Zamanın ve Tarihi Kentlerin Donduğu An

Arkeolojiye ve antik kentlere meraklılar için Anadolu binlerce yıllık yaşanmışlıkları gözler önüne sermiş ve hala sermeye devam etmektedir. Gezip görmenin yetmeyeceğini anladığınız, hayalini kurmaya çalıştığınız yaşanmış hayatlardır onlar.

Arkeolojiye ve antik kentlere meraklılar için Anadolu binlerce yıllık yaşanmışlıkları gözler önüne sermiş ve hala sermeye devam etmektedir. Gezip görmenin yetmeyeceğini anladığınız, hayalini kurmaya çalıştığınız yaşanmış hayatlardır onlar.

Daha üniversite günlerimizdeyken meraklı birkaç arkadaş bir araya gelip ülke turizmine katkı vermek için “Türkiye Gençlik Turizm Kulübü” adlı bir dernek kurup, Beyoğlu Tokatlayan Pasajının bir odasında başlamıştık faaliyetlerimize. Sadece İstanbul değil Çanakkale’den Bodrum’a kadar tarihi ören yerlerini, antik kentlerini, Bergama, Efes, Knidos, Kapadokya dahil gezmiş, gezdirmiş tanıtmaya çalışmıştık.

Biri ülkemizde diğeri yurt dışında gezdiğim iki yeraltı şehrini ve de İtalya’nın güneyindeki Pompeii antik kenti unutamadıklarımdandır. Kapadokya ve Edinburgh Mary King’s Close yer altı şehirlerinde gezerken bir dalgınlığa gelip, merakla bir şeyi izlerken grubu kaçırdığınızda ömrünüz yetmez oradan çıkmaya. Pompeii ise size zamanın nasıl durabileceğini gösteren, gez gez bitmeyecek büyük bir kentin donduğu anı gösteren çarpıcı örneğidir.

Pompeii Antik Kenti

M.S. 79 yılında, yani yaklaşık iki bin yıl önce Vezüv Yanardağı'nın (Monte Vesuvio ) patlaması sonucu yok olan antik Pompeii kentinde yapılan son araştırmalara göre yaşamın 15 dakika içinde sona erdiği anlaşılmıştır.

Kent kısa sürede taşlaşmış lav parçaları, kül, gaz ve toz bulutu altında kalmıştır.

Antik kentte yanardağ patlamasında ölen yaklaşık 2000 kişinin büyük kısmı "pyroklastik akıntı" adı verilen bu olgunun etkisiyle nefessiz kalarak hayatlarını kaybetmiş.

Geriye kalan harabeler, çeşmeler, mozaikler, yok olanın bıraktığı boşluk doldurularak oluşturulan heykeller ve evlerin içindeki donmuş hayatlar. Tarihe meraklı olmasanız bile bu antik kent görülmeye değer, sadece sokaklarında dolaşmak bile yarım gününüzü alabilir.

90’lı yıllarda gezmiştik, çeyrek asır önce gitmiş olmamıza rağmen hala belleklerimizde izleri kalmıştır.

Zamanın ve Tarihi Kentlerin Donduğu An   resim: 0

Napoli- Pompeii 25 km. araba ile 30, otobüsle 45, trenle 32 dakik.

Sorrento-Pompeii tren 30 dakika 

Zamanın ve Tarihi Kentlerin Donduğu An   resim: 1

Mavi çizgi yol yaklaşık 26 km, artık direkt hattı kendiniz tasavvur edebilirsiniz. Vezuv Yanardağın yüksekliği 1281 metre.

Napoli – Sorrento lokal Circumvesuviana tren hattında “Pompeii Scavi-Villa dei Misteri.” istasyonunda indiğinizde hem harabelere hem de bugünkü Pompeii kentine gidebilirsiniz. (Pompei Train Station Guide | ItaliaRail)

İster Napoli ister Sorrento ya da Piano di Sorrento’da kalıyor olunuz her iki uçtan da ulaşım en rahat ucuz ve hızlı tren yolculuğu. Ancak bu muhteşem Arkeolojik Parkı rehber ile gezmek ilginizin derecesine göre değişkenlik gösterebilir.

