80.000'den fazla sanat eseri ücretsiz kullanımda

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan J. Paul Getty veya kısa adıyla Getty Müzesi, yeni bir kararla arşivindeki binlerce eseri ücretsiz kullanıma açtı.

Getty Müzesi 2013'te başlattığı Open Content/ Açık İçerik Programı dahilinde şimdiye kadar 160.000 eseri kamu kullanımına açmıştı. Müze yeni bir kararla arşivindeki 88.000 eseri daha ücretsiz kullanıma açıyor.

Müze bu kararını sanatseverlere "Artık en sevdiğiniz natürmort eserlerini evinizin duvarlarına asabilir, Van Gogh'un çizimleriyle duş perdenizi bir sanat eserine dönüştürebilirsiniz" çağrısıyla duyurdu.

Müzenin bu kararında kullandığı lisans, CC0 Sıfır (Zero) lisansı ve Kamu Malı tahsisi anlamına geliyor. Bu lisans kapsamında telif hakkı sınırlaması yok, kaynak atıf vermeden ticari amaç da dahil olmak üzere bu lisans altındaki eserler kopyalanabilir, düzenlenebilir, dağıtılabilir ve yeniden kullanılabilir.

Getty’nin açık içerikli arşivinde Yunanistan, Roma ve dünyanın diğer pek çok bölgesinden heykeller, M.Ö. üçüncü yüzyıl Ptolemaios Krallığı dönemi Mısır’ından parçalanmış bir şarap testisi, Édouard Manet ve Edgar Degas gibi yenilikçi Fransız ressamların eserleri, Carleton H. Graves’in fotoğrafları, on dokuzuncu yüzyıl sonları ve yirminci yüzyılın başlarında Danimarka ve Filistin’den Japonya ve Kore’ye kadar pek çok yeri fotoğraflayan Graves’in fotoğraf arşivi, Hannes Maria Flach, Jaromír Funke ve Francis Bruguière gibi sanatçıların cesur soyutlamaları bulunuyor.

Yorumlar
Kalan Karakter 800