Erken kalkmanın 14 muazzam faydası
Ofiste kahve makinasının önünde beklerken, biri size “Başarılı biri olmanın sırrı sabah 4'te uyanmak!” dese ne düşünürsünüz? Böyle biri yoksa da bu cümle ilginizi çektiyse, okumayı sürdürünüz...
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlSıcak yatak, mışıl mışıl uyku
Dünyanın geri kalanı sıcak yataklarında, mışıl mışıl uyurken, aramızdan yalnızca birkaç kişi uyanıp kalkar ve yüzünü yıkar. Elbette 'Erken kalkan yol alır.' tabii ama bunda ne kadar doğruluk payı var? Erken kalkmanın faydaları neler? Uyanmak için en iyi zaman ne? Artık neden biz de erken kalkmaya başlamalıyız?
Uyku nedir, neden uyuruz?
Uyku, vücudun dinlenmesi, yenilenmesi ve pek çok önemli sürecin gerçekleşmesi için gereken bir fizyolojik süreçtir. Uyku, genellikle bilincin geçici olarak kaybedildiği bir durumdur ve belirli bir düzen içinde tekrarlanır. Karmaşık bir süreç olan uykunun çok yönlü nedenleri ve işlevleri arasında fizyolojik restorasyon, zihinsel restorasyon, duygusal düzenleme, büyüme ve gelişme ve hafıza ve öğrenme ana başlıkları sıralanabilir.
‘Sabah 4’te kalkanlar kulübü’ üyeliği ve faydaları
Erken kalkmak, bize daha sağlıklı beslenme yeteneği, düzenli egzersiz fırsatları, yoğun trafikten kaçınma, stres seviyesinin azalması, daha yüksek sabah enerjisi, artan mutluluk ve potansiyel olarak daha iyi akademik performans dahil olmak üzere çok sayıda avantaj sunar. Sirkadiyen ritimler olarak bilinen vücudumuzun doğal uyku-uyanıklık döngüsü, ışık ve karanlıktan etkilenir. Doğal olarak sabahları daha uyanık, geceleri ise daha uykulu olmamızı sağlar. Bu ritimleri tanımak ve bunlara uyum sağlamak, daha üretken ve sağlıklı bir yaşam tarzına yol açabilir.
Erken kalkanların genellikle işletmeleri, organizasyonları ve hatta bazen ülkeleri yöneten enerjik problem çözücüler olduğu düşünülür. Bir sabah insanının sadece 24 saat içinde nasıl bu kadar çok şey yapabildiğini hiç merak ettiniz mi? Erken kalkmak (rakiplerinize kıyasla) güne daha avantajlı başlamanızı sağlar.
Bilimsel açıdan sabah uyanıklığı
Vücudumuz, karanlık yaşadığımızda uykuyu tetikleyen melatonin hormonunu üretecek şekilde tasarlanmıştır. Vücudumuzdaki uyku-uyanıklık döngüsü, etrafımızdaki ışık ve karanlıkla birlikte çalışan vücudumuzun iç saati olan sirkadiyen ritimlerimiz tarafından düzenlenir. Retinamız ışığı algıladığında Suprakiazmatik Çekirdeğe (vücudumuzun biyolojik ana saati) melatonin üretimini baskılaması ve kortizol hormonu salgılaması için sinyal vererek uyanıklığa neden olur. Sabah saatlerinde daha duyarlı ve uyanık, geceleri ise daha uyuşuk ve uykulu olmaya doğal olarak uyum sağlıyoruz.
Erken kalkmanın 14 muazzam faydası
Erken kalkmayı alışkanlık haline getirmeden önce bunun getirdiği faydaları bilmelisiniz. Zaten erken kalkan biriyseniz, eşsiz gün doğumu dışında da sabahların neler getirdiğini bilirsiniz. Ancak erken kalkmayanlar için burada birçok avantajın yer aldığı bir liste yer alıyor. Tabii ki sabah erken kalkmanın faydaları kişiden kişiye değişebilir ve herkes için uygun olmayabilir. Zira hepimizin biyolojik saati farklıdır, bu nedenle sabah erken kalkmak bazı insanlar için zor olabilir. Önemli olan, kendi uyku alışkanlıklarınıza ve yaşam tarzınıza en uygun zamanı bulmaktır.
1- Daha verimli olma: Sabah erken kalkmak, günün ilk saatlerinde zihinsel ve fiziksel olarak daha enerjik olmanızı sağlayabilir. Bu da iş verimliliğinizi artırabilir.
2- Zihinsel tazelik: Sabah erken kalkmak, zihinsel tazelik ve netlik sağlayabilir. Sabah saatlerinde daha iyi odaklanabilir ve düşünme yetenekleriniz daha keskin olabilir.
3- Zaman yönetimi: Erken kalkmak, gününüzü daha iyi planlamanıza yardımcı olabilir. Sabah saatlerini kendinize ait aktiviteler veya iş için ayırarak, günün geri kalanında daha fazla iş yapma şansınız artabilir.
4- Düzenli bir rutin: Sabah erken kalkmak, düzenli bir günlük rutin oluşturmanıza yardımcı olabilir. Bu da yaşamınızın daha düzenli ve kontrol altında hissedilmesini sağlayabilir.
