Babaya borç hediyesi! Özlem Denizmen yazdı
Özlem Denizmen, Posta Gazetesi'ndeki köşesini okurlarından gelen 'borçlar, kredi kartları, ev alsam mı, satsam mı?' sorularına ayırdı.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlHer gün sizlerden çok soru alıyorum. Borçlar, kredi kartları, ev alsam mı, satsam mı? Bugünkü sayfamı yine sorularınıza ayırdım. FAVORİ SORUM BİR GENÇTEN GELDİ...
KIZAR DİYE KORKUYORUM
SORU: Özlem Abla, Babalar Günü geliyor. Babamı çok seviyorum ama onun borcu var, üzülüyor, annem ile konuşuyorlar. Ben 2 bin 200 lira biriktirdim, ona versem olur mu? Kızar diye korkuyorum. Bora 17
CEVAP: Sen ne harika bir genç insansın, aslansın. Böyle düşünceli olmak güzel ama bırak baban kendi borçlarını kendi ödesin. Onun yerine internetten gelir arttırıp para kazanma yollarını deneyebilirsin. Ailenin de tasvip edeceği birçok iş modeli var. Eğer şu anda bunu yapacak bir becerin yoksa bir sürü bedava kendini geliştirme eğitimleri var, onlardan faydalanabilirsin. Babacığına vereceğin en büyük hediye kendi ayakları üzerinde durabilen bir genç delikanlı olmaktır. Gerekirse bu birikimini kendine yatırım yapmak üzerine kullan.
ALTINI NEREDEN ALSAM?
SORU: Altın alırken bankadan altın hesabı açarak mı almak daha avantajlı yoksa fiziki altın almak mı? Bilge
CEVAP: Bankadan altın aldığında binde iki vergi ödeyip güvenilir şekilde saklamış olursun. Altınını bozdurmak veya başka bir yatırım aracına geçmek istersen hızlıca işlem yapabilirsin. Kuyumcudan aldığında altınlarını güvende tutabilecek misin? Nasıl, nerede saklayacaksın? Aman evde tutma. Banka kasası kiralayabilirsin. Senelik kirası yaklaşık 400 liradan başlıyor. Gerekli durumda altınını bozdurabilecek misin? Bunları düşünerek karar ver.
HER BORÇ ÖDENİR
SORU: Farklı bankalara 200 bin lira civarında kredi, kredi kartı, avans borçlarım var. Gelirim 8 bin 200 lira, aylık ödemelerim 14 bin lirayı buluyor. Ne yapmam gerekiyor? Halit
CEVAP: Her borç ödenir, kararlı isen muhakkak ödersin. Önce sağlık, hem kalp hem tansiyon. Derin nefes al, başlıyoruz.
- İlk olarak bankanla açıkça konuşarak birlikte çözüm bulmaya çalışın. Borcunun arkasında olduğunu hissettir, onları dinle ve güven ver.
- Ek gelir oluşturabilir misin? Aile üyeleri çalışıyor mu? Eşin varsa ve çalışmıyorsa, işe girebilir veya evden iş yapabilir. İnternette iş bulmak zor değil.
- Belki zor karar anı geldi. Satarak borç kapamada kullanabileceğin bir şey var mı? Araba, arsa, altın… Sen yapmışsın zaten bu malı, tekrar çalışarak yerine koyarsın merak etme.
- Evde kullanmadığın eşyaları da gözden geçir. Bazen gereksiz yük taşıyoruz.
- En önemlisi bu borçlar neden oluştu? Bütçeyi aşan yaşam stili harcamaları için mi (restoran, kıyafet vs.), aniden ortaya çıkan ihtiyaçlar için mi, yoksa geçim/enflasyon mu?
- Örneğin: Paranın nereye gittiği belli olmayan istek harcamaları için borçlandıysan hemen harcama alışkanlıklarını gözden geçir. Bu dönem ‘Kaktüs Modu’na geç ve sadece ihtiyaç harcamalarına öncelik ver.
- Destek ünitesi: Araştırmalar gösteriyor ki yakın çevrende sana psikolojik anlamda destek olan insanlar olunca borç kapatmak daha kolay oluyor.
ÇÖZÜME ODAKLAN VE KENDİNE İNAN. BEN SANA İNANIYORUM.
SORU: Benim 3+1 evim var. Arkadaşlarım ‘bu ev küçük sat, daha büyük ev al’ diyorlar. Böyle yapmam mantıklı mı? Şeref
CEVAP: Arkadaşlar, çevrendekiler sürekli söyleyecek birşey bulurlar. Kendine ait evin var ne güzel, iyi günlerde otur. Ben prensip gereği al, sat tavsiyesi vermiyorum. Ancak ev almak hayatımızdaki büyük finansal kararlardan biri. Doğru planlama, bütçe gerektirir.
- Bu ev senin için küçük mü? Neden satmayı düşünüyorsun?
- İşine, çocuğun varsa okula uzak mı? Finansal hedefin evini satıp yeni ev almak mıydı?
- Daha büyük bir ev almak için birikimin yeterli mi?
- Kredi kullanacaksan aylık kredi taksit ödemeleri ne kadar olacak? Ev kredisi çektiğinde aylık borcun, gelirinin yüzde 40’ını geçmesin.
- Diyelim oturduğun evi sattın ancak istediğin gibi bir ev bulamadın. O sırada fiyatlar yükselir ve tekrar bir ev alamazsan ne olacak?
- Arkadaşlarından etkilenmeden önce kendine bu soruları sor ve kararını ver.
BU PARAYLA NE YAPARSIN?
Geçtiğimiz günlerde Instagram hesabımdan bu fotoğrafı paylaşıp ‘Bu parayla ne yaparsın?’ diye sordum. Bilal Uzunkaya’nın cevabını çok beğendim ve paylaşmak istedim: ‘‘Muhtemelen İsviçre’de güvenilir bir bankaya yatırırım. Sonra dünya genelinde pasif gelir getirecek farklı emtialara, şirketlere ve fonlara yatırım yaparım. Tabii bunun için de uzman birinden destek alırım. Pasif gelirimle hayatımı dilediğimce yaşarken zenginliğimi artırırdım. Tabii ki insani olarak da ihtiyaç sahiplerine ve ilgilenenlere yardım, eğitim, mikro kredi, istihdam vs. sağlayacak projeler de gerçekleştirirdim ki dünyaya da bir faydam dokunsun.’’
PARASINI YÖNETEN HAYATINI YÖNETİR
Bebek bütçesi! Özlem Denizmen yazdıÖzlem Denizmen, Posta Gazetesi'ndeki köşesini heyecanla beklenen ailenin yeni üyesi için yapılan harcamalara ayırdı.