Hamilelikte aşırı kiloya dikkat! Bu hastalıklara neden oluyor
Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru, hamilelikte aşırı kilo alımı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlKadın hastalıkları ve doğum uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru, yaptığı açıklamada, obezitenin gebelik sürecinde önemli sorunlara neden olduğunu belirterek, son 10 yılda hamilelik döneminde kilo alımının ve iri bebek doğumlarının arttığına dikkat çekti.
Yanlış beslenmenin gebelik şikayetlerinin temel nedeni olduğunu vurgulayan Buyru, "Fazla kilo alan gebelerde, hızlı yorulma, merdiven çıkma zorluğu, halsizlik, bel ve sırt ağrıları ile uyku problemleri daha sık görülüyor. Gebelikle ilişkili tansiyon ve şeker hastalığı, kilo alımı ile doğrudan bağlantılıdır. Hem gebelik öncesinde fazla kilolu olanlar hem de gebelik sürecinde aşırı kilo alan anne adayları, bu iki hastalık açısından risk altında bulunmaktadır." şeklinde konuştu.
Aşırı tuz, şeker ve karbonhidrat alınmamalı
Gebeliğin başından itibaren aşırı tuz, şeker ve karbonhidrat tüketiminden kaçınılması gerektiğini vurgulayan Buyru, gebelik sürecinde 12-13 kilo almanın normal olduğunu, ancak hamilelik öncesinde kilo başlangıcı daha düşük olanların biraz daha fazla kilo alabileceğini dile getirdi.
Buyru, hamilelerde tansiyon ve şeker gibi hastalıkların gebeliğin 24'üncü haftasından itibaren ortaya çıktığına dikkati çekerek şöyle devam etti:
"Hamileler ilk 3 ay içinde bulantı nedeniyle çok fazla beslenemiyor. 12. haftadan itibaren bulantıların kesilmesiyle gebe o ilk 3 ayın açığını da kapatırcasına daha fazla beslenmek istiyor. Ama bu çok tehlikeli bir dönem. O yüzden gebe kendini frenlemeli, hiçbir zaman doyuncaya kadar yememeli, aşırı beslenmeden kaçınmalı. Gebelikte şeker hastalığı bebeğin suyunun artmasına, iri bebek oluşumuna, önlem alınmazsa anne karnında ani bebek ölümlerine neden olabilir. Gebelik kontrolü esnasında, tansiyona bakılması, şeker yükleme testinin yapılması ve kilo alımının izlenmesi oldukça önemli."
Yürüyüş önemli
Sağlıklı beslenmenin yanında egzersiz yapmanın da önemine değinen Buyru, hamilelerin haftada 3-4 kere 30-40 dakika yürüyüş yapmaları gerektiğini, bunun anne adayının sağlıklı kilo alımı ve bebeğin gelişimi açısından önemli olduğunu söyledi.