Zaferlerle Dolu Hayat Yaşamanıza Yardımcı Olacak Kitap Listesi

Warren Buffett ve Bill Gates, bu 1969 klasiğinin hala tüm zamanların en iyi iş kitabı olduğu konusunda hemfikir. İşte nedeni:

Her başarılı girişimcinin arkasında, bir iş kurmanın ve zaferlerle dolu bir hayat yaşamanın inceliklerinde yollarını bulmalarına yardımcı olan bir kitap listesi vardır.

Phil Knight'ın "Ayakkabı Gurusu", Ray Dalio'nun "İlkeler" ve Simon Sinek'in "Neden ile Başla" gibi daha güncel kitaplar en başarılı CEO'ların birkaç favorisi olarak öne çıkarken, Warren Buffett ve Bill Gates'in her ikisi de tüm zamanların en iyi işletme kitabının 50 yıl önce yazılmış olduğu konusunda hemfikir.

İki milyarder 1991'de ilk kez bir araya geldiğinde Gates, Buffett'tan en beğendiği iş kitabını tavsiye etmesini istedi. Berkshire Hathaway CEO'su hiç vakit kaybetmeden John Brooks'un "İş Dünyası Maceraları" adlı eserini önerdi ve ardından kitabı Gates'e göndereceğini söyledi.

Gates, "Warren'ın bana ödünç vermesinin üzerinden yirmi yıldan fazla bir süre sonra ve ilk yayımlanmasından kırk yıldan fazla bir süre sonra bile ‘İş Dünyası Maceraları' şimdiye kadar okuduğum en iyi iş kitabı olmaya devam ediyor. John Brooks ise hala en sevdiğim iş yazarı." diye yazdı. (Ve ekledi, ''Warren, eğer bunu okuyorsan, kitabın hala bende.")

Zamanın testine direniyor!

"İş Dünyası Maceraları", Brooks'un kadrolu yazar olduğu The New Yorker'da daha önce yayınlanmış, 20. Yüzyıl kurumsal Amerika'sındaki en önemli olaylardan bazıları hakkında 12 hikâyenin bir derlemesidir. Her profil, tarihteki belirli bir anın tüm bir şirketi nasıl şekillendirdiğinin büyüleyici bir hikayesi. 

Ancak (bu harika yazıların dışında) kitabı gerçekten bu kadar parlak yapan şey, finansla uzaktan yakında alakası olmayan okuyuculara bile hitap edebilmesidir. İnsanlar ve yaşam hakkında altın değerinde dersler sunuyor- içgüdüsel davranışlarımız, bizi üstün kılan şeyler ve doğuştan gelen acımasızlığımıza teslim olursak önümüze ne gibi sıkıntılar çıkacağı.

İşte "İş Dünyası Maceraları"ndan en önemli hayat dersleri:

1. Değişime karşı kör olursanız hükmünüzü yitirirsiniz.

Brooks kitabında Ford Motor Company'nin en büyük başarısızlıklarından biri hakkında yazıyor: otomobil üreticisinin orta sınıf Amerikalılar için "yeni ve nihai" otomobil olmasını amaçladığı 1958 Ford Edsel. Brooks, Ford'un Amerikan halkının ihtiyaçlarına uygun bir araba yapmak istediğini ve bu yüzden en çok ne istediklerini görmek için kamuoyu yoklaması yaptığını belirtiyor.

Ford anket sonuçlarından memnun kalmadı ve kendi başının dikine gitti. Heyecan yaratmaya pek hevesli olan şirket, aracın pazarlama çalışmalarına araç daha tamamlanmadan bir yıl önce başladı. Ve lansman gününde model, yağ sızıntıları ve açılmayan bagajlarla teslim edildi. Ayrıca çok pahalı olduğu ve çok fazla gaz kullandığı gerekçesiyle de alaya alındı.

