Saros Körfezi'nin Masmavi Güzelliklerine Hoş Geldiniz

Sandalda Saros'un cenneti Bakla Burnu Feneri'ni iskeleye alıp devam edince birbirinden güzel bakir koylarda yüzmek, dalmak ve sessizliği dinlemek harikadır. Güneş batırma ritüelleri de her akşam itina ile yapılır.

Saroz Körfezi sevdalısı, denizcilik camiasında yıllarca iş birliği yaptığımız kadim dostumuz Nesrin Tezcan yazıyor bana, Saros ve Bakla Burnu ile ilgili sohbetimiz sonrasında. Şöyle diyor:

Bakla Burnu        

“Olaya daha farklı bir boyuttan yaklaşayım: Bakla Burnu nasıl eğlence alanı olabilir? Gündüz gidip zaten koylarında denize girerek ayrı bir keyif yaşıyoruz, ama kendi eğlenceni yaratmak gibisi yok. Bakla Burnu çok bakir bir yer. Buraya Bolayır sahilindeki upuzun bir kumsalın sonunda ulaşılır. Genelde doğasever, denizsever karavanlar park eder. Kite sörf (kite board) okulu da var. O sporu kapan gençler gelir. Kalınacak yer bir sonraki Güneyli'de bulunabilir. Orfoz Otel vardı. Şimdi hala aktif mi bilemiyorum.”

Saros Körfezi'nin Masmavi Güzelliklerine Hoş Geldiniz resim: 0

İstanbul'dan 250 km, yaklaşık 3,5 saat

“İstanbul Gelibolu yönünde, Malkara'dan, 1915 Çanakkale Köprüsü otoyolunda giderken, yaklaşık yirmi dakika sonra Kavakköy Çıkışı'nı kullanırsanız sağınızda masmavi Saros'la göz göze gelirsiniz.

Gelibolu yönünde ilerlerken Bolayır Kavşağı'ndan sağa girip çatalın solundan devam ederseniz, baharsa yemyeşil buğday tarlalarının arasından, temmuz ise ayçiçeği tarlalarının arasından geçer, masmavi Saros'a yakınlaşmanın verdiği heyecanla Bakla Burnu'na varırsınız. Tepede sizi harika bir manzara ve Deniz Feneri karşılayacaktır."

Saros Körfezi'nin Masmavi Güzelliklerine Hoş Geldiniz resim: 1

Kavakköy-Bolayır 17 km/ 17 dk.

 

"ABC (maske, şnorkel, palet) veya tüplü dalış yapanlar merdivenlerden indiklerinde minicik bir kayalık alana ulaşacaklar. Aman dikkat, ayaklarınıza deniz kestanesi batmasın! İyi bir giriş noktası keşfettikten sonra serin sulara kendinizi bırakın. Maske ve şnorkelinizle bakarsanız denizin pırıldayan dibini ve balık yavrularını, yengeçleri, deniz yıldızlarını göreceksiniz. Denizden çıkarken deniz kestanelerine yine çok dikkat etmeniz gerekecek.

'Anlatılmaz yaşanır'ı geriye doğru bakınca daha iyi anlıyorum. Eğer denizin içinde maske, şnorkel, paletle dolaşmak tutkunuzsa Saros size çok şey sunar."

Saros Körfezi'nin Masmavi Güzelliklerine Hoş Geldiniz resim: 2

Bolayır sahil tarafında, Bakla Burnu Feneri

Fotoğraf:Nesrin Tezcan

Bolayır Plajı

"Yok, dalış yapmayacağım, sadece denize girmek istiyorum derseniz, deniz fenerinden geriye doğru, geldiğiniz yolda ilerlerken balıkçı barınaklarını geçtiğinizde, solunuzda, upuzun Bolayır Plajı var. Akıntı ve rüzgar yönünden şanslı bir gündeyseniz pırıl pırıl, dibi kum olan sığ bir deniz sizi bekliyor. Ben 'Maldivler' diyorum. Sahilde şezlong ve şemsiye kiralayan işletmeler var. Börekçi Ergüder'i tavsiye ederim. Bazen de kumsalda kahverengi şeritler halinde denizin geri verdiklerini görürsünüz."

