Sevgi Dolu Bir Anne-Çocuk İlişkisi İçin İpuçları

Annesiyle güvenli, sevgi ve saygı temelli bir ilişki kuran çocuk, ruhsal açıdan sağlıklı bir yetişkine evrilir.

Sevginiz koşullara bağlı olmasın!

Çocuğunuz davranışlarından veya koşullardan bağımsız olarak her daim sevildiğini bilmeli. Sevginizi şarta bağlamayın.

Birlikte kaliteli vakit geçirin!

Her gün kısa süreliğine de olsa mutlaka çocuğunuzla kaliteli vakit geçirin. Hafızalarının şekillendiği bu dönemlerde sevgiyle, güvenle hatırlayacağı anılar oluşturmak sağlam bir ebeveyn-çocuk bağı oluşturmak için önemli.

Dinleyin!

Çocuğunuz sizinle konuştuğunda onu, hislerini, düşüncelerini, deneyimlerini anlamak için dinleyin. Aktif bir dinleyici olun, odağınız onda olsun. Gerekirse dünyasını daha iyi anlamak için sorular sorun.

Anlayışlı olun!

Yetişkinler olarak çocuk zihnini anlamak bazen güç olabiliyor. Bununla birlikte onlardan yetişkin gibi davranmalarını beklemek de haksızlık olur. Dünyayı çocuğunuzun perspektifinden görmeye çalışın. Dış dünyayı nasıl algılıyor? Korkuları, endişeleri var mı? Anlayışla yaklaşın.

Başarılarını kutlayın!

Ne kadar küçük ya da büyük olursa olsun çocuğunuzun başarılarını kutlayın. Bize önemsiz gelen bir şey onun küçük dünyasında tahmin edemeyeceğimiz kadar önemli olabilir. Çocuğunuzu tebrik etmeyi ve bu dönüm noktalarını sevgiyle hatırlayacağı anılar olarak belleğine yerleştirmeyi ihmal etmeyin.

Bağışlayıcı olun!

Ebeveynleri olarak çocukların gözlemleyip taklit ettikleri ilk örnekleriz. Bizlerden görüp öğreniyorlar. Bağışlayıcı olun ki bu erdemi sizden öğrenebilsin.

İletişiminizde açık olun!

Çocuğunuzla yargılanmadan, cezalandırılmadan kendini açıkça ifade edebileceği bir iletişim ortamı yaratmaya ekstra özen gösterin. Bu tutumunuz yetişkin hayatında kendini korkmadan ifade etmesine, hakkını savunmasına ve kendi sınırlarını çizmesine yardımcı olacak tohumları eker.

Yorumlar
Kalan Karakter 800