Yurtdışından 2. El otomobil ithalatı nasıl yapılır? Söylendiği kadar karlı mı? İşte detaylar…
Yurtdışından ikinci el araba almak ve Türkiye’de kullanmak ne kadar karlı? Özellikle araba fiyatlarının arttığı bu dönemlerde herkesin aklındaki soruyu sizler için cevapladık…
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlTürkiye’de otomobil fiyatlarını gören herkes acaba nasıl daha ucuza otomobil sahibi olabilirim diye bakınıyor. Bu zamanlarda da akla ilk olarak yurtdışı geliyor. Bir anlamda mecburi olarak karşımıza çıkan bu durum bir noktadan sonra acaba daha ucuz olur mu diye gelen sorulara bakmamızı sağlıyor. Özellikle Almanya gibi otomobil devlerinden bir tanesinden otomobil getirtmek bir anlamda herkesin hayali. İşte merakla beklenen soru. Yurtdışından otomobil getirmek nasıl oluyor? Fiyatları ne kadar?
Yurtdışından otomobil ithalatı nasıl yapılır?
Bu işlem için aslında 2 senaryo var. İlk olarak faturalı bir şekilde araç gelir ve burada ÖTV, KDV gibi beyannameler verilerek araç gümrükten geçer. Ayrıca yurtdışından yabancı plakalı araç getirmek isterseniz de yine dikkat etmeniz gereken bazı detaylar var.
- Son 1 yılın 185 günü yurt dışında olmanız gerekir. Bu süre ikamet belgenize göre belirlenir.
- Getirilen araç ülkede en fazla 730 gün kullanılabilir.
- Araç, sahibi dışında herhangi birisi tarafından kullanılamaz.
- Türkiye’ye geçici süre ile getirilen araçlar satılamaz, kiralanamaz ya da devredilemez.
- Taşıtın ikamet ettiğiniz yerde adınıza kayıt ve tescil edilmiş olması gerekir.
Yurtdışından araç getirmek daha mı ucuz?
Yurtdışından getirilen araçlar elbette buradan satın alınanlara göre bir miktar daha ucuz. Ancak arka penceresinde birçok işlem yatması ve hepsiyle tek tek uğraşılması gerektiğinden dolayı bunu pek çok kimse istemez. Bu nedenle en iyisi Türkiye içerisinden bütçeye göre bir araç belirlemek ve onu satın almaktır.