Sıfır Atık

İronik olsa da Batı'dan başlayan Zero Waste akımını, yani Sıfır Çöp ve Sıfır Atık anlayışını şu anda dünyadaki en heyecan verici gündem olarak görüyorum.

Güncelleme:

Annelerimizin öğrencisi, geçmişin mezunuyuz. Fakat bunu unuttuk, unutturdular. 

İronik de olsa Batı'dan başlayan Zero Waste akımını, yani Sıfır Çöp ve Sıfır Atık anlayışını şu anda dünyadaki en heyecan verici gündem olarak görüyorum. Hesaplaşmalar, paylaşılamayan kaynaklar falan, bunların hepsi kadimden beri vardı. Hepsi geçti. Fakat dünya çöp doldu. On bin yıllık insanlık tarihinin toplamında üretilen çöpten fazlası bu yüzyılın yalnız bir gününde üretilir oldu. Asıl bu konu dikkate değer. 

Elektronikler ayrı çöp, gardıroplar ayrı, plastikler apayrı... Çöpler hepimizin dört bir yanını sardı. Alınanlar, atılanlar, yeniden alınanlar, yeniden atılanlar derken bunlar bütün karaları ve bütün denizleri sardı. Türümüz var olmaya devam edecekse, zannediyorum bu günlerin tarihini yazacak olanlar "Tüketmenin Yüzyılı" gibi bir başlık seçer. Giyilmeden bir kenarda duranlar ile dört dünyanın daha giyinecek olmasına, çöpe atılan gıdanın yarısı ile açlık son bulabilecek olmasına artık bilmiyorum ne tepki verirler. 

Zaman değişiyor. Artık sakinleşmek iyi olacak.

‘’Zero Waste’’ çok iyi bir akım. Özetle der ki, sonu çöpte bitecek hiçbir şeyi satın alma! Satın aldığını da son zerresine kadar kullan. Çünkü maalesef sırf satın alabiliyor olmak 'atma' hakkını artık kimseye vermiyor. Giysi mi alacaksın? İhtiyacına yönelik al. Gıda mı alacaksın? Ne pişireceğini planla ve iyice hesapla; dahası aldığının sapıyla ve kabuğuyla ne yapabileceğine kadar planla ve öyle al. "fakat atma, lütfen atma, sakın atma" sloganları aslında kulaklara hayli tanıdık geliyor. Dolayısıyla yeni bir akım da değil bu, annelerimiz bunları en az elli yıldır söylüyor.

Belki de artık dinlemenin ve anlatmanın zamanıdır. Lütfen katılmakla kalmayın, çevrenize de yayabildiğiniz kadar yayın. 

Yumurta kabuğundan zeytin çekirdeklerine kadar her şey yerini rahatça bulabilir. Balkondaki saksıya girer, kırlık alana serpiştirilir... İyi organizasyon ile insan kolayca sıfır zayiat başarısına erişebilir. İyi bir disiplindir. İnsana huzur da verir. 

Anadolu’da ve eminim ki dünyada "çöp" diye bir şey ben büyürken yoktu. Her şey doğal, atıkları da haliyle doğaldı. Bunları da ya köpeğimiz yerdi ya da tavuklarımız didiklerdi. Ya da yoktu yani. Ambalajlama ve bölme işleri filan... Bunlar, 'hayatı kolaylaştırma / pratik hale getirme' akımları ile türedi. Onların da sonu bizi işte buraya getirdi. 

Evimize sağlıklı bir denge getirmek için, çocuklarımıza yaşam ekonomisini ve kadim bir bilgi olan dönüştürme / paylaşma kültürünü aktarabilmek için son virajdayız. Bundan da dönemezsek açık ki dünya bizi hata olarak görecek ve üzerinden silecek. 

Ya da artık dünya mı siler, varsa dünyaya yol çizen bir zümre mi bilmem! Fakat bu bilinci yaşayan ve yaşatanlar hariç geri kalanların zararlı organizma muamelesi göreceği kesin derim.  

Bütçenizi öncelikle bedensel sağlığınıza ayırın. Sonra şu ölümlü dünyada görebildiğiniz kadar yeri görebilmeye, kaynakları doğru değerlendireceğiniz seyahatlere ayırın. Forbes 500'ün CEO'ları her yaz kocaman tekneleri ile Turgutreis'te yüzmeye geliyorken, yüzmek için başka ülkeye gitmek belki de fena halde gereksiz ve anlamsız olabilir. Buna ayrılacak kaynaklar ile daha mantıklı seçimler yapılabilir. Güzel kitaplar, eğitim ve eğitilmek, güzel dost sofraları, dünyayı anlama çabası... Para bunlara harcandığında anlam bulabilir. 

Harcayamayacağınız kadar çok ise istihdama ve insanı içeren yatırımlara aktarılabilir. Olmadı ailenizle yapacağınız faydalı alternatiflerle değerlendirilebilir. İsrafın dışındaki her yok makul ve bunların biri sizin için muhakkak en iyisi.

Mutlu ve tutumlu haftalar dilerim...

 

Daha Çok Üretim Daha Akılcı TüketimÜlke toprağında tarım yapılamayan ya da faydasız bir alan neredeyse yok. Maden ve mermer yataklarının haricinde her santimi 'bir şeyler yapılabilir' statüsünde. Bu her şeyden önce gerçekten iyi bir değer ve şans.

 

 

 

Etiketler sıfır atık
Yorumlar
Kalan Karakter 800