Finansal artıları da var eksileri de!
Sevgili, nişanlı, evli olun fark etmiyor... İlişkilerde parayı konuşmak kolay değil. Bu konuda tek doğru yok, çiftlere özel tercihler var. Ancak bekarlıkla karşılaştırıldığında evliliğin birçok finansal artıları ve eksileri var. Hadi inceleyelim.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlBirçok kişiye göre evliliğin en büyük avantajı, eğer iki kişi de çalışıyorsa gelirinizin artması ve bireysel harcamalarınızın azalması. Örnek: Ayrı evlerde kira, fatura, mutfak alışverişi gibi giderleri evlenince ortaklaşa yapmak. Bu, evli çiftlerin bekarlara göre daha fazla birikim ve yatırım yapma imkanı sağlıyor.
Ohio Eyalet Üniversitesi'nden Jay Zagorsky, 2005 yılında evlilik ekonomisi üzerine bir araştırma yaptı. Buna göre; evli insanların varlıklarında, 20'li, 30'lu ve 40'lı yaşların başında olan bekarların varlıklarına göre yüzde 77'lik artış var. Ayrıca çiftlerin evliliklerinin her yılı için varlıklarının yüzde 16 arttığı görüldü.
Evlenmek için illa büyük bir düğün şart olmasa da, düğün salonu, gelinlik, damatlık, balayı, kuaför, mobilya ve beyaz eşyalar gibi birçok masraf kalemi var. Düğüne göre bütçe değil, bütçenize göre düğün yapın.
İnsanlar birbirini sevdiği için para konularında da iyi anlaşacaklar diye bir şey yok. İşin içine para girince çiftlerin psikolojisi, paraya yaklaşımı ve ilişkinin seyri değişebiliyor. Karı koca olarak üstlerinde daha fazla finansal baskı hissedebiliyorlar. Ancak bu konuya pozitif tarafından bakalım. Araştırmalara göre ortak hedefleri olan evlilikler daha başarılı oluyor. Sizin eşinizle değerleriniz, dünya görüşleriniz ortak ki evlenmişsiniz. Finansal hayatınızı da samimiyetle konuşun, hayallerinizi, hedeflerinizi paylaşın ve ortak noktaları tespit edin. Örneğin; rahat bir emeklilik hayatı, ev almak, çocukların eğitimi, bolca seyahat etmek… Bu hedeflere nasıl ulaşacağınızı planlamadıysanız şimdi tam zamanı.
Evliliklerin birçoğu para konuları yüzünden sona eriyor. Temel sebep çiftler arasındaki iletişimsizlik, farklı bakış açısı ve harcama alışkanlıkları.Bazı çalışmalar finansal açıdan zıt karakterde olan kişilerle evlenme eğiliminde olduğumuzu gösteriyor. Genel olarak çiftlerde bir kişi harcayan, diğeri tasarruf eden birikim yapan oluyor. Birinin kredi notu çok kötü, diğeri ise kredi notunu 1500’ün üzerinde tutmak için yıllarca kredi ve kredi kartı ödemelerinin üzerine titriyor. Bunların hepsi evlilikte sıkıntılara yol açabilecek farklılıklar haline geliyor.
Evli olmanız tüm paranızı ortak olarak harcayacağınız anlamına gelmiyor. Ailenizin üç hesabı olabilir. Sizin, eşinizin ve evin. Bu hesaplar finansal özgürlük alanlarınıza saygılı olmanızı sağlar. Böylece birbirinizin harcadığı her kuruşu kontrol altına almazsınız. Anneniz, babanız ya da bakmakla yükümlü olduğunuz yakınlarınız için harcamalarınız olabilir, birbirinize hediye almak isteyebilirsiniz, birinizin ilgilenmediği hatta belki anlayış göstermediği ancak diğeriniz için önemli olan bir hobinize harcama yapabilirsiniz. Birbirinize ufak da olsa bir finansal özgürlük tanımanız, kendinize özel harcamalarınızın sebep olacağı gerginlikleri de ortadan kaldıracaktır.
Bu durum ilişkinizi sarsacak ciddi bir sorun haline gelebilir. Diyelim ki, kredi kartı borcunuz var ama bir türlü eşinize söyleyemiyorsunuz. Diğer yandan karşı taraf öyle ya da böyle bunu hissediyor. Çünkü her ne kadar sır olarak saklanmak istense de, üzerinizde yaratacağı gerginlik sürekli anlamsız tartışmalara neden oluyor. Bu durumu eşinize anlatmanız size zor geliyor olabilir ancak yaratacağı sonuçlar daha da zor süreçlere yol açabilir. Samimi olun, paylaşın. Birlikte bir çözüm bulabilir, buna neden olan süreci konuşabilir, tekrarlanmaması için birbirinize destek olabilirsiniz.