Saros Körfezi'nin Masmavi Güzelliklerine Hoş Geldiniz resim: 3

Bolayır’da gün batımı

Fotoğraf: Nesrin Tezcan

"Bunlar Saros'un oksijen kaynağı olan, balık yavrularının aralarında yüzdüğü deniz çayırlarının zaman içinde yeşilden kahverengiye dönüp sahile vurmasıdır, yosun değil.

Bildiğiniz gibi Marmara Denizi'ndeki deniz çayırları TÜDAV Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Başkanı Bayram Öztürk ve Türkiye İş Bankası'nın geliştirdiği proje ile koruma altında.

Plajda bir de kite board kursu var. Hava rüzgarlı ise deneyebilirsiniz. Eğer karavanınızla geliyorsanız hemen kıyıda park edip denizin keyfini çıkarırsınız. Gelirken yiyecek içecek yönünden tedarikli olmanızı öneririm.

Bir de dönüşe geçerken sahilde ayak izinizden başka bir şey bırakmayın lütfen...”

Saros Körfezi'nin Masmavi Güzelliklerine Hoş Geldiniz resim: 4

Bolayır’dan bir köşe

Fotoğraf: Nesrin Tezcan

Uzun yıllar birlikte çalıştığım kadim dostum, kaptan, yazar Oktay Sönmez’in yıllarca uğraşı verip Türkiye sahillerinde ne kadar fener varsa içinde yaşayanlarla ettiği sohbetlerden yazdığı kitabı, "Fenerler – Kıyılarımızdaki Tarihin Suskun Tanıkları"nı bir kez daha gözden geçiriyordum. Gelibolu Feneri derken ben, Bakla Burnu Feneri’nde bulmuştum kendimi.
Fenerin dibindeki patikadan aşağı indiğinizde kayalıkların oluşturduğu minik minik deniz havuzları görürsünüz; deniz mercan ve küçük balık sürüsü kaynıyor. Mnicik yengeçler yamuk yamuk yürümekte. Hepsini ve daha fazlasını izleyebileceğiniz bir doğa harikası.

Saros Körfezi

Denizi kendi kendini temizleme özelliğine sahip nadir körfezlerdendir. Dünyanın en temiz denizlerinden biri olan Körfez, çok çeşitli balıklar, süngerler ve deniz bitkilerine ev sahipliği yapar. Sualtı akıntılarının fazla olması, büyük yerleşimin ve sanayileşmeninse olmaması sayesinde bu kıyı şeridi ve kumsalları son derece temiz. Çevresindeki koylar Saros Körfezi'ni ziyaret edenlerin gezme seçeneklerini artırıyor. Dünyanın en önemli rüzgar sörfü alanlarından biri olup dalış sporunun da gözde destinasyonlarından. Kısacası Saros Körfezi herkesin mutlaka görmesi gereken yerler arasında.

Hakan Eşme’nin kaleminden,

Bir aşktır Saros; yürekte yanan, bir tutkudur; vazgeçilmez.
Bir dolunay mehtabıdır; kumsala yansıyan.

Görmeyiversin insan Saros’u bir kez; tutuluverir. Dalıp gider mavinin sonsuzluğuna. Düşlerini dile getirir Saros insanın; bilinmeyen, ama yaşanması için can atılan diyarlara kapıdır Saros.

Doğanın hiç üşenmeden özenip bezenip bir dantel gibi işlediği güzel bir memleket köşesidir.

21 Ağustos 2024

Heybeliada

***Nesrin Tezcan’a teşekkürlerimle***

Bolayır Plajı Video

Bolayır Plajı Kitesurf Okulu Video

Saros Körfezi Sualtı Video

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800
Semih Elmaağaçlı
Yeni keşfedilecek bir cennet ten köşe…. Bir yöremizi tanıdık gitme gezme yüzme hissiyatı oluştu… tşkler
Nesrin Tezcan
Hayat paylaşınca güzeldir, Masmavi Saros da okuyan & gören herkeste güzel hisler bırakması dileğimle çok teşekkür ederim Fethi Bey🦈🐟🐋