Mutfakta İsraf Etme
Özlem Denizmen bugünkü Posta Gazetesi köşesinde, gıda israfına son vermek için neler yapılabileceği hakkında yazdı.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlMutfak, en çok israf yapılan ama aynı zamanda en büyük değişimi görebileceğimiz alan. İsraf değil tutumluluk zamanı, gelin siz de bana katılın…
Yapılan araştırmalar Türkiye’de yıllık gıda israfının ekonomik karşılığının yaklaşık 300 milyar TL’yi bulduğunu gösteriyor.
HAZIRLIK
- Markete süt almak için gittiyseniz süt alıp çıkın. Oyalanmayın. Kasada şok, mutfakta israf yaşamayın.
- Evden çıkmadan buzdolabını ve kilerin resmini çekip yanınıza alın.
- 'Muhteşem fırsatlar’a dikkat. Sırf indirimde diye ihtiyacınız olmayan ürünleri almayın.
- Yeterli miktarda ve çeşitte yemek hazırlayın.
MEYVE-SEBZE
- Bir numarada sebze, meyve israfı var. Ülkemizde kişi başı yılda 125 kilo sebze ve meyve israf oluyor. Günah. Planlı alın.
- Meyve, sebzenin çöpe gitmesi aynı zamanda suyun da israfı. Bir domatesin yetişmesi için 62 bardak, bir portakal için 53 lt su gerekli.
- Mevsimsel beslenin. Hem ekonomik, besleyici hem de doğamız için daha iyi. Domatesi kışın da yemeyiverin.
- Balkonunuzda, pencerenizin önünde küçük saksı içinde maydonoz, dereotu, domates yetiştirin. Hem sağlıklı beslenin hem de mis gibi hobiniz olsun.
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ
- Süt ve süt ürünleri en fazla ikinci israf alanı.
- Süt paketini açtıysanız ve bitmediyse, ekşimeden sütün birazını ayırıp süzme peynir yapın.
- Yoğurdunuzu değerlendirip çökelek yapabilirsiniz.
ET VE SEBZENİN SUYU
- Hem pahalı, hem can, hem de yetişmesi için su gerekiyor. Bir de israf mı edeceğiz?
- Bir gün öncesinden kalan yemeğiniz varsa, yemeğe onunla başlayın israf olmasın.
- Et çeşitlerinden sebzelere kadar haşladığınız her besinin suyunu buz kalıplarında dondurarak yapacağınız yemeklerde bulyon yerine kullanabilirsiniz.
EKMEK
- Günde 5 milyondan fazla ekmek çöpe gidiyor. Ekmeğiniz sürekli artıyorsa kahvaltıda yumurtalı ekmek yapın, çorbalarınızda kıtır ekmek olarak değerlendirin.
- Pandemide en çok tercih ürünlerden biri ekmek yapma makinesi oldu. Hâlâ kendi ekmeğinizi yapıyor musunuz? Bu sizin için akıllı bir alışveriş miydi?
İSRAFIN BOYUTU
- Dünyada üretilen gıdanın üçte biri çöp oluyor.
- Türkiye’de yılda yaklaşık 26 milyon ton gıda çöpe gidiyor.
- Üretilen meyve-sebzelerin yüzde 53'ü tüketiciye ulaşana kadar israf ediliyor.
- Dünyadaki taze su kaynağının 4’te 1’i hiç tüketilmeyen gıdaların üretimi için kullanılıyor.
‘KOKOPELLİ ŞEHİRDE’ GİRİŞİMİ
Çöpe giden yiyecekleri, yaprakları tekrar toprağa kazandırmak için kompost yani doğal gübre yapın. Bu işlem çok basit, konuyla ilgili internette birçok video var. ‘Kokopelli Şehirde’ sosyal girişimi de organik atıkların toprağa dönüşmesi konusunda farkındalık yaratıyor.
BEREKET
Eviniz, dolaplarınız, mutfağınız neden aldığınızı bilmediğiniz eşyalarla, yiyeceklerle doluysa, bu evinizin bereketini azaltır. Mutfağınızı iyice analiz edin, bir sonraki alışverişte buna dikkat edin.
İSRAF ETMİYORLAR
Verimliliği artırmak için restoran mutfakları her malzemeyi sonuna kadar kullanıyor ve israf etmiyor. Birçok otel ve restoran, artık yemeği sokak hayvanları ile paylaşıyor. Peki siz ne yapıyorsunuz artıkları?
BOŞA HARCAMA
Su ve enerji başta olmak üzere tüm çevresel sürdürülebilirlik kaynaklarının korunmasını kapsayan, toplumsal farkındalık ve davranış değişikliği oluşturmayı amaçlayan ‘Fairy Boşa Harcama Komitesi’nde ben de varım!
EN GÜZEL HEDİYE
Üç gün sonra Sevgililer Günü. Hayatınızdaki özel kişiye sevginizi ifade etmenin yolu pahalı hediyeler değil. Ona verdiğiniz önem, hediyeye koyduğunuz emek, gösterdiğiniz ilgi ve özeni satın alabilecek para yok. Samimi olun, içinizden geçenleri konuşmanıza, hareketlerinize yansıtın. Şiir yazın örneğin. (Evet erkekler size diyorum!). Kadınlar en güzel sevgili ‘kendini sevmek’ yani kendinizin kıymetini bilin. Kendinizi sevin.
Para Karakteri Serisi 7. MücadeleciPara karakterinizi biliyor musunuz? Hadi gelin bugün MÜCADELECİ para karakterinin özellikleri neler konuşalım! Usta bütçeci, disiplinli, hedef odaklı ve cömert.