Artık sağırlık tarihe karışıyor! Sesleri duyan, tanıyan biyobilgisayar geliştirildi!
İnsan beyninde yer alan bir dokudan sesleri duyan, tanıyan bir biyobilgisayar geliştirildi.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone Olİnsan beyninde yer alan bir dokudan sesleri duyan, tanıyan bir biyobilgisayar geliştirildi. Günümüzde çalışmalarını sürdüren ve pek çok hastalığa çözüm bulmaya çalışan bilim adamları sağırlık sorununu da tarihin tozlu sayfalarına gömmekte kararlı. Bu doğrultuda uzun zamandır çalışan bilim insanları da sonunda buldukları bir dokudan üretilen biyobilgisayarlar vasıtasıyla seslerin duyulmasını ve tanınmasını sağladı.
Laboratuarda yetiştirilen insan beyni üzerinden araştırmalar yapan bilim adamları beyin dokusundan ses tanıma gibi işlemleri yapabilen bir biyobilgisayar geliştirmeyi başardı. Araştırmacılar bunu yapabilmek için "organoid" adı verilen insan hücresi demetlerini nöronlara dönüştürdüler ve bunları elektronik devrelerle eşleştirerek "Brainoware" adını verdikleri sistemi ortaya koydular.
Sağırlık tarih oluyor!
Beyinden esinlenerek geliştirilen bu çözüm ile birlikte kısa sürede geliştirmeleri tamamlamayı hedefleyen bilim insanları böylece sağırlık sorununu tarihin tozlu sayfalarına gömmekte kararlı gözüküyor. Organoide bir ses dalgası gönderen bilim insanları orada makine – öğrenme algoritması sayesinde bunu çözmeyi başararak seslerin tanınmasını sağladılar. Bir sonraki hedef ise gerçek bir insanda bunu denemek. 240 kişinin ses kaydını sisteme veren ekip %78 oranında bir doğruluk oranı dahi yakalamış vaziyette.