Ani güç kaybına dikkat! İnme belirtisi olabilir
Medicana Sağlık Grubu Nöroloji Uzmanı Dr. Can Çubuk, kol ve bacaklarda ani güç kaybının inmenin olası bir sebebi olabileceğini vurguladı.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlMedicana tarafından yapılan açıklamada, inmenin beyni besleyen damarlardaki sağlıklı kan akışının kesilmesi sonucu nörolojik fonksiyon kaybına yol açan bir tıbbi durum olduğu belirtildi. Bu açıklamada beyin hücrelerinin yeterli oksijen ve besin maddelerine ulaşamaması durumunda ölümün başlayabileceğine dikkat çekildi. İnme, dünya genelinde kalp hastalıkları ve kanserden sonra en sık ölüm nedenlerinden biri olmasına rağmen, erken müdahalenin büyük önem taşıdığı vurgulandı.
Medicana Sağlık Grubu Nöroloji Uzmanı Dr. Can Çubuk, inmenin halk arasında felç olarak da bilindiğini ve beyin kan akımını sağlayan damarlardan birinin ani tıkanması veya akımının azalması, hatta bu damarların yırtılması sonucu meydana gelebileceğini ifade etti. İnme geçiren hastaların yatağa bağımlı olma, konuşma ve yürüme güçlükleri, bilişsel işlevlerini yerine getirememe riski taşıdığını belirtti. Çubuk şunları ekledi:
"Kolda ve bacakta ani güç kaybı, hissizlik, yüzde kayma, konuşma bozukluğu, bilinç bulanıklığı, peltek konuşma, anlama ve algılamada güçlük, baş dönmesi, yürüme zorluğu, denge ve koordinasyon kaybı, tek veya çift taraflı görme kaybı, şiddetli ve aniden başlayan baş ağrısı, yutma sorunları, ses kısıklığı ve hafıza kaybı inme belirtileri arasında yer alır. Bu belirtilerden sadece biri veya birkaçı aniden ortaya çıkabilir."
'Tedavi ne kadar erken yapılırsa o kadar başarılı olur'
Çubuk, inme tedavisinde ilk 4,5 saat içinde ilaç tedavisi uygulanabileceğini ve ilaç tedavisinin ilk 6 saat içinde anjiyo ile damar tıkanıklığını giderme şansı olduğunu açıkladı. Damar tıkanıklığına bağlı inmelerin anjiyo ile tedavisinin, birçok klinik araştırma ile desteklendiğini ve dünya genelinde uygulandığını söyledi. Çubuk, "Bu tedavi, anjiyo kullanarak tıkalı beyin damarına erişmeyi ve pıhtıyı çıkarmayı amaçlar. İnme tedavisi ne kadar erken yapılırsa, o kadar başarılı olur" bilgisini paylaştı.