Kalbe Giden Yol Mideden Değil Ağızdan Geçiyor
Yapılan araştırmalar ağız ve diş sağlığının bozulmasının diyabet, kalp-damar hastalıkları ve solunum yolu enfeksiyonları gibi birçok sistemik problemle bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor. Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Diş Hekimi Ayça Tarakçı ağız sağlığının önemini ele aldı.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlAğız sağlığının genel sağlık üzerindeki etkisi tahminimizden de fazla! Yapılan araştırmalar ağız sağlığının kalp-damar hastalıklarından solunum yolu enfeksiyonlarına kadar pek çok ciddi rahatsızlıkla direkt bağlantılı olduğunu gösterirken Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Diş Hekimi Ayça Tarakçı konuyla ilgili bilinmesi gerekenler hakkında konuştu.
"Diş eti hastalıkları, bölgedeki dokuların enfekte olduğu ciddi bir sağlık sorunu. Enfeksiyon esnasında ağızdaki bakteriler kan dolaşımına karışarak vücutta da iltihaplanmaya yol açabilir. Araştırmalar diş eti problemlerine sahip hastaların, kalp krizi ve inme gibi hayatı tehdit eden durumlarla karşılaşma olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Düzenli diş hekimi kontrolü ve iyi bir ağız hijyeni, bu ve benzeri riskleri azaltmanın en etkili yollarından biri."
Diş eti hastalıkları kan şekerini fırlatabilir
Diyabet ve ağız sağlığının birbirini doğrudan etkilediğini belirten Diş Hekimi Ayça Tarakçı, “Yüksek kan şekeri seviyesi, diş etini enfeksiyonlara karşı savunmasız hale getirir. Aynı şekilde diş eti hastalıkları da diyabetin kontrolünü zorlaştırarak kan şekerinin yükselmesine neden olabilir. Bu ilişki, diyabet hastalarının ağız sağlığını daha yakından takip etmeleri gerektiğini ortaya koyar” dedi.
Ağızda oluşan bakteriler kalbe kadar uzanabiliyor
Ağızdaki enfeksiyonların kalp sağlığını da tehdit ettiğini söyleyen Dt. Ayça Tarakçı, “Diş eti hastalıkları sırasında oluşan bakteri ve toksinler, kan dolaşımına karışarak damar iltihaplanmasına yol açabilir. Bu durum, damar sertliği gibi ciddi problemleri tetikleyerek kalp krizi ve felç riskini artırabilir. Diş eti hastalıklarının tedavi edilmesi, kalp hastalıklarından korunmak için önemli bir faktördür. Bu nedenle düzenli ağız bakımı ve diş hekimi kontrolleri, kalp sağlığını korumak için de vazgeçilmezdir” dedi.
Hijyen eksikliği risk oluşturuyor
Kötü ağız hijyeninin solunum yolu enfeksiyonlarının gelişmesine de zemin hazırlayabileceğinin altını çizen Dt. Tarakçı, “Özellikle kötü ağız hijyenine bağlı olarak diş ve diş eti arasındaki bölge, hastalık yapan mikroorganizmalarla dolu bir depo haline gelir ve bu mikroorganizmalar da zatürre gelişimine zemin hazırlar. Bu durum özellikle yaşlı bireylerde ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde daha belirgin riskler taşır. Bu basit kişisel bakım adımı, özellikle hassas gruplarda hayati bir fark yaratabilir” açıklamasında bulundu.