Panik atak mısınız? İşte belirtileri!
Aşağıdaki yazımızda yer alan 13 belirtiden 4’üne sahipseniz panik atak durumu ile karşı karşıya olabilirsiniz.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlBirdenbire başlıyor, giderek alevleniyor, kısa sürede de şiddeti en yüksek düzeye ulaşıyor! Ortada tehlikeli bir durum olmamasına rağmen kişi bir anda; göğüs ağrısı, nefes alamama, boğulur gibi olma, çarpıntı ve titreme ve gibi belirtilerle ‘kalp krizi geçiriyorum' ya da ‘ölüyorum’ sanarak yoğun korku ve kaygıya kapılıyor. Pek çok kişide acil serviste noktalanan bu durumun adı; panik atak!
TEHLİKEDE YA DA STRESLİ HİSSETMEK
Günümüzde giderek yaygınlaşan panik atağın, kişinin kendini 'tehlikede’ ya da stresli hissettiği anlarda ortaya çıkan bir durum olduğunu belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Merve Çukurova, panik atağın 13 belirtisini sıraladı.
PANİK ATAK NEDİR?
Tek seferde geçirilen panik atağın psikiyatrik bir hastalık olmadığını belirten Dr. Çukurova, “Panik atak tipik olarak beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan, aniden başlayan, yoğun bir kaygı hali, huzursuzluk ile kendini gösteren, zaman zaman tekrarlayan, insanı dehşet içinde bırakan, yoğun sıkıntı ya da korku nöbetleridir. Panik atak başladığı andan itibaren giderek şiddetlenir, kısa sürede şiddeti en yüksek düzeye ulaşır ve genellikle 10-30 dakika içinde yatışmakla birlikte daha uzun sürebilir. Panik atağın sıklık ve şiddeti kişiden kişiye değişkenlik gösterir” diyor.
PANİK ATAK TESTİ
Acıbadem Fulya Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Çukurova, aşağıdaki belirtilerden en az 4 tanesinin birdenbire başlayacak ve 10 dakika içinde en yüksek düzeye ulaşacak şekilde kişide var olmasının, kişinin panik atak durumu ile karşı karşıya kaldığını işaret edeceğini belirtti. O belirtiler şöyle:
Çarpıntı, kalp atımlarını duyumsama ya da kalp hızında artma olması,
- Terleme,
- Titreme ya da sarsılma,
- Nefes darlığı ya da boğulur gibi olma hissi,
- Soluğun kesilmesi,
- Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkışma hissi
- Bulantı ya da karın ağrısı,
- Baş dönmesi, sersemlik hissi, düşecekmiş ya da bayılacakmış gibi olma,
- Gerçekdışılık, benliğinden kopma, kendine ve çevreye yabancılaşma hisleri,
- Kontrolünü kaybedeceği ya da çıldıracağı korkusu,
- Ölüm korkusu,
- Uyuşma ya da karıncalanmalar,
- Üşüme, ürperme ya da ateş basmaları.
Hangi şehrin kokoreci daha lezzetli? En lüks restoranların menüsünden sokak arası salaş işletmelerin tezgahına kadar farklı mekanlarda sunulan kokorecin her kesimden müdavimi var. Peki İstanbul’un mu İzmir’in mi kokoreci daha iyi? Farkları neler?