bilinci aileden gelmekte ve devam etmektedir. Maalesef hayat sigortası bilinci ülkemizde çok gelişmemiş. Önemi halen yeterince bilinmiyor." Peki neden hayat sigortası yaptırılmalıdır?
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlMaalesef beklenmedik bir anda aniden insanlar vefat edebiliyor. Bu da geride kalanlara maddi ve manevi ağır yük bırakıyor. Geride kalanın ailesi mağduriyet yaşıyor. Ailemizin zamansız vefatı halinde böyle maddi sıkıntı yaşamaması için sağ ve sağlıklı iken hayat sigortası yaptırılması ihmal edilmemelidir. Kimse vefatı düşünmek istemez ama maalesef hakikattir.
Genellikle ailede erkek çalışıp eve maddi katkı sağladığı için onun, yani eve kazanç getiren kişinin vefatı halinde eşine ,çocuklarına geride kalan aileye kim bakacak? Böyle durumlarda, özellikle çocuklar okul çağında ise tahsillerini yarım bırakmak zorunda kalırlar. Belirttiğimiz gibi bu tür kayıplarda ailenin dağılmaması ve kalanların maddi sıkıntı yaşamaması için sağ ve sağlıklı iken hayat sigortası yaptırılması önemlidir.
Hayat sigortası istenildiği zaman yaptırılamayabilir. Çünkü sigorta şirketleri müracaat formu alır ve birçok sağlık sorusu sorar. Hatta ön muayene yaptırılmasını isteyebilir. Eğer önemli gördüğü sağlık sorunları var ise teminat vermeyi reddedebilir veya ek bir prim isteyebilir.
Yurt dışında özellikle Amerika’da hayat sigortasına çok önem verirler. Hatta bazıları birkaç sigorta şirketinden poliçe yaptırır. Amerika da sigortacılık mesleğimi yaparken yaşadığım bir olayı paylaşıp somut bir örnek vermek isterim.
73 yaşında bir sigortalı ayda 1700 dolar hayat sigortası primi ödemekteydi. Teminat limitide 500.000 usd idi. Kendisi biraz eskimiş amerikan arabası kullanıyordu. Duygusallık gösterip neden hayat sigortasını tuttuğunu sordum. Aslında takribi 1000 usd ile üst segment araç kiralayabileceğini, kalanı da harcayabileceğini belirttim. Aldığım cevabı hala unutmam. Eğer hayat sigortası olmadan vefat ederse tanıdıkları, ailesini önemsememiş diye kınarlarmış. Çünkü ailesinden öyle görmüş ve babası vefat edince yüklü bir vefat teminatı bırakmış.
Sigorta bilinci aileden gelmekte ve devam etmektedir. Maalesef hayat sigortası bilinci ülkemizde çok gelişmemiş. Önemi halen yeterince bilinmiyor.
Birçok değişik hayat sigortası türleri vardır. Birikimli hayat, yıllık yenilenebilir hayat sigortası , veya 10-20 yıl primleri sabit hayat sigortaları gibi.
Bir sonraki yazımda hangi tür poliçe seçeceğimiz ve poliçe alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini açıklayacağım. Ayrıca hayat sigortasının, işyerimizin devamını nasıl sağladığını şirketi ve şirket ortaklarını nasıl koruyacağını anlatacağım.
Taner Çağatay kimdir?
Florida Atlantic Üniversitesi’nden 1986 yılında mezun oldu. Ekonomi masterını tamamladıktan sonra staj için sigorta sektörüne girdi. Bu sektorde uzun yıllar ABD’de çalıştıktan sonra Türkiye’de kendi şirketini kurdu. Sigorta ve reasürans brokerliği ile elementer, hayat branşlarında hizmet veriyor. Çağatay ayrıca Tüketici Sorunları Derneği Sigorta Komisyonu Başkanı olarak tüketicilerin sorunlarına yardımcı olmaktadır.