5- Fiziksel sağlık: Sabah saatlerinde egzersiz yapmak, gün boyunca daha fazla enerji harcamanıza ve fiziksel sağlığınızı desteklemenize yardımcı olabilir.
6- Daha fazla zaman: Sabah erken kalkarak gününüzü uzatabilirsiniz. Bu, hobilerinize, kişisel gelişiminize veya dinlenmeye daha fazla zaman ayırmanıza olanak tanır.
7- Daha az stres: Erken kalkmak, sabah telaşı ve stresini azaltabilir. Daha sakin bir başlangıç yaparak gününüzü daha olumlu bir şekilde başlayabilirsiniz.
8- Doğal güzellikleri izleme: Sabahın erken saatlerinde dışarı çıkmak, doğanın sessiz ve huzurlu anlarını deneyimlemenizi sağlar.
9- Gelişmiş organizasyon becerisi: Kendinize kesintisiz zaman ayırdığınız için sabahın erken saatleri günün en verimli zamanı olma eğilimindedir. Dikkatinizi dağıtacak şeylerle karşılaşmadığınızda herhangi bir görevi daha hızlı tamamlayabilirsiniz.
10- Sağlıklı yiyecekler yeme arzusu: Erken kalkmak size sağlıklı bir kahvaltı hazırlamanız için zaman tanır. Ayrıntılı bir şey olmasına gerek yok; salataların ve meyve kaselerinin hazırlanması yalnızca birkaç dakika sürer. Erken kalkanlar bu zamanı kendileri ve aileleri için basit ve sağlıklı bir kahvaltı hazırlamak için kullanırlar. Geç uyanırsanız, büyük olasılıkla her şeye geç kalacaksınız ve bu da domino etkisi yaratacaktır. Geç kaldığınızda çoğu zaman çörek veya çörek gibi yemesi kolay bir kahvaltı alırsınız veya kahvaltıyı tamamen atlarsınız. Kahvaltı, güne başlamanız için enerji veren önemli bir öğündür. Bu öğünü atlamak vücudunuzun enerji istemesine neden olur ve kendinizi anında doyurmak için şeker veya yağ oranı yüksek bir şeyler yemeye başlarsınız. Bazı insanlar, daha büyük kahvaltıların veya daha büyük öğle yemeklerinin, daha hafif bir akşam yemeği hazırlamalarına yardımcı olabileceğini ve yatmadan önce yediklerini sınırlayabileceğini düşünüyor.
11- Düzenli egzersiz yapma alışkanlığı: Sabahları egzersiz yapmak en iyisi olarak kabul edilir çünkü size adrenalin artışı sağlar. Adrenalin uyanıklığı artırır, uykulu hissin üstesinden gelmenize yardımcı olur. Üstelik, eğer sabah egzersiz programı yapıyorsanız, başka önemli görevlerin zamanını alması nedeniyle onu kaçırma olasılığınız da azalır. Örneğin, eğer akşamları egzersiz yapıyorsanız, işteki ekstra saatler, arkadaşlarla bir araya gelme ya da aşırı yorgunluk nedeniyle egzersizi kaçırma olasılığınız daha yüksektir.
12- Stresten uzak kalma: Erken uyanmak size gününüzü önceden planlamak için boş zaman verir. Gününüzü karmaşık bir zihinle, bulanık bir şekilde geçirmiyorsunuz. İleriye yönelik planlama yapmak, işleri bitirmek için acele etmenin getirdiği stresi ortadan kaldırır. Üstelik erken kalktığınızda, stresinizi azaltan bazı boş zaman aktiviteleri için daha fazla zamanınız olur ve bu da güne sakin ve sakin bir zihinle başlamanıza yardımcı olur. Gün boyunca stressiz kalmanın anahtarı olan sorunları önceliklendirmek ve çözmek için daha donanımlısınız.
13- Kaliteli uyku keyfi: Uyumak için koyun saymanıza gerek yok. Erken uyandığınızda vücudunuz erkenden yorulur ve bu da yatağa girer girmez kaliteli bir uykuya yol açar. Doğal sirkadiyen ritmine alışırsınız, bu da erken yatmanızı ve erken kalkmanızı sağlar.
14- Çok daha fazla sabah enerjisi: Erken kalkanlar ile gece kuşları arasındaki temel fark, gün içindeki enerji seviyelerinde yatmaktadır. Sabah kalkanlar daha fazla enerjiyle uyanırlar ve bu enerji gün ilerledikçe yavaş yavaş azalır; geç kalkanlar ise sabahları daha düşük enerji seviyelerine sahip olma eğilimindedir, ancak akşamları enerjide bir artış yaşarlar.
Erken yatmak ve uyanmak için 10 ipucu
- Yatma saatini daha erkene alın.
- Yatmadan önce tüm fişleri çekin.
- Gece geç saatte atıştırmalıklardan kaçının.
- Şekerli enerji içecekleri ve/veya kahveden kaçının.
- Telefonunuzu sessize alın.
- Bütün gece uyuyanlardan kaçının.
- Perdeleriniz açık uyuyun.
- Çalar saatinizi odanın diğer ucuna yerleştirin.
- Ilık duş alın.
- Kitap okuyun.