Anne sütü bebeklerde enfeksiyonu önlüyor
Medicana International Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şule Sayıner Şimşek, anne sütünün bebeklerde enfeksiyon riskini azalttığını belirterek, uyarılarda bulundu. İşte bebekler için doğru beslenmede dikkat edilmesi gerekenler...
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlHastaneden yapılan açıklamaya göre, sağlıklı bir yaşam için güçlü bir bağışıklık sisteminin çok önemli olduğu ve bunun sağlanmasında doğru beslenmenin kritik rol oynadığı vurgulandı. Bebekler için anne sütünün önemine dikkat çekilen açıklamada, bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi ve ardından katı gıdalara geçilmesi önerisinde bulunuldu.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Şule Sayıner Şimşek, anne sütünün ishal ve akut solunum yolu enfeksiyonu riskini azalttığını bildirdi. Şimşek, "6 ay sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde şiddetli soğuk algınlığı ve kulak-burun-boğaz enfeksiyonları yüzde 63 daha az görülüyor" açıklamasında bulundu.
Beslenmede dikkat edilmesi gerekenler
Dr. Şimşek, emzirmenin başarısı için doğumdan sonra rutin işlemleri geciktirerek, anne ile bebek arasında anında ten tene temasın sağlanması ve emzirmeye öncelik verilmesinin önemi vurguluyor. Yeni doğanın ilk 24 saat içinde 8-12 kez emzirilmesi ve tekniğin uygun olması esastır. Tıbbi olarak gerekli olmadıkça yeni doğan bebeğe su, şekerli su, mama gibi takviyeler verilmemelidir. Anneye ayrıca D vitamini alması, doğru beslenmesi ve yeterli sıvı alması tavsiye edilmelidir. Hastaneden taburcu olduktan sonraki 48-72 saat içinde emzirme süreci gözlemlenmeli, herhangi bir sorun varsa tartışılmalıdır.
İlk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmeli
Bebeğin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesinin önemini belirten Dr. Şimşek, ek gıdaya sadece anne sütü ile beslenen bebekler için 17 haftadan önce başlanmaması ancak 26 haftadan da sonra başlanmamasını önermektedir. Katı gıdalara çok erken başlamak yerine formül süt tercih edilmelidir. Altı aydan büyük bebeklerde anne sütü yetersiz ise çok fazla ek gıda veya başka bir süt vermek yerine devam sütü ile destek verilmesi önerilir.
Dr. Şimşek, ek gıdaya tek tip gıda ile başlanmasını ve her yeni gıda arasında en az 2-3 gün ara ile teker teker yeni gıdaların eklenmesini tavsiye ediyor. Bebekler katı bir vejetaryen diyeti ile beslenmemeli, yemeklerine şeker ve tuz eklenmemelidir. Hazır çorbalar, konserve gıdalar, şeker ve tuz katkılı ürünler, çaylar, işlenmiş et ürünleri diyetlerinin bir parçası olmamalıdır. Bebekler farklı tatlarla, özellikle sebzelerin nötr tatlarıyla tanıştırılmalıdır. Bebeğin açlık ve tokluk sinyallerine duyarlı, yemek saatlerine ve içeriklerine dikkat edilen, bebeği zorlamadan dikkatli bir besleme modeli uygulanmalıdır.