Lanetli Şehir | Pompei - Napoli

Herculaneum Antik  Kenti

24 Ağustos 79 tarihinde Vezüv Yanardağının patlaması ile, Stabiae ve Pompeii kentleri ile insanlar uyurken, yıkılmış ve yok olmuştur. Kentin kurucusunun Herkül olduğu destanımsı anlatımdadır. Aristo’nun öğrencisi Theophrastos (M.Ö. 314) Herakleion yazılarında bu kenti anlatmıştır. İtalyanlar Ercolano olarak söylerler.

Trenden “ Ercolano Scavi'' istasyonunda inip, “4 November” caddesinden 5 dakikalık yürüyüşle ulaşabilirsiniz.

Herculaneum Ruins: Better than Pompeii? 

Stabia Antik Kenti

Pompeii’nin 5 km güneybatısındaki bu sahil kentin kaderi de aynı geceye rastlar diğerleri gibi. Yeniden inşa edilen kentin adı: Castellammare di Stabia. Antik zamanlardan beri kullanılan kaplıcalar ve içmeler vardır. Ponzanno semtindeki gemi tersanelerine yakındır.

Tur alarak gezmek isteyenler için link;

VisitPompeiiVesuvius.com

Daha detaylı bilgi için: A Blast in the Past: Tips for Visiting Pompeii and Herculaneum - CIU Travel

Napoli Krallığı ve Joachim Murat

Bütün bu donmuş antik kentler Napoli’de olduğundan mutlaka bir görelim diyeceksiniz kısa süreli de olsa bu şehri. Bu nedenle Napoli Krallığından, son kral ve İtalyan Birliğine adımda Joachim Murat’tan ve Napoli limanın yanı başındaki canlı bir yaşamın olduğu büyük meydandan kısa bilgiler vermek istedim.

1285’te kurulan krallık mutlak monarşi ile yönetilmiş olup başkenti Napoli’dir. İspanyol veya Fransız asıllı krallar tarafından yönetilmiştir. En geniş sınırlarına 15 ve 16'ncı yüzyıllarda kavuşmuştur, Sicilya’dan Roma’ya kadar.

Krallığın Otranto Limanı, Fatih Sultan Mehmet talimatı ile Gedik Ahmet Paşa tarafından 28 Temmuz 1480 de alınmış, ancak liman 10 Eylül 1481 de geri teslim edilmiştir.

Zamanın ve Tarihi Kentlerin Donduğu An   resim: 2Napoli Limanı girişi / Nisan 2018

Fotoğraf: Fethi Denizmen

Sorrento-Napoli feribot ile 15 Euro civarı... Trenin tek kişilik gidiş ücreti 3 Euro civarı.

Krallığın devamında tanıdık bir isim başa geçer. Adı Joachim Murat.

Zamanın ve Tarihi Kentlerin Donduğu An   resim: 3

Joachim-Napoléon Murat, Fransız mareşal, Berg Büyük Dükü ve Napoli Kralı.

Doğum tarihi: 25 Mart 1767, Labastide-Murat, Fransa

Ölüm tarihi ve yeri: 13 Ekim 1815, Pizzo, Calabria, İtalya

Eşi: Caroline Bonaparte (e.1800)

Zamanın ve Tarihi Kentlerin Donduğu An   resim: 4

Castel Nuovo – Napoli 1 Mayıs 2018

Fotoğraf: Fethi Denizmen 

Liman yakınında bulunan Kale bugün kültürel ekinliklerin mekanı ve aynı zamanda Belediye Müzesi’ne ev sahipliği yapmakta.

Maschio Angioino olarak adlandırılankalenin inşası 1279’da Anjou kralı 1. Charles zamanında Fransız mimar Pierre de Chaule’nin bir planı temelinde başladı.

Zamanın ve Tarihi Kentlerin Donduğu An   resim: 5

Napoli Limanında feribottan indin 20 dakika yürüdün mü kale, beş dakika daha Napoli’nin en büyük en güzel her şeyin olduğu meydan ( Piazza del Plebiscito). Gez dolaş yan sokaklara dal vitrinlere bak, eğlen, sonra bin feribota geri dön her nerede kalıyorsan.

