Yanlış beslenmek ömrü kısaltıyor! İşte 10 yanlış...
Beslenme alışkanlıkları insan sağlığı üzerinde yüzde 80 etkili... Peki nasıl beslenilmeli? İşte ömrü kısaltan 10 beslenme alışkanlığı...
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlABD’li beyin cerrahı Dr. Brett Osborn, beslenme alışkanlıklarının insan sağlığının yüzde 80’ini belirlediğinin altını çizerek, insan ömrünü kısaltan 10 yanlış beslenme alışkanlığını paylaştı. Kişilerin bazı temel beslenme ilkelerini takip ederek sağlıklı bir hayat yaşayabileceğini vurgulayan Osborn, 10 yanlış beslenme alışkanlığının başında aşırı şeker tüketiminin geldiğini söyledi.
Aşırı şeker tüketimi
Fox News’e konuşan Osborn, aşırı şeker tüketimini ‘tüm kötülüklerin anası’ olarak nitelendirdi. Şekerin doğrudan bağırsak tabakasını geçerek kana karıştığını ve kan şekerinde hızlı bir artışı beraberinde getirdiğini kaydeden Osborn, şeker moleküllerinin kana çok hızlı karıştığını, bunun da atardamarların duvarlarına zarar verdiğini ve iltihaba sebep olduğunu söyledi. Bu ise 'kişinin ilk kalp krizine bir adım daha yaklaşması' demek.
Aşırı yemek yemek
Yemek porsiyonlarının dikkatli ayarlanmaması ise sık yapılan ikinci yeme hatası. Buna göre, çok büyük porsiyonlarda yemek yemek, aşırı yemeye ve bir günde alınması gereken kalori miktarının üzerine çıkılmasına yol açıyor. Bunun çözümü ise yemek porsiyonlarını ayarlarken dikkatli olmak. Osborn, “Tok hissetmeden yemeyi kesin; yavaş çiğneyin, yani yutmadan önce 20 kez çiğneyin” dedi. Buna göre, yemeğin yavaş yenmesi aşırı yemeden önce beyne de doyduğu sinyalini almak için yeterli süre sağlamış oluyor.
Protein tüketimi
Osborn’a göre, üçüncü yanlış yeme alışkanlığı ise yeterince protein tüketmemek. Osborn, “Eğer gün içinde yeterince protein tüketmezseniz, metabolik olarak değerli olan kasları kaybetme olasılığınız daha yüksek” diye konuştu. Kasların yağ yakmaktan sorumlu olduğunun altını çizen Osborn, “Bu, sizin beygir gücünüz” dedi. Kasların aynı zamanda birer ‘protein deposu’ olduğunu kaydeden Osborn, kaslardaki amino asitlerin dokuların iyileşmesinde de kullanıldığını aktardı.
Yağ kullanımı
Yapılan dördüncü hatayı, yağdan tamamen kaçınmak olarak açıklayan Dr. Osborn, ‘yağ kötüdür’ genel kanısına itiraz etti. Buna göre, yağ yalnızca yüksek insülin seviyelerinin varlığında kötü iken yağı proteinler veya düşük glisemik indeksli karbonhidratlar ile birlikte tüketmek yüksek insülin seviyelerini uzak tutabilir. Bunun yanı sıra, özellikle omega-3 ve omega-6 gibi yağlar iltihabı azaltmak ve hücre duvarlarına zarar verip yaşlanmayı hızlandıran serbest radikallerle mücadele etmek söz konusu olduğunda önem kazanıyor. Dolayısıyla, yağdan tamamen uzak durmak yerine sağlıklı gıdalarla birlikte tüketilebiliyor.
Sebze yememek
Ömrü kısaltan beşinci yanlış beslenme alışkanlığını ‘yeterince sebze yememek’ olarak açıklayan Dr. Osborn, sebzelerin insanların biyokimyasının optimal bir şekilde çalışabilmesi için ihtiyacı olan vitamin ve mineraller açısından zengin olduğunun altını çizdi. Buna göre, sebzelerin içindeki lifler de aşırı yeme olasılığını düşürebilir. Osborn’a göre, ‘çiğ sebzeler, en iyi seçenek.’
Lifli gıda tüketmemek
Yeterince lifli gıda tüketmemenin de altıncı hata olduğuna dikkat çeken Osborn, bunun ‘büyük bir sorun’ olduğunu söyledi. Lifin şekerin kan akışına karışma hızını yavaşlattığına vurgu yapan Osborn, “Yani, bu aslında gıdanızın glisemik indeksini düşürür” diye konuştu. Lifli gıdalar ayrıca bağırsak kanseri riskini de azaltıyor.
Çok fazla alkol
Osborn’a göre, 7 numaralı yanlış beslenme alışkanlığı, çok fazla alkol tüketmek. Alkolün aşırı ‘boş’ kalori kaynağı olduğunu söyleyen Osborn, “Eğer vücut yağlarınızı azaltmak istiyorsanız, içki içmek bu çabalarınıza ciddi anlamda ket vurur” dedi. Alkol ayrıca karaciğer üzerindeki olumsuz etkileri sebebiyle kan şekerinin düzenlenmesini de kötü etkiliyor. Osborn, “Bu, insülin direncine ya da prediyabete ve muhtemelen obeziteye yatkınlığınızı artırır” dedi.
Su alışkanlığı
Ömrü kısaltan sekizinci yanlış beslenme alışkanlığının yeterince su içmemek olduğunu kaydeden Dr. Osborn, “Bu, çok sorunlu olabilir çünkü susuzluk sizi düşmelere daha açık hale getirir; düşmek ise travmatik beyin yaralanmalarının en yaygın görülen sebeplerinden biridir” dedi.
Geç saatlerde yemek yemek
Gece geç saatlerde yemek yemek konusunda da uyarıda bulunan Osborn, gün içinde az kalori tüketip metabolizmanın yavaşladığı gece saatlerinde yüksek kalorili yiyecek ve içecekler tüketmenin kaçınılmaz sonucunun kilo almak olduğuna dikkat çekti.
Aşırı diyet yapmak
Son olarak, aşırı diyet yapmanın ömrü kısaltan onuncu yanlış beslenme alışkanlığı olduğunu kaydeden Dr. Osborn, aşırı diyet yapmanın ‘hiçbir zaman işe yaramadığını’ söyleyerek, “Kilolar geri döner, hem de intikam duygusu ile” ifadelerini kullandı. Aşırı diyetlerin ‘kısa vadeli kötü çözümler’ olduğunu söyleyen Osborn, bu beslenme alışkanlığının kas kaybına yol açtığını, bunun da metabolizmaya zarar verdiğini belirtti. Osborn, “Yağ kaybı yavaş olmalı; değerli kasları korumak için her çaba gösterilmeli” diye konuştu. (Gazete duvar)