Eris varyantından nasıl korunulur? Uzmandan uyarılar

Medicana Sağlık Grubu Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülay Kılıç, eris varyantından korunmanın tüm solunum yolu enfeksiyonları gibi maske kullanımı ile sağlandığını belirterek. "Evde solunum yolu enfeksiyonu geçiren bireylerin mümkün olduğunca izole olması gerekiyor" dedi.

Dünya genelinde devam eden Kovid-19 salgını önemli bir sağlık sorunu olmaya devam ediyor ve mutasyona uğrayan koronavirüs, şimdi eris varyantı ile gündemde. Türkiye'de de havaların soğuması ve okulların açılması ile kapalı ortamlarda oluşan yakın temas sonucu bu varyantın görüldüğü belirtiliyor.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Kılıç, bu varyantın hastalandırma özelliğinin düşük ancak bulaştırıcı etkisinin yüksek olduğuna dikkat çekti. Risk gruplarında hastaneye yatış oranında artış yaşandığını ifade eden Kılıç, "Otoriteler, henüz endişe edici bir durumun söz konusu olmadığını, ölümlerde önemli artış olmadığını ifade ediyor ancak daha kötü mutasyonların çıkmaması ve daha ciddi sağlık sorunları oluşmaması için tedbir alınması gerekiyor" şeklinde değerlendirmede bulundu.

Varyantın, diğer Kovid-19 varyantları gibi solunum damlacıkları yoluyla bulaştığını ve belirtiler arasında daha çok üst solunum yolu enfeksiyonu bulgularının olduğunu vurgulayan Kılıç, 65 yaş üzeri, bağışıklığı baskılanmış veya kronik hastalığı olan kişilerde alt solunum yolu enfeksiyonları belirtilerine neden olabileceğine dikkat çekti.

Eris varyantı belirtileri neler?

Bu semptomlar arasında boğaz ağrısı, ateş, kuru öksürük, burun akıntısı ve burun tıkanıklığı, baş ağrısı, hapşırma, halsizlik, yorgunluk, kas ve vücut ağrıları, iştahsızlık, nefes darlığı, bulantı ve kusma, ishal, tat ve doku kaybı, deri döküntüsü, ağız mukozasında aft ve ülserler, kızarmış ve ağrılı el veya ayak parmakları, boğuk bir ses, kaşıntılı veya kırmızı gözler gibi belirtiler yer alıyor. Kılıç, bilinçli maske kullanımının eris varyantından korunmanın yöntemi olduğunu vurguladı ve kapalı, kalabalık, havalandırması iyi olmayan ortamlarda mutlaka maske takılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, evde solunum yolu enfeksiyonu geçiren bireylerin mümkün olduğunca izole olması gerektiğini söyledi.

Nelere dikkat edilmeli?

Sağlıklı bir bağışıklık için sağlıklı beslenme, bol su içme ve yeterli uyku gibi faktörlerin önemli olduğunu belirten Kılıç, Kovid enfeksiyonunu doğrulamanın en kesin yolunun PCR testi yaptırmak olduğunu ve özellikle alt solunum yolu semptomları yaşayan riskli gruptaki kişilerin yatarak tedavi edilmesi gerektiğini vurguladı. Hafif-orta semptomlarla hastalığı geçiren bireylerin evde dinlenmeleri gerektiğini ifade eden Kılıç, bu süreçte bol sıvı tüketmeye ve dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, nefes darlığı, 3 gün sonunda geçmeyen ateş, balgam, öksürük ve artan sırt ağrısı şikayetleri olan hastaların hastaneye başvurması gerektiğini vurguladı.

Etiketler eris
Yorumlar
Kalan Karakter 800