Faturalarda pazarlık! Özlem Denizmen yazdı

Özlem Denizmen, Posta Gazetesi'ndeki köşesini faturalara ayırdı, ödemeleri gözden geçirip kaçak alanların nasıl bulunacağını, nasıl önlem alınacağını yazdı.

Elektrik, su, doğalgaz faturaları, internet, TV abonelikleri… Her ay nereye, ne kadar para ödediğinin farkında mısın? Hangi abonelikler olmasa da olur? Hadi ödemeleri hafiye gibi inceleyip kaçak alanları tespit edelim.

Ödemeleri gözden geçirmek her ay ekstra para biriktirmenin en kolay yolu. Ne yazık ki çoğu kişi bunu üşendiği veya ‘oradan gelecek paradan ne olacak ki?’ diye düşündüğü için küçümsüyor ve bu tasarruf için adım atmıyor.

Faturalarda pazarlık! Özlem Denizmen yazdı resim: 0

NERELERE ABONESİN?

Bazı faturalarda pazarlık olmuyor ancak bunlarda bile para biriktirmek için adımlar atabilirsin, yeter ki iste.

İşte değiştirebileceğin bazı faturalar: Spor salonu, müzik, dizi, film platformları, sesli kitaplar, dergiler…

Hangi üyeliklerin var? Bunlara her ay ne kadar para ödüyorsun? Hepsi senin için ihtiyaç mı? Gerçekten aldığın her aboneliği kullanıyor musun?

Bu sorulara cevap ver. Birçok kişi para ödeyip aldığı bu hizmetleri düzenli olarak kullanmıyor. Sonuç, boşa giden para. İlk olarak, abone olduğun bu alanlarda temizlik yap. Kullanmadığın aboneliği iptal et, daha sonra pazarlık adımına geç.

Faturalarda pazarlık! Özlem Denizmen yazdı resim: 1

Üyelikler için daha düşük bir fiyat için pazarlık yapamayabilirsin. Ancak bazı durumlarda, aylık yerine yıllık ödeme yaparsan tasarruf edebilirsin. Örneğin; yabancı dil öğrenmek için kullanılan bir uygulama için aylık 50 TL isteniyor. Yıllık maliyeti 600 TL tutuyor. Oysa yıllık abonelikte aynı uygulama 260 TL’ye iniyor. Gerçekten dil eğitimi almak için kararlıysan, kendini bu hedefe adayacaksan yıllık ücret bütçene de uygunsa, bu seçenek sayesinde yılda 340 TL tasarruf edersin. Dizi, film, müzik platformları gibi hizmetler için daha düşük bir aylık ücret için pazarlık yapılmıyor. Ancak çoğu farklı üyelik sistemleri sunar. Örneğin, müzik uygulaması ayda 21 TL tutarında olur. Ancak evinizde birden fazla kişi varsa, aylık 35 TL karşılığında altı kişiye kadar bir aile planı veya ayda 28 TL karşılığında yalnızca iki hesap alabilirsiniz.

TAKİP ET

Birçok dil eğitimi uygulamasının sosyal medya üzerinden kampanyası oluyor. Fırsatları takip et, alırken kazan.

ÖDERKEN DİKKAT!

Neye para ödediğin kadar, hangi kartla ödediğin de önemli. Kredi kartlarını kullanarak platform abonelik ödemelerini yaptığında yarı yarıya tasarruf etme fırsatını değerlendir.

FATURALAR: İnternet, kablo, cep telefonu ve diğer faturalarınızı ailece inceleyin. Senelerdir abone olduğunuz operatör size özel fırsat sunuyor mu? Paketinizin kapsamı size uygun mu yoksa gereğinden fazla internet hakkınız var ve çoğunu kullanmıyor musunuz? Evinizde internet bağlantısı sorunu yaşıyor musunuz? Bunları iyice incele.

PAZARLIK YAPARKEN: Fatura türüne bağlı olarak pazarlık da değişir. Örneğin; cep telefonu operatörünün verdiği hizmetlerin hangilerini kullandığını belirle ve sık kullanmadıklarını iptal et veya düşür. Kullanmadığın hizmetlere, izlemediğin kanallara boşuna para ödeme.

Faturalarda pazarlık! Özlem Denizmen yazdı resim: 2

GECE ÇALIŞTIR KAZAN

Elektrik faturasını düşürmek için tasarruf yöntemlerini çok kez yazdım, internet aramasıyla da bulunabilir. Ancak elektrik faturasını düşürmenin yollarından biri de üç zamanlı (çok zamanlı) tarife. Bu tarifeye geçerek evde elektriği en ucuz saatlerde aktif olarak kullanırsan yüzde 15 civarında tasarruf etmek mümkün.

Çoğu kişi evinde tek zamanlı tarife kullanıyor yani günün her saati elektrik için ödenen ücret aynı oluyor. Bu tarifede çamaşır makinesini gece 10.00’dan sonra çalıştırmanın kimseye bir faydası yok. Ancak çok zamanlı tarifede gece saatleri elektrik kullanımı açısından en avantajlı saatler oluyor. Elektrik sağlayıcı kurumunla görüşüp daha detaylı bilgi alabilirsin.

Faturalarda pazarlık! Özlem Denizmen yazdı resim: 3

KREDİ KARTI KULLANIRKEN

Kredi kartları 40 güne kadar faizsiz para kullanma imkanı veriyor. Birinden 40 günlük borç iste bakalım veriyor mu!
Kredi kartının tek faydası bu değil. Ekstreni bütçe olarak kullanıp her ay nereye, ne kadar harcadığını görebilirsin. Nakit para çalındığında gidiyor. Kredi kartın çalınırsa harcama yapılmasını engelleyebilirsin. Birçoğumuz kazandığımız puan ve ödüllerin farkında olmuyoruz, yerde para bırakıyoruz.

YALIN KART: Kredi kartı aidatı ödemek istemiyorsan her bankanın sunmak zorunda olduğu aidatsız kredi kartını kullanabilirsin. Ancak bu kartların birçoğunda kampanya, puan avantajı, ekstra taksit fırsatı olmuyor. Bankadan bankaya değişse de bu kartlar genellikle en temel özellikleri içeriyor. Eğer kredi kartıyla çok fazla alışveriş yapıyor ve bu alışverişlerden puan biriktirmek, taksit olanaklarından faydalanmak istiyorsan aidatlı kredi kartı seçeneği senin için daha avantajlı olur. İncelemende fayda var.

HAVADAN PARA

Kazandığın puanları kullanmak için kasiyerin sormasını bekleme. Cep telefonundaki uygulamadan kredi kartında ne kadar puan biriktiğini görebilirsin.

Özlem Denizmen yazdı: İlişkilerde para sorunları Özlem Denizmen yazdı: İlişkilerde para sorunları Özlem Denizmen Onedio Yazio'daki yazısında; eşler arasındaki para tartışmalarının çözümlerini, bütçe, borç, harcamalar, yatırım gibi konuları rahatlıkla konuşabilmenin yollarını açıkladı.

 

Kişisel enflasyonunu kontrol et! Özlem Denizmen yazdıKişisel enflasyonunu kontrol et! Özlem Denizmen yazdıÖzlem Denizmen, Posta Gazetesi'ndeki köşesinde kişisel enflasyona yer verdi. Kişisel veya aile olarak harcamalara dikkat çeken Denizmen, kişisel enflasyonu kontrol altına alma yollarını yazdı.

 

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800