Toplumun ve insan ihtiyaçlarının gelişen ve değişen dinamiklerine dikkat etmeyi bıraktığınızda, geride kalır ve rakiplerinize karşı savunmasız kalırsınız.

 

2. Başarısızlık kötü bir şey değildir - kabul edin, ondan öğrenin ve oradan yola devam edin.

Ford Edsel fiyaskosu 350 milyon dolarlık bir kayba yol açtı. Yine de Ford'un yöneticileri başarısızlıkları için sıfır sorumluluk aldılar. Aslında, her şeyi doğru yaptıklarını iddia ettiler. 

Brooks, hikâyeyi yazarken bir pazarlama müdürünün kendisine hatalı olanın müşteriler olduğunu söylediğini söyledi. Temsilci, "Birkaç yıldır satın aldıkları şeyler, endüstriyi tam olarak bu tür bir araba üretmeye teşvik etti" dedi. "Onlara aslında istediklerini sunduk ve satın almadılar. Eh, böyle davranmamalıydılar. Şimdi de halk bu küçük Beetleları istiyor. Anlamıyorum!"

İnsanlar genellikle, başarısız olurlarsa çok önemli bir şeyi kaybedeceklerini düşünürler. Örneğin iyi bir üniversiteye girmek, harika bir şirkette çalışmak (veya başlamak), terfi almak, çok para kazanmak vb. Ancak hatalarımızdan öğrenmek, öğrenmenin en büyük araçlarından biridir; hayatta başarılı olmak için neleri farklı yapmamız gerektiği konusunda bize bilgi verir.

 

3. Şirket kültürü ve değerlerinin önemini asla azımsamayın.

Bu, kurucu, yönetici, çalışan veya iş arayan herkes için güçlü bir derstir.

Brooks, Xerox'un kurucusu Joseph C. Wilson'ı, merhametli bir çalışma kültürü oluşturmaya öncelik verme tutumundan dolayı 60'larda zamanının ötesinde biri olarak tanımlıyor. Hayır kurumlarına ve üniversitelere milyonlarca dolar bağışlamayı görev edindi. Sivil haklar hareketi sırasında ilerici işe alma politikaları uyguladı.

Brooks'a göre Wilson bir keresinde, "Yüksek hedefler belirlemek, neredeyse ulaşılmaz hedeflere sahip olmak, insanlara ulaşılabileceği inancını aşılamak...bunlar bilanço tablosu kadar, belki de daha fazla önemlidir" demiş.

Bugün, çalışanlar bir şirketteki birliğe ve amaca her zamankinden daha fazla değer veriyor ve kötü bir üne sahip bir şirketten istifa etmekten veya gelen bir iş teklifini reddetmekten korkmuyorlar. İyi bir şirket kültürüne sahip olmak, muhtemelen daha yüksek üretkenlik ve motivasyona, daha az çalışan sağlığı sorununa ve daha düşük personel değişim oranına yol açacaktır.

İş arayan biriyseniz bunu da aklınızda bulundurun. Kültürü zayıf bir şirkete katılmak uzun vadede sizi mutlu etmeyecek.

Kitabı okumadıysanız...

Y kuşağı, Brooks'un klasiği 1969'da raflardaki yerini aldığında henüz doğmamıştı. (Hatta ebeveynleri ilkokuldan yeni mezun oluyordu.) Ancak uzmanlıklarını derinleştirmek, sürekli gelişen kariyerleri ve hayatta başarılı olmak istiyen her genç ve azimli insan "İş Dünyası Maceraları"nı okumalıdır. (cnbc)

Para Kişiliğinizi Değiştirmeye Hazır mısınız? Bu kişilik tiplerinden hangisinin sizi en çok tanımladığını belirledikten ve paraya nasıl yaklaştığınız konusunda biraz düşündükten sonra, sahip olduklarınızdan en iyi şekilde yararlanmak için neler yapabileceğinizi görmenin zamanı geldi.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800