Benzersiz Mimarisiyle Ege’de Volkanik Bir Ada
Adaya ayak bastığımızda yukarı nasıl çıkacağız diye meraklanırken ilk önce uzayıp giden merdivenler çarptı gözümüze… Nasıl yani derken, teleferiği gördük de rahatladık.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlAdaya ayak bastığımızda yukarı nasıl çıkacağız diye meraklanırken ilk önce uzayıp giden merdivenler çarptı gözümüze… Nasıl yani derken, teleferiği gördük de rahatladık.
(Yükseklik yaklaşık 300 metre, çıkış teleferik ile yapılıyor. İsteyen 580 basamaklı merdivenleri de kullanabilir, katır ya da eşekler de kullanılmakta.)
Santorini (Thera) Adası- Rıhtım- Ağustos 2012
Foto: Fd
Teleferik ile çıkış videosu:
Adaya çıkışın bir başka yolu!
Santorini Adası - Yunanistan | Atlas (atlasdergisi.com)
Yukarı çıktığınızda ister sola ister sağa ne tarafa bakarsanız o tarafa yürüme duygusu geliyor. Yürüdükçe görülen muhteşem manzara, beyaz evler, dar sokaklar, hediyelik eşya dükkanları, restoranlar, kafeler, dondurmacılar ve eğlendirici atmosfer içinde keyifli bir zaman dilimi. İlk bakışta gözünüze pek benzeri olmayan mimari üslubu çarpıyor. Yan yana ve üst üste inşa edilmiş beyaz badanalı küp evleri, estetiği ve çekiciliği ile büyülüyor.
Kayalardan oyulmuş yeşil doğası, ağacı, tarım arazisi olmayan bu volkanik ada insan eli ile oluşturduğu güzellikleri ziyaretçilerine cömertçe sunmakta.
Thera (Santorini) Adası konumu / Kaldera’nın boyutları. 12 km X 7 km)
Santorini Kalderası
Santorini (Thera) adası MÖ 3000 ile 1000 yılları arasında yaşayan Kiklad (Cycladic) Uygarlığı’nın estetikle yoğrulmuş kültürel mirasını taşımakta. Santorini Kalderası (Ada volkanik faaliyet sonucunda suyun dibinden yükselen lavlar ile yüzeyde oluşmuş. Yeryüzündeki en büyük volkanik ada İzlanda olup sırasıyla Hawaii ve Bali adaları takip etmekte.) MÖ 1450 yılında patlayan volkan sonunda meydana gelip bugünkü coğrafi şeklini alıyor ve burada yaşayan Minos Uygarlığını da bu volkan patlaması tarihin derinliklerine gömüyor.
Teleferik ile yukarı çıkıldığında – Ağustos 2012
Foto: Fd
Cycladic Architecture (Kiklad Mimarisi):
Kayalıklara tutunmuş rüya gibi beyaz badanalı evleri, muhteşem çekici ışığı, kırmızının tüm tonlarını sunan gün batımları, şahane deniz manzaraları, rengarenk kayalıkları, kırmızı ve siyah volkanik kumsalları ile heykellerinin harmonisi görülesi bir Kaldera.
Kiklad mimarisinde gündelik gereksinimleri karşılamaya yönelik, süslemelerden ve sanatsal düşüncelerden uzak geliştirilmiş bir mimari tarz var. Kaldera, uyumlu, topraksız ama çiçekli bahçeli evler, beyaz badanalı duvarlar, mavi çatılı kiliseler, kısacası doğasına uyumlu ahenk içinde bir yerleşim.
Tarihi boyunca korsanlardan korunma, çevre, iklim, su kaynakları, arazinin durumu, kolay temin edilebilen malzemeler, temini zor olan ahşap kullanılmaması, doğal ışık temini için evlerinin yönünün güneydoğu oluşu, yerleşim yerleri için Kaldera kayalıklarının kenarlarında toplanma benzersiz bir görünüm ve mimarinin meydana gelmesin, sağlamış.
İnişli çıkışlı dar yolları ve mimarisinden mini bir görüntü
Foto: Fd
Gezilecek Yerler
Fira ve Oia Bölgeleri
Gemiden indiğinizde adanın hareketli ve merkezi bölgesi Fira’dasınız. Yürüme mesafelerinde olan Firostefani (15 dakika), İmorovigli (30 dakika) gibi yerleri gezebilirsiniz. Yol oteller, restoranlar, kafeler ve doyumsuz fotoğraf çekme dürtüsü uyandıran manzaralar ile dolu.
Fira’dan kalkan otobüs ile Oia bölgesine gidilebilir, şirin bir bölge olup büyüleyici gün batımını izleyebilirsiniz.
Santorini- İzlerken eğleneceğiniz 10 dakikalık video...
Akrotiri Arkeolojik Alanı
Jet Ski ile gezinti: Kaldera’nın belgesellerde görülebilecek gizli ve popüler yerlerini keşfedebilirsiniz.
Balıkçı Teknesi ile gezinti: Belki de kendi öğlen yemeğinizi kendiniz yakalayacak, güvertede ızgara ya da tava taze balık yeme keyfi ve yanında taptaze Yunan salatası. Güzel anılarda kalacak tatlı bir macera da olabilir bu aktivite.
Santorini Dar Sokaklarından Birinde- Ağustos 2012
Foto: Fd
Yeme İçme
Tarım yok denecek kadar kısıtlı ve etrafı uçsuz bucaksız Ege Denizi olunca ne yenir konusuna cevap hemen gelecektir. Deniz mahsulleri ve balık. Domatesi ve fasulye favası da denenebilir.
Yemek konusunda fazla özellik aramıyorsanız taverna ve kafelerdeki mönüler beklentinizi rahatlıkla karşılayacak niteliktedir.
Önerilen yer Exo Gonia’da ideal bir konumda bulunan, ada tarzı ambiyanslı, çocuklu aileler dahil herkes için meraklısına tipik Yunan tavernası olan Metaxy Mas. Öğle ve akşam yemeklerinin tadını çıkarmak için yerel fasulye püresi (fava), füme patlıcan püresi (melitzanosalata), domatesli börek (domates köftesi) gibi çeşitli mezeler ve yerel assyrtiko.
(Assyrtiko, Santorini adasına özgü şarap yapımında kullanılan beyaz bir Yunan üzüm çeşididir. Santorini'nin ve Paros gibi diğer Ege adalarının kurak volkanik kül bakımından zengin topraklarında yaygın olarak dikili…)
Metaxy Mas video: Santorini Greece Restaurant Metaxi Mas - One of the Best
Exo Gonia video: Santorini | Exo Gonia Village
Adanın iç kısmın üzüm bağları ve geleneksel köylerle doludur. Özel lezzetler için Pyrgos’ta mola verip arka sokaklarında dolaşmak iz bırakabilir.
Pyrgos video:
Ulaşım ve Konaklama
Ulaşım İzmir ya da İstanbul’dan gemi turları ile gerçekleşiyor. Tabii limitli bir zaman diliminiz olabilir.
Atina’dan ya havayolu ile ya da Pire Limanı’ndan kalkan feribotlar ve katamaranlarla gerçekleşiyor.
Ada içinde otobüs, dar sokaklar için elverişli ATV, kiralık araba ama en iyi tercih yürümek olabilir.
Konaklama için butik oteller ve pansiyonlar harika bir seçenek.
6 Eylül 2021
Heybeliada
Kaynak:
Santorini Greece - Santorini Travel Guide 2021 | Greeka
First time Santorini: top tips for your first trip to the Greek isle - Lonely Planet
Santorini Adası - Yunanistan | Atlas (atlasdergisi.com)