Zamanın ve Tarihi Kentlerin Donduğu An   resim: 6

Galeria Umberto

Fotoğraf: Fethi Denizmen

Bu galeride vakit geçirmenizi sağlayacak, zevkinize uygun çok şey bulabilirsiniz.

Zamanın ve Tarihi Kentlerin Donduğu An   resim: 7

Piazza Del Plebiscito Bir Köşe

Dosya: Napoli piazza plebiscito.JPG - Vikipedi (wikipedia.org)

Joachim Murat, Fransız kökenli bir Napoli Kralı’dır. 1767 yılında bir hancının (innkeeper) oğlu olarak doğmasına rağmen kral olmuştur. Napolyon’un kayınbiraderi ve Berg Büyük Dükalığı’nın Berg Büyük Dükü ve Napoli Kralı’dır. 1 Ağustos 1808 ile 19 Mayıs 1815 tarihleri arasında Napoli Kralı olarak hüküm sürmüştür. İsminden dolayı Türk olduğu düşünülse de Fransız kökenlidir.

Zamanın ve Tarihi Kentlerin Donduğu An   resim: 8

Sanatçı: Jean-Baptiste Wicar

1787 yılının şubat ayında 20 yaşındayken orduya katıldı.

1790 yılında ise devrim ordusuna girdi. Monarşinin düşüşü ile 1790 senesinde Ulusal Muhafızlara katıldı. 1795’de devrim karşıtlarının ayaklanmasında görevini başarıyla tamamlayarak albay rütbesine yükseldi. 1800’de Napolyon’un kız kardeşi ile Caroline Bonaparte ile evlendi.1808’de Napolyon, Napoli’yi kayınbiraderine verdi ve Joachim Murat Napoli Kralı oldu, Devrinde feodalizmin kaldırılması ve modernize eden kanunlar çıkarması kendisini popüler kıldı.  

1815’te Avusturya İmparatorluğuna karşı yapılan Tolentino savaşını kaybetmesi sonrası yargılanıp 13 Ekim 1815 de kurşuna dizilerek infaz edildi. Sonrasında 1816 da Napoli Krallığı sona erdi.

Napoli’nin de tarihsel açıdan tıpkı Roma ve Floransa gibi çok büyük önemi olmuştur. Yaklaşık 530 sene süren özerk bir Napoli krallığı 1800’lerin başına kadar varlığını sürdürmüştür.

İtalya'nın Birleşmesi "Risorgimento" - İtalya Tarihi 

Napoli uçağına binenlerin amacı bir iş seyahati değil ise gidip konaklayacağı yer Sorrento, Positano, Amalfi sahilleri olacaktır. Bu konudaki detaylı yazıma aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Uygun Bütçe ile Sorrento ve Amalfi SahilleriBuralar gezginlerin çok iyi bildiği, popüler yerlerdir. Bilmeyenler de olabilir aranızda, söyleyeyim, İtalya’nın Napoli’sinden yola çıkıp konaklayacağınız yere doğru yol alırsınız. Sonrasında planladığınız gibi devam edersiniz.

İyi Gezmeler…

29 Temmuz 2021

Heybeliada

Etiketler İtalya
Yorumlar
Kalan Karakter 800
Efnan Akpulat
Yazınızı okurken İtalya'nın kültürel miraslarını büyük bir titizlikle koruduğunu farkettim. Bu bağlamda bizlerin de yüksek bir bilinç seviyesine ulaştığımız günlerin geleceğini ümit ediyorum. Çünkü kültürel ve tarihi miraslar paha biçilemeyen zenginliklerdir ve eşsizlerdir. Yok olurlarsa bir daha geri getirmek mümkün değildir. Her zaman olduğu gibi yazınızı büyük bir keyifle okudum. Kaleminize, emeğinize sağlık.
Lütfü Alptürer
Feti bey güzel bir yazı olmuş ama biliyorsunuz hadi çalıntı tezlere irtihal mı diyorlar bir o dedikleri yazı dan olmuş tebrikler