Sifonu Çekerken Klozet Kapağını İndirin

Sifon çekilirken klozet kapağını kapatmak önemlidir, çünkü mikroplar ve bakteriler tahmin ettiğimizden çok daha uzağa, çok daha yüksek hızda yayılıyor.

2022 yılında Colorado Üniversitesi'nde tuvalet ortamları ve alışkanlıklarıyla ilgili bazı araştırmalar yapıldı.

Bu çalışmalar doğrultusunda, klozet kapağını kapatmadan sifonu çektiğimizde etrafa saçılan partiküllerin hızı ve yönü laboratuar ortamında incelendi.

Elde edilen sonuçlar şaşkınlık verici: Klozet kapağını kapatmadan sifonu çektiğimizde boyutu 1 milimetreden ufak, oldukça ince partiküller, saniyede 2 metre hızla her yöne dağılıyor. Laboratuarın tavanına ulaşanlar dahi mevcut.

Boyutu daha büyük partiküller ise en yakındaki yüzeylere yapışıyor. Banyonuzda bu yüzeyler lavabonuz veya tuvaletin yakınındaki mobilyalarınız ve etraftaki eşyalarınız.

İşin iç yüzü, kulağa gelenden daha endişe verici: Bu partiküller fekal (dışkı ile ilişkili) maddelerin yanı sıra sayısız virüs ve bakteri içeriyor. Küçük boyutlardaki partiküller grip ve hatta Covid-19 virüsleri taşıma riskine sahip.

Daha büyük boyuttaki partiküller gastrointestinal rahatsızlıklara sebep olan bakterileri taşıyor olabilir. Gastroenterit (mide iltihabı)'na sebep olan bakteri bunlara sadece bir örnek. 

Araştırmanın sonunda insan sağlığını korumak ve geliştirmek için sifon çekmeden önce klozet kapağını mutlaka kapatmanın gerekliliği konuşuldu.

Yorumlar
Kalan Karakter 800