Ebeveynlere uyarı! Bu durum kolik şikayetini artırabilir
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cumhur Aydemir, kolik olan bebeklerle ilgili tavsiyelerde bulunarak, nelerin sebep olduğunu söyledi.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cumhur Aydemir, sağlıklı bebeklerde sık aralıklarla uzun süreli ve yoğun ağlama ya da huzursuzluk durumunun "kolik" olarak adlandırıldığını belirtti.
Aydemir, bebeklerin yaşamının ilk aylarında genellikle 4 bebekten birinde kolik belirtileriyle karşılaşıldığını ifade etti. Ancak her ağlayan bebeğin kolik olduğunun altını çizerek, kolik tanısı için belirli kriterlerin olduğunu vurguladı.
Kolik belirtileri nedir?
Genellikle haftanın üç gününden daha sık, günde üç saatten daha uzun süren ve bebeğin annenin emzirmesiyle kucağına alınmasının durduramadığı ağlamaları, kolik olarak tanımladıklarını kaydeden Aydemir, sürecin zorlu ve yıpratıcı olduğuna dikkat çekti. Ayrıca "Kolik" tanısı konmuş bebeklerde altta yatan diğer sebeplerin olmamasının önemli olduğunu belirtti. Bazı ciddi hastalıklar, enfeksiyonlar, alerjik hastalıklar ve bağırsak problemleri gibi durumların, hatta bazen bir travmanın bile bebeklerde ağlama nöbetlerine yol açabileceğini söyledi. Bu nedenle öncelikle bu faktörlerin dikkate alınması gerektiğini ifade etti.
Aydemir, bu dönemde ailelere bebeği kucağa alma, kundaklama, yan yatırma, "beyaz gürültü" olarak adlandırılan sesleri dinletme, arabayla veya bebek arabasıyla gezi gibi davranışsal yöntemlerle sakinleştirme çalışmalarını önerdiklerini anlattı. Ayrıca bazı bitkisel yöntemlerin olduğunu ancak bunların dikkatli bir şekilde kullanılması gerektiğini vurgulayarak, uygunsuz kullanımının ciddi problemlere yol açabileceği konusunda uyardı.
İleride başka hastalıklar görülebilir
Beslenme davranışının düzenlenmesinin önemine değinen Aydemir, kusma ataklarının ciddiye alınması gerektiğini ve reflüsü olan bir çocuğa fazladan mama verildiğinde daha fazla kusma ve ağlama atakları yaşanabileceğini belirtti. Türkiye'de kolik bebeklerin büyük çoğunluğunda beslenme ile ilgili yanlış uygulamalarla karşılaşıldığını ifade eden Aydemir, en sık rastlanan hatalardan birinin "Bebek doymuyor." düşüncesiyle fazladan formül mama verilmesi olduğunu belirtti. İyi beslenen bir bebeğin fazladan mama almasının gaz şikayetlerini ve ağlama ataklarını artırabileceğini açıkladı. Aşırı beslemenin bebeği çok ağlattığını ve eksik beslenmenin de ağlama şikayetlerini artırabileceğini vurguladı. Bu nedenle beslenme davranışının düzenlenmesinin önemine değindi, özellikle fazla formül mama kullanımının gaz şikayetlerini artırabileceğini ve bundan kaçınılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, kolik bebeklerin bir kısmında besin alerjisi olabileceğini ve bu hastaların ayırt edilmesi gerektiğini belirterek, kolikli bebeklerde ileride bazı sorunlara yol açabileceğine dikkat çekti.
Geçici bir durum olan kolikli bebeklerde ileride alerjik hastalıkların, migren gibi sorunların daha fazla görülebileceğini ifade etti. Bu nedenle kolik durumunun geçici olmasına rağmen ileride bazı hastalıklar açısından risk taşıyabileceğine dikkat çekti.