Kanun Teklifi Kabul Edildi! Genel Sağlık Sigortası Borçları Silinecek! Bazı Raporlar Ücretli Olacak!
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda önemli değişiklikler öngören yasa teklifi Meclis Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda kabul edildi. İşte Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'ndaki o değişiklikler…
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlÖnemli değişikliklerin yer aldığı yasa teklifine göre; aile hekimlerinin verdiği bazı raporlar ücretli hale gelirken, 1 Ocak 2015 öncesinde Genel Sağlık Sigortası prim borcunu ödemeyenlerin de tüm borçları faiziyle silinecek. Toplamda 2 milyar lira değerindeki SGK prim borcundan vazgeçmesini öngören 28 maddelik yasa teklifi detaylarına haberimizde bulabilirsiniz…
28 Maddelik Teklif Detayları
Sağlık sisteminde önemli değişiklikler öngören 28 maddelik bir yasa teklifi gündeme geldi. Bu teklifte en dikkat çeken başlıkları ise şöyle:
Katılım Paylarında Artış ve Esneklik: Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi için katılım payı 2 liradan 20 liraya çıkarılacak. SGK, sağlık hizmetlerindeki katılım payını aile hekiminden sevk edilenler için yüzde 50 azaltmaya yetkili olacak.
Cumhurbaşkanına katılım payını 10 kata kadar artırma yetkisi verilecek.
GSS Borçlarının Silinmesi: 1 Ocak 2015 öncesindeki Genel Sağlık Sigortası prim borçları tamamen silinecek. Bu sayede milyonlarca vatandaşın borç yükü hafifleyecek.
Aile Hekimliğinde Yeni Düzenlemeler: Aile hekimleri mesai saatleri dışında ücretli olarak hastalara bakabilecek. Ayrıca, ehliyet raporu gibi bazı raporlar için ücret alınacak. Bu gelirler, aile hekimliği merkezlerinin döner sermayesine aktarılacak.
Teklifte ayrıca: Özel sektör işverenlerinin SGK'ya ödediği malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi için sağlanan 5 puanlık indirim, 4 puana düşürülecek. İmalat sektöründe çalışanlar için 5 puanlık prim desteği ise devam edecek. Esnaf Ahilik Sandığı'nın yürürlük tarihiyle ilgili düzenlemelerin detayları henüz netlik kazanmadı. Teklifte bu konuya ilişkin bir tarih belirtilmemiş olması, bu konuda farklı yorumlara neden oluyor.
Cumhurbaşkanı: 31 Aralık 2026'ya kadar verilecek desteğin süresini 31 Aralık 2027'ye kadar uzatmaya yetkili olacak.
Esnaf Ahilik Sandığı: düzenlemesinin yürürlük tarihi de 1 Ocak 2028'e ertelenecek.