Ramazan'da oruç tutarken en çok yapılan yanlışlar!
Ramazan'ın gelişiyle birlikte oruç tutulan bu günlerde, çok fazla yemek yemek, yemekten sonra hemen yatmak gibi durumlar mide problemlerine neden oluyor. Bu haberimizde oruç tutarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini, nelerin yanlış olduğunu sizlerle paylaşacağız.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlOruç tutarken en çok yapılan 8 hata!
İftarda çok büyük porsiyonlar tüketmek
Ramazanda yapılan en büyük hatalardan biri, uzun süre aç kalındığı için, bir anda mideye yüklenmektir. Çok kısa sürede, büyük porsiyonlarda yemek yemek reflü, hazımsızlık gibi mide sorunlarına neden olabiliyor. İftar için en sağlıklısı orucu su ile açarak, iftara çorba ile başlamaktır. Çorbadan sonra ana yemek için 15-30 dakika beklemek, mideniz için iyi olacaktır.
Ramazanda sahura kalkmamak
Ramazan ayında, uyanmakta zorluk çeken, sabah erken saatlerde işe giden insanlar genellikle sahur yapmamayı tercih ediyor. Ancak tek öğün beslenmek pek çok sağlık sorununu beraberinde getiriyor. Sahura kalkmadığınızda açlık oranınız daha çok arttığı için, gün boyu halsizlik, baş dönmesi gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Ayrıca sahurda, yumurta, süt, peynir gibi protein içerikli gıdaları tercih etmek sizi gün boyu tok tutmaya yardımcı olur.
İftar ve sahurdan sonra hemen yatmak
İftar ve sahurdan sonra hemen yatmak reflü ve hazımsızlık gibi mide problemlerine sebep olabilir. İftardan sonra yapılan yarım saatlik kısa bir yürüyüş size iyi gelecektir. Ayrıca sahurdan sonra da bir saat oyalanmak mide problemlerinizin önüne geçecektir.
İftarda çorba ve pideyi çok sıcak tüketmek
Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan pide ve çorba çok sıcak tüketildiğinde ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Çok sıcak tüketilen çorba ve pide ağız içi yaralarına ve yemek borusu tahrişlerine neden oluyor. Bu sebeple çorba ve pideyi biraz soğutarak tüketilmelidir.
Ramazanda suyu az tüketmek
Ramazan ayında en önemli şeylerden biri su tüketimidir. Gün boyu su içilmediği için iftar ve sahur arasında en az 2 litre su belirli aralıklarla tüketilmelidir. İftardan sonra çay, kahve gibi içecekler kesinlikle su ihtiyacını karşılamamaktadır.
Oruç tutarken hareketsiz kalmak
Gün boyu yemek yenmediği için yapılan hareketlerde azalma olması normaldir. Ancak iftardan sonra mutlaka basit egzersizler yapılmalıdır. Açık havada en az 30-40 dakikalık yürüyüşler de hareket ihtiyacını karşılama açısından yararlı olacaktır.
Oruç tutarken gün boyu uyumak
Oruç tutarken uyku düzeni de çok önemlidir. Çok uyunduğu takdirde, metabolizma yavaşlar. İftarda yenilen yemeklerle çalışmaya başlayan metabolizma, fazla kiloları da beraberinde getirir.
İftarda şerbetli tatlıyı çok tüketmek
İftardan hemen sonra tatlı yemek mide sorunlarına neden oluyor. Özellikle şerbetli tatlılar mide yanmalarına, reflüye ve kilo problemlerinin önünü açıyor. Ramazanda şerbetli tatlılar yerine; sütlü tatılar, meyve tatlıları gibi hafif tatlılar tercih edilmelidir. Ayrıca tatlı iftardan bir iki saat sonra tüketilmelidir.
Ramazan pidesini evde kendiniz yapınRamazan pidesine gelen zamlardan sonra evde pide yapımına rağbet arttı. İşte evde kolaylıkla yapabileceğiniz, lezzetli ve pratik Ramazan pidesinin tarifi...