Hayaller ve Hedefler Güzel de Kişiliğine Uygun mu?

Ne deniyor hep; hayal kur, hedeflerini belirle ve seni o hedeflere ulaştıracak planlamalar yap. Hayaller sınırsız, kur istediğin kadar! Peki hedeflerini belirlerken hiç aklından kişiliğime uygun mu diye geçti mi?

Ne deniyor hep; hayal kur, hedeflerini belirle ve seni o hedeflere ulaştıracak planlamalar yap. Hayaller sınırsız, kur istediğin kadar! Peki hedeflerini belirlerken hiç aklından kişiliğime uygun mu diye geçti mi?

Hedefsiz avarelik seni bilinmezliğe götürür. Bu yüzden hedefler koymak harika!  Sürprizleri seviyor olabilirsin belki kendini nehrin akışına bırakanlardansın…. Diyelim hedeflerini belirledin, güzel yoldasın, ne dersin bir de dönüp kişilik ve karakterimi içsel olarak sorgulasam mı?

Kişiliğinden kaynaklanan sorunlar sonrasın da sıkıntıya neden olmasın. Akademik veya mesleki performansın rayından çıkmasın ve sosyal ilişkilerine zarar vermesin.

Nobel ödüllü ekonomist (2000 yılında Daniel McFadden ile birlikte Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır) James Heckman liderliğindeki bir ekip, hayatta başarı için en önemli faktörlerin neler olduğunu keşfetmek için binlerce insanın verilerini taradılar. IQ’nun en fazla yüzde 2 kadar küçük bir önemi olduğunu buldular. Çok daha önemli olan neydi? Tek kelime ile KİŞİLİK.

Araştırmaya göre karakterin yaşam sonuçlarında çok büyük bir rol oynadığı açıksa, kişiliğin değişebileceği de açıktır. Kişiliğiniz hayatta başarı şansınızı arttırabilir veya azaltabilir ve kişiliğiniz en azından bir dereceye kadar kontrolünüz altındadır. Dışadönüklük, nevrotiklik, uyumluluk, açıklık, vicdanlılık gibi kişilik özellikleri de yıllar içerisinde değişebilir. 

Başarı tanımınız milyar liralık bir iş kurmaksa, o zaman muhtemelen sevilen bir kütüphaneci olmayı hayal ettiğinizden farklı bir kişiliğe ihtiyacınız olacağı aşikardır.

Potansiyelimi gerçekleştiremedim, endişeleniyorum, çok mu yüksek hedefler koydum acaba, gerçekçi olmayan beklentilere mi kaptırdım kendimi.

Kendine bir test uygulamak ister misin? Her satır karşılığında 0 ile 3 puan verin; Kendini 0 (sorun değil ) ile 3 (ciddi sorun) arasında derecelendir.

  1. Küçük şeylere kolayca sinirlenmek
  2. Çok kolay ağlamak
  3. Hemen öfkelenmek
  4. Başkalarınca kolayca sinirlendirilmek
  5. Değersiz veya yetersiz hissetmek
  6. Kendini başkaları ile kıyaslamak
  7. Başkalarının senden daha iyi olduğunu hissetmek ( örneğin daha akıllı, daha güzel, daha zengin)
  8. Kendini aşırı derecede eleştirmek
  9. Odaklanmakta sorun yaşamak
  10. Kolayca dikkati dağılmak
  11. Hayatta ne yapacağını bilmemek
  12. Çok fazla ertelemek
  13. Hile yapmak veya Başkalarından çalmak
  14. Ortağımı ve eşini aldatmak
  15. Çok fazla risk almak
  16. Kurallara uymamak (örneğin yasak yere park etmek, limit aşırı hız yapmak)
  17. Spontane hareket edememek
  18. Risk almaktan ve şanslar ı değerlendirmekten korkmak
  19. Mükemmel olmak için kendini çok zorlamak
  20. İşleri mükemmel yapma ihtiyacı
  21. Yeni şeyler denemekten korkmak
  22. Fantezi de kaybolmak
  23. Aşırı aktif bir hayal gücüne sahip olmak
  24. Heyecan ve coşku eksikliği hissetmek
  25. Güçlü duygulardan yoksun olmak

Test bitti de puanlar kişilerarası sorunlar yaşama eğilimin hakkında neler söylüyor bakalım. Yukarıda sıralan 25 öge içerik olarak 7 gruba ayrılıyor. Bu 7 ölçekli test, başarına ve mutluluğuna müdahale edebilecek kişilik kalıplarını belirlemene yardımcı olabilir. Kendi kendini yenme eğilimlerinin üstesinden gelmek için neler yapabileceğin konusunda fikir edinebilirsin.

  • Duygu düzensizliği: 1–4 (Stresi yönetmede güçlük ve hayal kırıklığına tahammülsüzlük)
  • İçselleştirme: 5–8 (Üzüntü ve kendine güvensizlik)
  • Başarma isteği: 9–12 (Kendini yönetme ve dikkat dağınıklığı eksikliği) 
  • Dışsallaştırma: 13–16 (Riskli davranışlarda bulunma)
  • Titizlik; 17–21 (Katılık ve mükemmeliyetçilik)
  • Fantezi eğilimi (Fantezilerde kaybolmak): 22-23
  • İlgisizlik: (Coşku eksikliği veya güçlü duygular) 24-25

 Bu 7 öge grubundan alınan yüksek puanlar, gerçek hayatta karşılaşabileceğiniz genel bir dizi soruna işaret eder, ancak bunlardan bazılarının zıt kutuplar olduğu (içselleştirme ve dışsallaştırma gibi) göz önüne alındığında, profilin bazı inişler ve çıkışlar göstermesi daha olasıdır.

Konu edilen 7 ana grupta toplanan kişilik özelliklerinize dikkat çekmek kulağa eğlenceli gelmeyebilir, ancak hedefleriniz için zayıf yönlerinizle yüzleşmek, onları değiştirme çabasına yöneltmesi, aslında güçlendirici de olabilir

Özetle, kendi başarı şansını engelleme eğilimlerini anlamak, kendi kendini yenilgiye uğratan bir kısır döngüyü devre dışı bırakmak için önemli bir ilk adımdır. Tüm kişisel sorunlarını çözemeyebilirsin, ancak bunların yaşamın üzerindeki etkilerine dair fikir edinmek, uzun vadeli tatmin elde etme olasılığının çok daha yüksek olmasına yardımcı olabilir. 

Kendinize koyduğunuz hayaller, istekler ve hedeflere paralel olarak kişiliğinizin sizi  geri tuttuğunu görüyorsanız net bir gözle bakacak kadar cesur olarak, üstesinden gelmek ve gerçekten hayallerinizi gerçekleştirmek için çok daha iyi bir konumda olabileceğinize inanın.

Kendinizi tanıyın...

21 Haziran 2021

Heybeliada

 

7 Ways to Test Whether Your Personality Is Bringing You Down | Psychology Today

 The 7 Ways Your Personality Can Get in the Way of Your Success, According to Psychology | Inc.com

Etiketler Başarı Hedef
Yorumlar
Kalan Karakter 800
Pınar Özdemir
İnsanın kendini gerçekten bilmesi ve tanıması ne kadar önemli şahsen küsme ve mükemmeliyetçiliğimi artık yavaş yavaş bırakmaya başladım. Kendimi çok daha iyi hissediyorum...
Ceyda Yılmaz
Yakını görememek gibi, yakından kendini fark etmek üzere, tam zamanında.. kaleminize sağlık