Çağın Hastalığı Depresyondan Nasıl Kurtulursunuz?

Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre 2020 yılında en yüksek ikinci sağlık yükü depresyondan kaynaklanacakmış. Yani depresyon için psikolog ve psikiyatristlere, depresyon haplarına harcanan miktarlar, kalp hastalıklarının bile önüne geçecek

Çağın Hastalığı: Depresyon

 Depresyon eskiden daha çok orta yaşların sonunda görülürken şimdi 20’li yaşlarda bile yaşanıyor. Mutsuzluk, stres ve endişe her yerde. Kronik endişe sorunu çocuklarımıza bile sıçradı.

Hayat beni yorma

Çılgın koşuşturmacasıyla, üzerimize koyduğu sorumluluklarla ve yaşattığı acılarla bizi yoran dünyada, hayatımızda huzur ve mutluluğu nasıl bulacağız? Ben son birkaç yıldır bunun cevabını kitaplarda arıyorum. Eckhart Tolle, Marianne Williamson ve Osho gibi yazarların kitaplarını okuyorum.

Anlattıklarını kendimce şöyle özetleyebilirim:

1. Geçmişe üzülen, gelecekle ilgili kaygılar duyan zihninin bu hallerini anla. Onun bu alışkanlıklarına rağmen şimdide kalmayı öğren.

2. Bu şekilde hayatın getirdiği güzellikleri fark et ve bunlara şükret.

3. Seni mutsuz eden, üzen ve yoran şeylerle ilgili yapabileceğin bir şey varsa yap. Yok ise bunları kabullen ve hayatına devam et.

Bunları söylemesi kolay da nasıl yapacağız?

Meditasyon yapacağız. Son zamanlarda okuduğum en güzel kitaplardan biri İngiltere'de en çok satan kitaplar listesine giren "Mindfullness” oldu. Kitabı Oxford Üniversitesi'nden klinik psikolog Mark Williams ve gazeteci arkadaşı Danny Penman yazmışlar. Kitapta depresyon ve stresle mücadele için Stres Azaltma Kliniği’nin kurucusu meşhur Jon Kabat-Zinn tarafından geliştirilen sekiz haftalık meditasyon programı anlatılıyor. Programın amacı şimdide kalma, hayatı kabullenme, mutluluk, merhamet ve empatinin geliştirilmesi. “Mindfulness” dedikleri de bu zaten. 

Meditasyonun mutluluğu artırdığı ispatlandı

Meditasyonun artık bilimsel literatürde olması ve üzerinde çalışmalar yapılması çok güzel. Bazı psikiyatristler, kimyasal ilaçlar yerine ve onların yanında insanlara tedavi olarak meditasyon öneriyorlar ve bunun  başarısı da ölçülebiliyor. Örneğin günde en fazla 30 dakika alan meditasyonlardan oluşan sekiz haftalık programı uygulandıktan sonra katılımcıların beyinlerinin mutlulukla ilgili bölümlerinin aktive olduğu ölçülmüş. Dahası da var. Bu tür çalışmaları birkaç yıl sürdürenlerde, beynin fiziksel olarak değiştiği, ön kısımda yer alan mutluluk bölümünün geliştiği görülmüş.

Çikolata Meditasyonu

Kitaptaki meditasyon önerilerinden biri çikolata meditasyonu. Bizden daha önce tatmadığımız bir paket çikolatayı alıp, onu ağzımızda eriterek yavaş yavaş yememizi, tadını ve kokusunu hissetmeye çalışmamızı, bu arada zihnimizin başka şeylere kaçtığını fark ettiğimizde onu yeniden yemekte olduğumuz çikolataya getirmemiz isteniyor. Bu egzersizle hedeflenen zihin ve zihni fark edenin ayrı olduğunu fark ettirmek. Bir yandan da tat alma alışkanlığını geliştirmek. Egzersiz benim çok hoşuma gitti. Keyifle uygulayacağım.

Mutluluk bir seçim

Kayıplarımıza ve geçmişte yaşadığımız üzüntü verici olaylara takılarak ya da yarın ne olacağız diye endişe duyarak yaşarken mutlu olmak mümkün değil. Ama ben mutlu olmak istiyorum. Hayatın bana hediye ettiği güzellikleri kucaklamak, getirdiği dert ve sorunları çözmek için çabalamak, çözemediklerimi tevekkül etmek istiyorum. Alternatifim Sezen Aksu’nun “Unutamam” şarkısını dinleyip ağlamak.  Ben seçimimi yaptım. Sizin seçiminiz ne?

Sevgiyle kalın.

Etiketler Mutluluk
Yorumlar
Kalan Karakter 800